Autobus u Bugarskoj planuo jer je prevozio kerozin i pirotehniku?

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 petardi, prenosi shqip.medi

Postoje sumnje da je makedonski autobus smrti, u trenutku stravične nesreće na auto-putu u Bugarskoj, prevozio švercovani kerozin i 30.000 petardi što je dovelo do katastrofe u kojoj je stradalo 46 ljudi.

Pored dodatne cisterne, autobus je imao i posebno skladište za šverc robe, u kojem je navodno prevozio pirotehnički materijal ili oko 30.000 petardi, prenosi shqip.media.

Bugarska novinarka Patricija Kirova je prenijela da su sve žrtve u strašnoj nesreći bile na srednjim vratima autobusa i pokušale da pobjegnu, a da na njihovim mjestima nije bilo putnika.

Ako je poslije požara u prednjem dijelu, koji je nastao zbog nelegalnog rezervoara, eksplodirala pirotehnika, jasno je zašto niko od putnika nije uspio da pobjegne sa vrata autobusa, prenosi Radiosarajevo.ba.

Stručnjaci su nakon tragedije rekli da bi uzrok požara mogao da bude taj što je u vozilu prevožen zapaljiv materijal.

“Sumnjamo da autobus prevozio lako zapaljiv materijal, što je najvjerovatnije izazvalo požar”, rekla je Dijana Rusinova iz Evropskog centra za transportnu politiku.

Među poginulima su i blizanci stari četiri godine, Luan i Alban Ahmeti, koji su najmlađe žrtve jezive nesreće.

Poginuli su i njihovi roditelji Džihan i Avni Ahmeti, starosti 36, odnosno 37 godina. Vjeruje se da je upravo majka blizanaca žena koja je izgorjela sa dvoje dece u rukama ispred vrata autobusa. Bugarski mediji javljaju da je nesretna žena poginula ispred srednjih vrata autobusa dok je pokušavala iz njega da izvede svoje dvoje djece.

Foto: Printscreen/AFP

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!