Skandalozna odluka Ombudsmana u slučaju Vujović: Djeca zloupotrijebljena u političke svrhe

U dokumentu se ističe i da djecu treba učiti o antifašističkim vrijednostima kao i drugim vrijednostima iz crnogorske istorije. “Međutim, dovođenje učenika u situaciju da budu upotrijebljena u određene političke svrhe nije u skladu sa propisima i ciljevima obrazovanja,” piše u mišljenju Ombudsmana

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je da je grupa učenika cetinjske Osnovne škole „Lovćenski partizanski odred“, na čelu sa nastavnicom istorije Sanjom Vujović, učestvovala u proslavi Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope u Podgorici, “a koja je poprimila elemente političkog protesta, pa je zbog toga došlo do zloupotrebe djece u političke svrhe”.

“Zaštitnik nije imao uvid u program SUBNOR-a za obilježavanje ovog značajnog datuma, ali je prethodnih dana najavljeno u medijima da će se, između ostalog, u Podgorici održati i šetnja, kako bi se ‘predsjedniku Vlade pokazalo da Crna Gora slavi evropske vrijednosti’, pa je to po mišljenju Zaštitnika, dovelo do zloupotrebe djece u političke svrhe,” piše u dokumentu.

U dokumentu se ističe i da djecu treba učiti o antifašističkim vrijednostima kao i drugim vrijednostima iz crnogorske istorije, prenosi portal Luča.

“Međutim, dovođenje učenika u situaciju da budu upotrijebljena u određene političke svrhe nije u skladu sa propisima i ciljevima obrazovanja,” piše u mišljenju Ombudsmana.

U izjašnjenju škole navodi se da je nastavnica imala saglasnost roditelja da djeca učestvuju u programu – proslavi. Zaštitnik nije imao uvid u saglasnost roditelja, “ali se pretpostavlja da su roditelji dali saglasnost za učešće djece u programu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i dana Evrope, a da nijesu imali u vidu da će skup poprimiti karakter političkog djelovanja.”

Smatraju i da je uprava škole ovom događaju trebala posvetiti dužnu pažnju.

Zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković dala je preporuku OŠ „Lovćenski partizanski odred“ da kontinuirano preduzima mjere i radnje radi uspješnog ostvarivanja ciljeva obrazovanja i vaspitanja kao bi spriječili eventualne zloupotrebe djece u političke i religijske svrhe.

Foto: Sanja Vujović (Facebook)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!