Damjanović postigao rezultate, ali mu nije produžen mandat: Ministar Spajić da obrazloži svoju odluku

Damjanović je na toj poziciji bio šest mjeseci, a smijenjen je u četvrtak na elektronskoj sjednici i na njegovo mjesto je postavljena Milena Petričević koja je bila poslovni sekretar odbjeglog biznismena Duška Kneževića i koja prema informacijama “Vijesti” iz više izvora nema iskustvo u oblasti poreza i carina

Predstavnici stručne i političke javnosti juče su saopštili da očekuju da ministar finansija Milojko Spajić kaže razlog zašto nije predložio Vladi da se Aleksandru Damjanoviću produži mandat vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda i carina (UPC) i da predoči stručne kompetencije Milene Petričević koja je imenovana umjesto Damjanovića. Poručeno je i da nije dobro krupne odluke o rezultatima nečijeg rada donositi preko noći, te da je Damjanović postigao rezutate koji su za poštovanje.

Damjanović je na toj poziciji bio šest mjeseci, a smijenjen je u četvrtak na elektronskoj sjednici i na njegovo mjesto je postavljena Milena Petričević koja je bila poslovni sekretar odbjeglog biznismena Duška Kneževića i koja prema informacijama “Vijesti” iz više izvora nema iskustvo u oblasti poreza i carina. Damjanović je radio bez pomoćnika u UPC u okviru koje su spojene tri uprave- poreska, carine i igre na sreću. Spajić od ljetos nije predloge Damjanovića za pomoćnike uputio Vladi na usvajanje.

Ministar je na službenom putu u SAD-u, a “Vijesti” čekaju od Ministarstva finansija odgovor na pitanje koji su razlozi za smjenu Damjanovića i koje su stručne kompetencije Petričevićke.

Savez građana CIVIS, čiji je predsjednik poslanik Srđan Pavićević, saopštio je da zahtijava od Spajića da hitno saopšti argumente u vezi Damjanovića i Petričevićke.

”Potrebno je da Spajić, kao član ekspertske Vlade, obrazloži svoj predlog i detaljno obavijesti javnost o tome da li su razlozi smjene Damjanovića nedovoljna stručnost ili izostanak rezultata rada u instituciji kojom je rukovodio nekoliko mjeseci. Ako izostanu objašnjenja ili ona buda neargumentovana Spajić neka ne računa na podršku CIVIS-a u Skupštini za bilo koji zakonski predlog iz resora kojim rukovodi”, navodi se u saopštenju CIVIS, čiji je predsjednik Srđan Pavićević.

Pavićević je poslanik u Skupštini sa liste “Crno na bijelo” koju pored CIVIS- čini i Građanski pokret URA iz koga su “Vijestima” kazali da Spajić mora pojasniti razloge smijene Damijanovića, jer je činjenica da je odgovorno obavljao svoj posao i uticao na to da se spriječi šverc cigareta i kokaina, i kao takav je postao kredibilan partner međunarodnim partnerima. Očekuju i pojašnjenje za kompetencije Petričevićke.

”Dodatnu težinu ima i činjenica da odluka o smjeni nije jednoglasno usvojena na sjednici”, rekli su u URI uz poruku da ako ne dobiju odgovre Spajić ne računa na podršku poslaničkog kluba “Crno na bijelo” u parlamentu.

Odgovori nijesu “Vijestima” stigli iz DPS-a, a kontaktiran je i DF iako dio njihovih predstavnika ne želi da komunicira sa “Vijestima”.

Politički autoritet

Iz Demokrata su kazali da Petričevićku ne poznaju, niti su detaljno upućeni u njen rad, već o njenoj radnoj biografiji znaju ono što se putem medija može saznati.

”Ono u šta smo sigurni je da je smijenjeni direktor stručan i kompetentan kadar za predmetnu oblast. A, zbog čega nije produžen mandat Damjanoviću, pitanje je za Vladu. Nije dobro preko noći donositi odluke o nečijim rezultatima rada”, ocijenili su iz Demokrata za “Vijesti”.

Dekan Fakulteta za državne i evropske studije Đorđe Blažić je kazao da javnost treba da dobije obrazloženje o razlozima smjene Damjanovića, pored opisanih neshvatljivih uslova rada i postignutih rezultata u UPC.

”Da li je ovo ‘nagrada’ za uspjehe koje su u radu Uprave pohvalili i EU u svojim izvještajima”, naveo je Blažić u svojoj objavi na Fejsbuku.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je juče na skupštinskom Odboru za bezbjednost ocijenio da je Damjanović za šest mjeseci, koliko je bio na čelu UPC, imao rezultate koji su za poštovanje.

”Znate zašto je razriješen, odnosno, zašto politički pretpostavljam da je razriješen. Zato što Spajić nije mogao da ga politički kontroliše. On ima politički autoritet i lični integritet”, istakao je Konjević, dodajući da Damjanović nije blizak politici SDP-a.

Rad UPC obilježila je od imenovanja Damjanovića rekordna naplata prihoda zahvaljujući čemu je državna kasa četiri posljednja mjeseca u suficitu, suzbijanje sivog tržišta cigareta i rekordna zapljena 1,4 tone kokaina.

Brojni članovi Vlade u javnim su nastupima eksploatisali činjenicu o suficitu budžeta.

Neke odluke pojedincima neće donijeti dobro

Iz SNP-a su kazali da su iznenađeni smjenom Damjanovića i da smatraju da je on odradio posao na čelu UPC na najbolji mogući način.

”Iako više nije član SNP, smatramo da bi bio pametnije onima koji ovako mijenjaju ljude, a oni su ih birali, da su sami sebe promijenili nego što ovo čine sa građanima Crne Gore i istinskim borcima za promjene u Crnoj Gori. Oni koji su došli na vlast bez ikakve žrtve za ono što smo mi postigli i za ono za što smo se mi borili, treba da imaju osjećaj prema onima koji su se svo vrijeme borili. Međutim, ti isti sada određuju ko, šta i kako će biti u Crnoj Gori. SNP smatra da to nije dobra stvar i da svakako neće dobro donijeti onima koji to čine”, kazali su iz SNP-a.

Sječa onih koji odgovorno rade

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić je saopštio da je smjena Damjanovića još jedan u nizu diskutabilnih poteza Vlade koja nastavlja da širi negativan trend, “sječe” kadrova koji su savjesno i odgovorno radili svoj posao.

Poslanik Force Genci Nimanbegu je kazao “Vijestima” da je Damjanović vrijedan čovjek koji ima veliko znanje i kada se uporedi sa postavljenjima ove “ekspertske” Vlade bio je jedan među malobrojnima koji budi povjerenje opozicije i pozicije.

”Zato je neophodno da se Vlada izjasni o razlogu smjene”, rekao je “Vijestima” Nimanbegu.

Izvor: Vijesti

Idi na VRH
error: Content is protected !!