Krivokapić: Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsjednika, neki resori će biti podijeljeni

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.
Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina

Rekonstruisana Vlada će imati tri potpredsjednika, aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.

To je saopštio premijer Zdravko Krivokapić.

U saopštenju se kaže da če resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

Saopštenje Krivokapića prenosimo integralno:

Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine.

Za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada Crne Gore stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština Crne Gore prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapređenje rada Vlade i Skupštine Crne Gore kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

-Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

-Vlada će imati tri potpredsjednika. Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.

-Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.

-Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

-Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti.

Foto: GOV.ME

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!