Elvisu Redžepagiću, Amerikancu porijeklom iz Crne Gore, 200 mjeseci zatvora zbog terorizma: Htio u ISIS

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS-a i Al Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015, u avgustu 2016. to je pokušao iz Jordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile

Elvis Redžepagić, američki državljanin porijeklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 200 mjeseci zatvora, odnosno na 16 godina i osam mjeseci zbog terorizma.

Redžepagić je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama ISIS i Al Nusra front obezbijedi materijalnu podršku i resurse, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

„Ovom kaznom Redžepagić plaća cijenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS-u i Al Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada“, rekao je državni tužilac Breon Pis.

On se zahvalio, između ostalog, i predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS-a i Al Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015, u avgustu 2016. to je pokušao iz Jordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile, prenosi rtcg.me.

U svojim Facebook objavama iz oktobra 2015, Redžepagić je objasnio da je „džihad kada se boriš za Boga“ i „umreš u čast Alaha“, piše u presudi.

„Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i Al Nusri, te je predviđao da će „doći vrijeme kada će ljudi jedino znati da kažu Alahu Akbar““, navodi američko ministarstvo pravde.

Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primjerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posjećivao sajt Put hilafeta ili Put do Kalifata, koji na bošnjačkom jeziku regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.

Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je porijeklom iz Crne Gore, a u SAD je živio na Long Ajlendu u Njujorku. On je, prema navodima „Njujork posta“, prilikom hapšenja prijetio da će odsjeći glavu svojoj majci.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!