Vlada Crne Gore upisala Cetinjski manastir kao svojinu SPC

Uprava je, objasnio je Đurišić, donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti

Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopštio je Televiziji Vijesti v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

On kaže da je Uprava, odnosno njena Područna jedinica Cetinje, tako samo ispravila grešku, na osnovu Rješenja iz 1996. godine, po kome su objekti i imovina Cetinjskog manastira bili svojina tog manastira a u kompjutersku bazu je, kako kaže, umjesto svojina, unesen pojam korišćenje.

Uprava je, objasnio je Đurišić, donijela ovo rješenje po zahtjevu Mitropolije crnogorsko-primorske, a na osnovu Zakona o državnom premjeru i katastru nepokretnosti.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje.

Podsjetimo, agencija Mina je 16. septembra objavila da je cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Kako su tada objavili, u rješenju, u koje je agencija Mina imala uvid, odbijen je kao neosnovan zahtjev za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

U opširnom obrazloženju se, između ostalog, navodilo da je utvrđeno da dostavljeni dokazi, u konkretnoj pravnoj stvari, ne predstavljaju valjan pravni osnov za ispravku upisanog prava svojine, upis ili promjenu izvršenog upisa na predmetnim nepokretnostima.

Vlada Crne Gore je bez održavanja sjednice, donijela zaključke, a na osnovu Informacije zaštitnice imovinsko-pravnih interesa Bojane Ćirović, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

Idi na VRH
error: Content is protected !!