Poslanici osudili govor mržnje, Nimanbegu poručio: Vlada je odgovorna

“Ja se ne osjećam kao žrtva, ali je jasno da su uvrede na moj račun uvrede na račun mog naroda, a uvrede na račun koleginica su uvrede na račun svih žena. Uputio sam reagovanje premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću. Parlamentarna većina ima odgovornost za ovo, u ovom slučaju Vlada”, kazao je Nimanbegu

Lider Force Genci Nimanbegu kazao je da je Vlada odgovorna za govor mržnje koji mu je uputio direktor Hidroelektrane Piva Radomir Radonjić. Njemu se zbog toga izvinio poslanik DF-a Slaven Radunović, a govor Radonjića na Facebooku osudilo je više poslanika na sjednici Skupštine.

Radonjić na Facebook profilu u više objava pogrdnim imenima naziva pripadnike albanskog naroda, Cetinje “ustaškom opštinom”, Crnu Goru “ustaškom državom”, za reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića kaže da je “Alahov Crnogorac”, dok opozicionu poslanicu Draginju Vuksanović Stanković naziva “dukljanskom rospijom” i “ženetinom”.

Radomir Radonjić (Foto: Facebook)

“Ja se ne osjećam kao žrtva, ali je jasno da su uvrede na moj račun uvrede na račun mog naroda, a uvrede na račun koleginica su uvrede na račun svih žena. Uputio sam reagovanje premijeru Zdravku Krivokapiću i ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću. Parlamentarna većina ima odgovornost za ovo, u ovom slučaju Vlada”, kazao je Nimanbegu.

Da je Facebook postao javan prostor i da se koristi kao oružje protiv ljudi, smatra Nimanbegu, Vlada mora da shvati i preduzme korake.

“Možda je ovo primjer da konačno javan prostor ograničimo, da naš govor bude priličan ovom domu, Skupštini jedne države”, kazao je Nimanbegu.

Poslanik Slaven Radunović, čije partije je simpatizer Radonjić, kazao je da se sinoć lično izvinio Nimanbeguu. On je na sjednici u ime stranke osudio ne samo objavu za poslanika Force, već i nekoliko drugih.

“To što je taj gospodin blizak stranci kojoj ja pripadam neće mu pomoći da ga ne iskritikujem zbog takvog poteza. Ima svoje razloge zašto je ljut na čitavi svijet, misleći da pripada narodu koji je ovdje bio dugo ugrožen, ali gospodin Nimanbegu i gospodin Fejzić definitivno nisu ljudi koji su tome doprinijeli”, kazao je on.

Kazao je da je to bio ispad, prenosi rtcg.me.

“Siguran sam da niko ne misli da je to meinstrim u Novoj srpskoj demokratiji. Takve stvari se dešavanju i mi ćemo preduzeti određene  korake u pravcu rješavanja ovakvih stvari, da se ne bi ponavljale“, kazao je Radunović.

Govor mržnje osudio je i poslanik Jevto Eraković koji je optužio akrtuelnu vlast da je narušila multikulturalni, multivjerski i međunacionalni sklad.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković kazala je da su takvi izlivi mržnje posljedica odrastanja u lošim životnim uslovima. Poslanica URE, Božena Jelušić kazala je da se osjeća postiđeno zbog izjava Radonjića.

Osude su se nizale i od potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak, poslanika Damira Šehovića, Andrije Popovića, Branka Radulovića,Vladimira Martinovića, Miluna Zogovića, Miodraga Lekića i Dragana Ivanovića.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici izdalo je juče nalog policiji da prikupi obavještenja o spornim Facebook objavama direktora Hidroelektrane Piva Radomira Radonjića.

Glavna fotografija: Genci Nimanbegu (Printscreen/Adria TV)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!