Na skeneru i imovina sakrivena van Crne Gore

Umjesto dosad najavljivanog izglasavanja novog zakona o porijeklu imovine koji se ne bi mogao primjenjivati retroaktivno, Vlada planira da izmijeni važeći Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću iz 2015. godine, te akte o poreskoj administraciji i porezu na dohodak fizičkih lica

Većina vladajućih i opozicionih partija načelno podržava usvajanje izmjena zakona kojima će biti omogućeno oduzimanje nezakonito stečene imovine. O modelima za konfiskovanje sumnjivog bogatstva detaljno će se ipak, kako tvrde za “Vijesti”, izjasniti kada oni budu zvanično dostavljeni.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista (DPS), čiji su brojni funkcioneri na udaru kritika javnosti zbog sumnji da su sebi i porodicama nezakonito priskrbili enormna bogatstva, juče su odgovorili “Vijestima” da će dati komentar na predstavljena rješenja kad ih dobiju na uvid i analiziraju.

Ivo Šoć (Foto: GOV.ME)

Na pitanja lista nisu odgovarali iz vladajućih Demokratskog fronta (DF) i Demokrata. Iz partije Alekse Bečića ranije su “Vijestima” kazali da je usvajanje zakona o porijeklu imovine jedan od prioriteta.

Umjesto dosad najavljivanog izglasavanja novog zakona o porijeklu imovine koji se ne bi mogao primjenjivati retroaktivno, Vlada planira da izmijeni važeći Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću iz 2015. godine, te akte o poreskoj administraciji i porezu na dohodak fizičkih lica.

Suštinu rješenja koja su predstavljena juče čini građansko-pravno oduzimanje imovine – koje podrazumijeva postupak protiv imovine, a ne protiv lica. Teret dokazivanja biće na onome za koga se sumnja da je nezakonito stekao imovinu.

”Građanski i krivični postupci biće potpuno odvojeni. Neko lice može u krivičnom postupku da bude oslobođeno. Međutim, ako postoji sumnja da je imovina stečena nezakonito, ona i dalje ostaje pod istragom suda. Rezultati zakona iz 2015. su – 12 trajnih oduzimanja imovine, od čega je osam bilo posredstvom sporazuma o priznanju krivice. U jednom predmetu oduzeto je 500 eura…”, rekao je savjetnik vicepremijera za pravna pitanja Ivo Šoć.

Iz Vlade očekuju da će taj model dati ozbiljne rezultate: “Ako vozite ‘ferari’ ili blindirano vozilo, neko može da vam kaže da ste kriminalac. Recimo da nema dovoljno dokaza da se to i utvrdi. Ali ako to lice ne bude moglo da dokaže da je stvarno zaradilo za automobil, stan, kuću, jahtu – ta imovina postaće vlasništvo Crne Gore”, saopštio je na pres-konferenciji vicepremijer Dritan Abazović, najavljujući “napad” na imovinu iz nekih poznatih slučajeva koji nisu dobili sudski epilog.

Istraga se, kako su naveli iz Vlade, može pokrenuti ako vrijednost imovine prelazi 50.000 eura. Međutim, dodaju da to nije finalno rješenje.

Iz Vlade su najavili i da će istraživati ne samo sumnjivu imovinu u Crnoj Gori, već i u inostranstvu. Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava, Boris Marić, saopštio je da postoje ozbiljni mehanizmi za to. “Crna Gora je članica međunarodnih tijela s kojima razmjenjuje informacije. Tu nema nekog problema, samo mora da se radi. Mehanizmi za oktrivanje prikrivene imovine su ogromni…”, istakao je on.

OPOREZIVAĆE I NEPRIJAVLJENE PRIHODE

Izmjenama poreskih zakona biće omogućeno i utvrđivanje poreske obaveze na neprijavljeni prihod. “Ovlašćenje za procjenu vrijednosti imovine imaće poreski inspektor. Imovina fizičkih lica koja se nalazi u inostranstvu moći će da bude procijenjena i na pretpostavljeni dohodak kojim je stečena, te da taj dohodak bude oporezovan po stopi od 80 odsto”, kazao je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, Janko Odović.

Socijalističku narodnu partiju, kako su naveli u izjavi “Vijestima”, raduje vijest o zakonu koji je obećan kao instrument borbe protiv onih koji su se nezakonito bogatili obavljajući najveće državne funkcije, ali i protiv onih koji su stekli bogatstva kroz šverc cigara, narkotika, oružja…

“Kako predlog nije upućen poslaničkim klubovima, još se ne možemo odrediti … Kad rješenje bude dostavljeno Skupštini i klubovima i kad se nedvosmisleno utvrdi njegova usaglašenost s međunarodnom praksom i standardima, SNP će biti spreman da ga podrži”, poručili su iz te partije.

Iz Abazovićevog Građanskog pokreta (GP) URA juče su saopštili da će eventualno odugovlačenje izglasavanja izmjena zakona jasno ukazati na partije kojima nije cilj da zakon uđe u skupštinsku proceduru i bude usvojen.

“Poslije stavljanja na glasanje u Skupštini, nemamo dilemu da svaki od 81 poslanika koji ne pritisne taster za usvajanje zakona radi za organizovani kriminal, korupciju i mafijašku državu”, istakli su iz GP URA.

Janko Odović (Foto: GOV.ME)

Potpredsjednica Skupštine i funkcionerka Pokreta za promjene (PzP), Branka Bošnjak, rekla je “Vijestima” da je raduje što je Vlada prihvatila mnoga rješenja koja je ona predlagala i u prošlom, i u aktuelnom sazivu parlamenta.

Ona je krajem prošle godine Skupštini predala Predlog zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom oporezivanju nezakonito stečene imovine. “U ispitivanje imovine treba obavezno uključiti povezana lica – i rodbinski i poslovno – jer su mnogi naši ‘milioneri’ skrivali imovinu iza tuđih imena. Važno je, takođe, da se zakon ne odnosi samo na funkcionere – oni mogu biti prioritet – nego da obuhvati sve, jer je mnogo onih koji su se preko noći obogatili uz prethodni režim, a da nisu bili u javnoj sferi”, naglašava Bošnjak.

Ne smije se ni, prema njenim riječima, propustiti prilika da se zakonom obuhvate i svi koji su bez oglašavanja, protekcionistički dobili stanove i kredite, i time oštetili državni budžet. “Tu se radi o desetinama miliona eura”, dodaje ona.

Funkcionerka PzP-a napominje da je vrlo važno kako će se vršiti odabir, kao i na osnovu čega može pokrenuti postupak za utvrđivanje porijekla imovine. “Mislim da to pravo treba dati većem broju lica”, navodi Bošnjak.

ČEKA SE UVID U NACRT

Predsjednik i poslanik Demosa, Miodrag Lekić, kazao je da načelno podržava usvajanje akta o oduzimanju nezakonite imovine, ali da mu je za ozbiljnu analizu predloženih rješenja potreban uvid u cijeli nacrt teksta. “Prvenstveno zato što imamo iskustvo jakih medijskih promocija…”, rekao je on kratko “Vijestima”.

Lider i poslanik Prave Crne Gore (Prava), Marko Milačić, saopštio je da pozdravlja i podržava predstavljanje rješenja za oduzimanje nezakonite imovine.

”Na osnovu onoga što smo juče čuli na pres konferenciji, riječ je o prijeko potrebnom mehanizmu koji će, naročito s obzirom na to da se proces kontrole, inspekcije i oduzimanja nelegalno stečene imovine vodi mimo krivičnog postupka, sigurno biti efikasan i plodotvoran u obračunu s organizovanim kriminalom”, navodi on.

Poslanik Ujedinjene Crne Gore, Vladimir Dobričanin, kazao je “Vijestima” da će ta stranka podržati izmjene akata koje će omogućiti konfiskaciju imovine. On navodi da je krajnje vrijeme da se to sprovede u djelo, kako bi svi koji su nezakonito stekli imovinu – snosili posljedice.

”Ovo je jedan od zakona koji su suštinski važni za borbu protiv sprege kriminala i bivše vlasti, ali i za borbu protiv nezakonitog bogaćenja tajkuna, političara i nekih državnih službenika i namještenika”, poručio je on.

Predsjednik i poslanik Radničke partije (RP), Maksim Vučinić podržava usvajanje zakona.

“Cilj je da se stane na kraj nelegalnom bogaćenju kriminalaca, korumpiranih funkcionera, mafijaša… kojima je zahvaljujući bivšoj vlasti sve bilo dozvoljeno. Raduje nas činjenica da će biti dovoljna samo sumnja da je imovina nelegalno stečena i da će u takvim slučajevima biti otvoren izviđaj, na osnovu kog će tužilac formirati timove koji će ispitivati finansijsku imovinu. Sve će biti ispraćeno kroz sudski postupak, pa je jednako važno da se izvrše i temeljne promjene u sudskom sitemu, kako u ovim slučajevima ne bi bilo opstrukcija”, navodi on.

IMOVINA MORA ODGOVARATI PRIHODIMA

Potpredsjednik opozicione Socijaldemokratske partije (SDP), Bojan Zeković, istakao je da ta stranka snažno podržava namjeru da se preispitaju odgovornost i osnov sticanje imovine svih koji ne mogu da dokažu njeno porijeklo, odnosno čija imovina prevazilazi prijavljene prihode.

Branka Bošnjak (Foto: Skupština Crne Gore)

”Međutim, bilo bi neozbiljno komentarisati zakon koji je najavljen prije više od godinu, a još ga nismo vidjeli…”, rekao je on “Vijestima”. Zeković navodi da se, teorijski, teret dokazivanja može samo restriktivno prebacivati na vlasnika imovine.

”Odnosno samo na ona lica čija imovina značajno nadmašuje prosjek, a ne odgovara prijavljenim prihodima, kako ne bi svi građani morali dokazivati porijeklo svoje imovine”, napominje funkcioner SDP-a.

Član Predsjedništva Bošnjačke stranke (BS), Mersudin Gredić, rekao je da principijelno podržavaju rješenja koja su pravična i kojima vremenska granica neće biti prepreka za sankcionisanje nekoga ko se nelegalno obogatio.

”U ovom trenutku je rano davati konkretnije zaključke, jer se ovaj model nalazi u formi nacrta. Javna rasprava je tek počela, te samim tim predstoje široke konsultacije sa zainteresovanom stručnom i laičkom javnošću u državi, te njegovo usaglašavanje s međunarodnim partnerima”, kazao je Gredić za “Vijesti”.

Lider i poslanik Liberalne partije, Andrija Popović, rekao je listu da ta stranka pozdravlja pokretanje pitanja nacrta rješenja za oduzimanje imovine. On ističe da je javni interes da se nelegalno stečena imovina oduzme i vrati građanima na raspolaganje.

Upitan hoće li u parlamentu dati podršku predloženim rješenjima, Popović odgovara da aktuelni saziv Skupštine najvjerovatnije neće odlučivati o tome. “Nacrt zakona tek treba da prođe javnu raspravu i uđe u skupštinsku proceduru. Teško je reći koja će biti njegova konačna forma, s nesumnjivima amandmanima poslanika. Znajući da je rad parlamenta blokiran, da je blizu 100 raznih akata u skupštinskoj proceduri, veoma je realno pretpostaviti da će – a što najavljuju i neke partije vlasti – doći do vanrednih izbora, tako da ovaj saziv neće odlučivati o ovom aktu”, navodi on.

Predsjednik Demokratske partije (DP) i poslanik Albanske koalicije “Jednoglasno”, Fatmir Đeka, kazao je da načelno podržava usvajanje zakona o porijeklu imovine. “Nismo detaljnije upoznati s predlogom, odnosno modelom ovog zakona. U principu smo za njegovo usvajanje”, rekao je on kratko “Vijestima”.

Kako su najavili iz Vlade, javna rasprava o predloženim rješenjima biće raspisana danas i trebalo bi da traje 20 dana.

Dokument će nakon toga biti proslijeđen ekspertima Savjeta Evrope i drugim stručnjacima, koji će onda dati mišljenje.

Glavna fotografija: Sa jučerašnjeg presa (Foto: GOV.ME)

Idi na VRH

error: Content is protected !!