Tragedija porodice iz Beograda: Korona virus ubio blizance Miroslava i Ljubomira, vrhunske šahiste, pa odnio i majku

Tek kada je situacija postala ozbiljnija, potražili su pomoć, ali je bilo kasno. Primljeni su u bolnicu u Batajnici u teškom stanju, pa su ubrzo priključeni i na respirator. Ljubomir je preminuo prvi. Mići doktori nisu rekli da mu je brat umro, ali u trenutku Ljubine smrti njemu je jako pozlilo i jedva su ga ljekari povratili. Nažalost, poslije šest dana je i on izdahnuo

Mića i Žika su, iako su bili skromnih primanja i teško živjeli, svima pomagali koliko su mogli. Njihova smrt nas je sve potresla, i dalje smo u šoku zbog velikog gubitka. Na sahrani su svi članovi našeg društva plakali. Uvijek ćemo čuvati uspomenu na njih, naša sekcija ih nikada neće zaboraviti.

Ovako, tužnim glasom, za “Novosti”, priča sekretar Šah kluba Mirijevo Srđan Janković, nekoliko dana nakon tragične smrti braće blizanaca Miroslava i Ljubomira Živkovića (59), koji su preminuli od poslejdica infekcije virusom korona. Iako su bili smješteni u kovid-bolnicu u Batajnici, bolest ih je pokosila za nedjelju dana. Nažalost, u ponedeljak im je od korone preminula i majka, pa je porodično breme spalo na mlađu sestru Goricu.

Foto: Ilustracija (Printscreen/RTV Novi Pazar)

“Zbog nekih svojih stavova uporno su odbijali da se vakcinišu”, priča on. “Takođe, nisu se javili lekaru posle prvih simptoma, već su se liječili kod kuće. Tek kada je situacija postala ozbiljnija, potražili su pomoć, ali je bilo kasno. Primljeni su u bolnicu u Batajnici u teškom stanju, pa su ubrzo priključeni i na respirator. Ljubomir je preminuo prvi. Mići doktori nisu rekli da mu je brat umro, ali u trenutku Ljubine smrti njemu je jako pozlilo i jedva su ga ljekari povratili. Nažalost, poslije šest dana je i on izdahnuo.

Kako ističu njihovi bliski prijatelji, Ljuba je bio bolji šahista, a Mića vedrijeg duha, uvijek spreman za šalu. Obojica su, kažu, bili prave ljudine koje su svi voleli i poštovali.

“Iako su jednojajčani blizanci i po izgledu gotovo identični, karakter im se potpuno razlikovao”, ističu oni. “Ljuba je bio zatvoren, ponekad i namrgođen, a u šahu oprezan, igrao je na duge staze. Mića je, sa druge strane, bio sušta suprotnost, pošto je rođen kao veseljak i druželjubiv, a u igri sklon avanturama i žrtvama, pravio je šahovske minijature”

LJubomir i Miroslav Živković sahranjeni su na groblju u Mirijevu. Otac Borislav Petrić, paroh i sadašnji predsjednik Šahovskog kluba Mirijevo, ističe za “Novosti” da za svog života nije upoznao pravičnije i poštenije ljude.

“Ljuba je preminuo 10. oktobra, a Mića prošlog četvrtka. Posljednju smo sahranili njihovu majku Cvetu”, priča za naš list otac Borislav. “Oni su od samog početka u klubu, koji je 2018. godine proslavio 30 ljeta postojanja. Prvo su se učlanili kao igrači, kasnije je Miroslav, prije mog mandata, deset godina bio predsjednik. Imali su strast prema ovom sportu, bili su majstorski kandidati, a Ljuba je bio blizu zvanja FIDE majstora. Trenirali su po osam sati dnevno. Ovo je prevelik gubitak za sve nas, ostaje nenadnoknadiva praznina.

Kako predsjednik kluba Borislav Petrić ističe za “Novosti”, u planu je da se organizuje memorijalni turnir posvećen braći Živković.

“Taj događaj ćemo raditi u saradnji sa šahovskim savezima Beograda i Srbije”, kaže on. “Takođe, na nekoj od narednih okupljanja predložićemo da se Šahovski klub Mirijevo nazove po braći Živković”.

Izvor: “Večernje novosti”

Glavna fotografija: Braća Živković (Privatna arhiva)

Idi na VRH
error: Content is protected !!