CP: Srbija negira crnogorski jezik, očekujemo od državnih institucija CG da reaguju

“Crnogorska partija ovaj skandalozan čin obrazovnih vlasti u Srbiji vidi kao još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vrijedno ili nepostojeće. Pored diskriminacije sopstvenih građana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i međusobnom uvažavanju”, piše u saopštenju

U novim udžbenicima srpskog jezika za 8. razred osnovne škole u Srbiji navodi se da crnogorski jezik ne postoji, već da srpski jezik tako nazivaju „neki Crnogorci”.

“To je stav Odbora za standardizaciju srpskoga jezika koji djeluje u okviru Instituta za srpski jezik SANU. Pored crnogorskog, negiraju se hrvatski i bosanski jezik”, saopšteno je iz Crnogorske partije (CP).

“Naime, u južnoj grupi slovenskih jezika u udžbeniku su nabrojani srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik. U fusnoti za srpski jezik se navodi: ‘Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci ovaj jezik nazivaju hrvatski, bosanski (bošnjački) i crnogorski’. Crnogorska partija ovaj skandalozan čin obrazovnih vlasti u Srbiji vidi kao još jedan u nizu udara na nacionalni identitet Crnogoraca i nastavak kreiranja društvenog ambijenta u kojem je sve što dolazi iz Crne Gore manje vrijedno ili nepostojeće. Pored diskriminacije sopstvenih građana koji pripadaju manjinskim zajednicama, zvanični Beograd nastavlja da demonstrira nedostatak poštovanja prema državi Crnoj Gori i crnogorskom narodu što ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima i međusobnom uvažavanju”, piše u saopštenju.

U CP očekuju od državnih institucija Crne Gore da reaguju i “osude apsurdnu, naučno neutemeljenu, neodrživu i netačnu tezu o nepostojanju crnogorskog jezika”.

 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!