Je li sport u Crnoj Gori zaista pred suspenzijom, Lalošević: Potrebna je promjena dva člana Zakona

“Od februara upozoravamo Ministarstvo na problem. Uprava za sport samo koordinira, nema nadležnosti da mijenja Zakone, to se radi na predlog Ministarstva. Uprava za sport, kao nezavisni organ, upozoravao je Ministarstvo četiri puta, a peti put i premijera, kome je hronološki proslijeđena sva prepiska sa Simonelijem, WADA-om,… Da li je premijer pročitao, ne znam. Srećom, sačuvao sam svu prepisku i zadnje pismo premijeru, vidjevši da se ne reaguje na upozorenja”, rekao je Lalošević

Svjetska anti-doping agencija (WADA) prije deset dana je objavila da Nacionalne anti-doping agencije Crne Gore, Rumunije i Tajlanda, kao i Sjeverne Koreje i Indonezije, nisu u potpunosti primijenile verziju Svjetskog anti-doping kodeksa za 2021. godinu u svojim pravnim strukturama.

Ostavljen je rok od 21 dan da se reaguje po tom pitanju, da se pravna akta usklade sa Svjetskim anti-doping kodeksom, a da bi u suprotnom moglo da dođe do suspenzije sportista iz Crne Gore, pišu “Vijesti”.

Uprava za sport i mlade nije imala, navodi se u današnjem saopštenju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, kojom je najavljena i krivična prijava protiv Vasilija Laloševića, sada već bivšeg v.d. direktora Uprave za sport i mlade, kontakt sa WADA, koja je, kako je saopšteno, internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

Vasilije Lalošević (Foto: Printscreen)

Lalošević, međutim, tvrdi da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta bilo upoznato sa problemima, te obaviješteno da je potrebno uskladiti Zakon o sportu sa krovnim dokumentom WADA, kao i da je bio u komunikaciji sa Emilijanom Simonelijem, visokim funkcionerom te institucije.

“Od februara upozoravamo Ministarstvo na problem. Uprava za sport samo koordinira, nema nadležnosti da mijenja Zakone, to se radi na predlog Ministarstva. Uprava za sport, kao nezavisni organ, upozoravao je Ministarstvo četiri puta, a peti put i premijera, kome je hronološki proslijeđena sva prepiska sa Simonelijem, WADA-om,… Da li je premijer pročitao, ne znam. Srećom, sačuvao sam svu prepisku i zadnje pismo premijeru, vidjevši da se ne reaguje na upozorenja”, rekao je Lalošević.

U saopštenju Ministarstva stoji da je WADA sredinom avgusta ove godine trebalo da donеse odluku o isključenju Crne Gore iz sportskih takmičenja, ali jе ali je zbog brze reakcije Ministarstva odluka odložena.

Kako problem može da se riješi…

“Ako bi sada Skupština Crna Gore ekspresno promijenila dva člana Zakona o sportu. U jednom članu trebalo bi da piše ‘u anti-doping komisiji moraju da budu ljekari, pravnici, ekonomisti…’, a u drugom ‘Zakon stupa na snagu za sedam dana ili danom objavljivanja u Službenom listu’. Ukoliko bude dobre volje sve će da se riješi, ali ne zaslugom samozvanih eksperata, niti nekog novopostavljenog, već samo COK-a, anti-doping komisije, Skupštine… ali koliko je danas mora da ode inicijativa za promjenu članova Zakona o sportu”, kazao je Lalošević.

Pored Crne Gore, Rumunije, Tajlanda, Sjeverne Koreje i Indonezije, usklađivanje pravnih akata sa Svjetskim anti-doping kodeksom nisu obavile ni Španija, Grčka, Iran, Letonija, Holandija, Portugal i Uzbekistan, koje imaju četiri mjeseca da regulišu sporna pitanja.

U svakom slučaju, iako je kratak rok, čini se da je potrebno da se dogodi pravo čudo pa da crnogorski sportisti, jednako kao rumunski, tajlandski ili indonežanski, budu suspendovani sa svih takmičenja, ili da se, poput Rusije – gdje je čak i dokazana doping-prevara, ne takmiče pod svojom zastavom i himnom.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) saopštilo je danas da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet protiv doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilija Laloševića.

Iz tog resora su naveli da je Lalošević u obavljanju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te da je svojim činjenjem doveo u nezavidan položaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega, kako su kazali, MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori.

Vlada je sinoć saopštila da Lalošević više nije v.d. direktor Uprave, i na tu funkciju imenovala Marka Begovića.

Lalošević je danas ocijenioda je njegova smjena sa mjesta v.d. direktora Uprave za sport i mlade, dok je bio na službenom putu u Sloveniji, podla i nečovječna.

Kazao je da će umjeti da se odbrani bilo koja inicijativa da bude podnesena protiv njega od strane državnih organa.

Tvrdi da se na njega vrši pritisak i da je rješenje o njegovom izboru za v.d. glasilo “do izbora novog” i da nijesu pominjani rokovi.

“Možda je moja greška što nikom nisam davao otkaze u Upravi za sport i mlade, što sam napravio sjajnu saradnju sa svim savezima, što su svi dobili sredstva… Možda je greška što nisam slušao savjete Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta da smjenjujem sportske funkcionere”, rekao je Lalošević na konferenciji za novinare.

Kaže da su se ove stvari pripramale “tri mjeseca unazad” i kada se udruže “dvije žene zlobne, obje sa eksternim savjetnicima, onda nailazi ovaj vid pritisaka”.

Komentarišući prijavu SDT-a rekao je: “Ne bilo mi većeg zločina”.

“Sve što sam u životu radio, radio sam časno i pošteno…spreman sam da uložim sve snage da odbranim svoj ugled i čast, kao i SNP-a”, poručio je.

Kazao je da ministarka Bratić ne zaslužuje da ostane na funkciji, kao ni državna sekretarka Milica Kadović.

On je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Vesne Bratić.

Poručio je da neće dozvoliti da ga diskredituju osobe koje “nemaju pojma o sportu”.

Glavna fotografija: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!