Protest na Cetinju, Čirgić poručio: Previše je truda uloženo u FCJK da bismo ga prepustili Vučićevim pionima

“Fakultet za crnogorski jezik i književnost nijesmo osnovali mi. Osnovala ga je ona ekipa montenegrista koja je sanjala i ne dosanjala nezavisnu Crnu Goru, oni koji su se borili za ravnopravnost crnogorskog jezika od 1968. naovamo. Na našoj je strani naučna istina, a mi smo dužni da je zastupamo, osobito onda kad prosvjetnu, naučnu i kulturnu politiku vode predstavnici najmračnijih ideologija što bi od Crne Gore da naprave nacionalno i vjerski homogeno društvo u kojem će biti uništena svaka crnogorska prepoznatljivost. Na našoj je strani i međunarodna filološka javnost koja se zgražava pred političkim i ideološkim čistkama, gušenjem slobode govora, atmosferom straha koju stvara aktuelna vlast”, kaže Čirgić

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCKJ), u znak protesta zbog obustave finansiranja i ukidanja zaštitarske službe, ali i drugih pritisaka aktuelne vlasti, organizovao je danas protest ispred zdanja ugašenog Ministarstva kulture na Cetinju.

BATRIĆEVIĆ: NEMA TOGA MINISTRA PRED KOJIM ĆEMO POVITI KIČME U BORBI ZA FCJK

“Nije bilo tako davno kad smo se na ovom istom mjestu okupljali da protestujemo povodom iste stvari – udara vlasti na Fakultet za crnogorski jezik i književnost. Tada smo jasno poručili da nema toga ministra i toga eksperta pred kojim ćemo poviti naše kičme kad je u pitanju borba za opstanak fakulteta koji je posljednjih godinu i kusur dana postao svjetionik kritičke i građanske misli u Crnoj Gori”, poručio je, pozdravljajući brojne okupjene, profesor Boban Barićević.

Upravo zbog toga, kako je dodao, Vlada Crne Gore koja ne haje ni za prosvjetu ni za kulturu, a ponajmanje za nauku, želi da uništi Fakultet za crnogorski jezik i književnost ne bi li time uklonila posljednju neokupiranu prosvjetnu instituciju u zemlji.

Poručio je da su se danas zato ponovo okupili ispred simbola ugašene kulture kojom rukovodi ministarka četiri resora. Naveo je i tri su glavna razloga protesta:

“Obustava finasniranja fakulteta, što je prvi korak ka njegovom gašenju i oduzimanje stražara fakultetu čime je postao jedina nezaštićena visokoškolska ustanova u Crnoj Gori i izjava Gorana Danilovića da FCJK nije trebalo akreditovati”, kazao je Batrićević. On je posebnu zahvalnost uputio građanima i crnogorskoj dijaspori na velikoj podršci.

ZEKOVIĆ: ČITAĆE NAS KAKO ZBORIMO!

Okupljenima se potom obratio muzičar Momčilo Zeković Zeko.

“Ośećate li da smo poklopljeni strahovima? Podigli su nam debele zidove manipulacije i mnogi od nas ne žele ili ne mogu da pronađu način da gledaju preko zida. Stražari i žbirovi po vas cijeli dan piždre u naše namjere. Preživljavamo torturu psihe: slovima, slikama, muzikom”, kazao je Zeković.

Rekao je da medijska zaglupljivanja zid manipulacije svakodnevno podižu za novi komad uskraćenog pogleda.

“Mogu li da ćutim? Ne mogu! Imalo je vremena da se to mijenja ali nije”, poručio je Zeković.

Izlaganje je završio riječima: “Mi se ne bojimo – svoje volimo! Čitaće nas kako zborimo!”

RADOMAN: DUH SLOBODE NE MOŽE SE ZATOMITI

Nakon Zekovića obratio se i jedan od utemeljivača FCJK, Aleksandar Radoman, zahvaljujući okupljenima što su opet tu s njima – na istom zadatku odbrane FCJK i svega onoga što ta ustanova danas simbolizuje.

„Ako se pitate zašto je trenutnoj vlasti baš FCJK konstantno trn u oku, zašto na razne načine pokušavaju da ga ugase ili disciplinuju, odgovor je jasan. Ono što je za slobodarsku Crnu Goru Cetinje, za slobodomisleće građane Crne Gore je danas FCJK. FCJK je središte intelektualnog otpora civilizacijskom urušavanju Crne Gore. Ne, dakle, ovoj ili onoj vladi, ovom ili onom ministru, ovom ili onom vršiocu raznih prljavih dužnosti, ovoj ili onoj politici, već onome što nagriza temeljne vrijednosti crnogorskoga društva“, poručio je Radoman.

Rekao je da su se novi/stari hajkači na kritičku misao u jednom prevarili.

“Duh slobode, naime, ne može se zatomiti. Zato smo se i okupili danas ispred zgrade bivšeg Ministarstva kulture, kao tužnog simbola destrukcije svega čega se ova vlast dohvatila, da razvijemo ponovo barjak slobode i poručimo „sili i nepravdi“ da im ni ovog puta neće proći!”, poručio je Radoman.

Dekan FCJK Adnan Čirgić rekao je da Fakultet za crnogorski jezik i književnost samo jedna u nebrojenom mnoštvu crnogorskih institucija, i to jedna od manjih, a ipak je na udaru više no sve ostale javne prosvjetne i naučne ustanove.

“Treba li se pitati zašto je to tako? To je tako zato što se FCJK ne povija kao trska pred velikosrpskim vjetrovima koji duvaju iz Vlade u Podgorici. To je tako zato što nijesmo ćutke htjeli da posmatramo kako nam pred očima nestaju vrijednosti na kojima nam je zavidio cio region. To je tako zato što ne ćutimo dok vlast građansko društveno ustrojstvo koje počiva na principima multikulturalizma pokušava da zamijeni svetosavskim šovinizmom. To je tako zato što na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost nema onih što ližu so s ruku vlastodržaca, kako to čine brojni koritaši u našim institucijama”, poručio je Čirgić.

Kazao je da je FCJK ustanova koja proučava i afirmiše one fenomene bez čijeg bi opstanka i opstanak Crne Gore izgubio smisao: crnogorski jezik, crnogorsku književnost i crnogorsku kulturu, prenosi Portal Analitika.

“Zato između nas i Vesne Bratić i njenog ministarstva ne može postojati kompromis ni saradnja. Glavna krivica naše ustanove je to što funkcioniše u zemlji čija vlast ne priznaje ni svoj jezik, ni svoju književnost, ni svoju kulturu. Uprkos tome, i dalje postojimo – prije svega zahvaljujući najširoj mogućoj podršci građana i zahvaljujući tome što nam je śedište na slobodarskom Cetinju. A šta o Cetinju misli ova marionetska vlast, jasno su pokazali 5. septembra kad su gumenim mecima, bagerima i suzavcima razgonili goloruke građane koji su branili obraz svoje zemlje”, kazao je Čirgić.

Između nas i ove vlasti, kako je kazao, stoji nepremostivi civilizacijski jaz.

“Mi želimo slobodnu Crnu Goru, oni provinciju “srpskog sveta”. Mi želimo društvo u kojem je građanin najviša svetinja, oni Svetog Savu kao nacionalno božanstvo. Mi želimo društvo evropskih vrijednosti, oni sanjaju majku Rusiju. Mi želimo Cetinje kao kulturni centar, oni šubaru s kokardom. Da smo sramotno ćutali onako kako to čini Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i drugi vazdakadašnji potrpežnjaci, ili da smo upravu Fakulteta prepuštili agentima ruske politike na Balkanu onako kako je to učinio Univerzitet Crne Gore, ne bismo se danas ovđe okupljali, a od vas bismo imali zasluženi prezir”, dodao je Čirgić.

ČIRGIĆ: NE PRESTANU LI PRITISCI, VIDIMO SE U PODGORICI NA MASOVNIJEM SKUPU

Nijesmo ćutali, poručuje on, ne zato što smo hrabri, no zato što smo dužni da ne ćutimo.

“Fakultet za crnogorski jezik i književnost nijesmo osnovali mi. Osnovala ga je ona ekipa montenegrista koja je sanjala i ne dosanjala nezavisnu Crnu Goru, oni koji su se borili za ravnopravnost crnogorskog jezika od 1968. naovamo. Na našoj je strani naučna istina, a mi smo dužni da je zastupamo, osobito onda kad prosvjetnu, naučnu i kulturnu politiku vode predstavnici najmračnijih ideologija što bi od Crne Gore da naprave nacionalno i vjerski homogeno društvo u kojem će biti uništena svaka crnogorska prepoznatljivost. Na našoj je strani i međunarodna filološka javnost koja se zgražava pred političkim i ideološkim čistkama, gušenjem slobode govora, atmosferom straha koju stvara aktuelna vlast”, kaže Čirgić.

Najnovijom disciplinskom mjerom Fakultetu priprijetio je, podsjeća, još jedan uslužnik ove marionetske vlasti čija je životna sudbina da bude vječiti vršilac dužnosti koječega, već po potrebi, od ministra policije, preko poslanika, do direktora agencije koja je fakultetu dodijelila akreditaciju koja traje duže no što će trajati njegov mandat.

“I ko zna čega će se sljedbenici ravnogorskog pokreta još dośetiti u uzaludnim pokušajima da nas zastraše, ućutkaju ili uga. No, na svaki njihov pritisak, uz vašu pomoć, odgovorićemo im po zasluzi. Previše je truda u ovu ustanovu uloženu da bismo je prepuštili Vučićevim pionima za jednokratnu upotrebu”, kazao je Čirgić.

Pozvao je ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnu Bratić da se batali pritisaka na taj fakultet.

“Juče je uplatila septembarsku ratu kad je viđela da nećemo odustati od protesta. Do kraja neđelje uputićemo joj zahtjev i za preostale mjesece ove godine. Ne uplati li Ministarstvo te rate u naredne dvije neđelje i ne vrati li ministar Spajić zakonom zaštićenom kulturnom dobru – zgradi Austrougarskog poslanstva – security službu, vidimo se na još masovnijem protestu u Podgorici, ispred zgrada u kojima oni stoluju”, poručio je Čirgić.

Skup je završen uz numeru “Bella ciao”.

Foto: Portal Analitika

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!