Vuk Drašković: Iza ustoličenja mitropolita Joanikija stoji Moskva (VIDEO)

„Ono što znam jeste da su provladini mediji u Srbiji već u 11 sati 4. septembra objavili da tog ustoličenja neće biti. Tokom noći stigao je neki veliki pritisak sa nekog moćnog mjesta, a po meni to nije Beograd. I sam Beograd je vjerovatno bio meta tog pritiska. Predsjednik Vlade Crne Gore donosi odluku da se silom ide na Cetinje onoga trenutka kada dobija podršku pro-ruskog bloka“, rekao je Drašković, govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija

Predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je u Pressingu TV N1 Sarajevo da iza, kako je rekao, nasilnog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju stoji Moskva. Iznio je i kritike na račun ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji se javno zalaže za tzv. “srpski svet”.

„Ono što znam jeste da su provladini mediji u Srbiji već u 11 sati 4. septembra objavili da tog ustoličenja neće biti. Tokom noći stigao je neki veliki pritisak sa nekog moćnog mjesta, a po meni to nije Beograd. I sam Beograd je vjerovatno bio meta tog pritiska. Predsjednik Vlade Crne Gore donosi odluku da se silom ide na Cetinje onoga trenutka kada dobija podršku pro-ruskog bloka“, rekao je Drašković, govoreći o ustoličenju mitropolita Joanikija.

Drašković je, međutim, poručio da “uprkos velikim naporima Crna Gora neće postati satelit Moskve”.

“Procijenili su da je Zapad, NATO, EU u konfuziji i jednom stanju paralize i da ih treba poniziti atakom i hibridnim ratom protiv jedne male članice NATO-a na Balkanu. Pogledajte šta se događa posle svega ovoga, stižu pohvale iz zvanične Moskve, a ne iz Beograda“, rekao je on.

Uprkos insistiranju voditelja sarajevskog Pressinga da govori o ulozi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u događajima na Cetinju, Drašković je mahom izbjegavao tu temu.

“On je sam o tome govorio, da je samo pratio zbivanja. Ja stvarno ne znam u kom pravcu je uticao“, kazao je lider SPO.

Upitan o tzv. „srpskom svetu“ za koji se javno zalaže ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, Drašković je rekao da se o toj ideji mnogo priča i da je zbog toga ogorčen.

„Iza toga stoji namjera i cilj vraćanja u devedesete. Nekada je bila ‘velika Srbija’ sada ‘srpski svet’. Koji srpski svet? (…) Ja da sam predsjednik Srbije ne bi nijedan ministar mogao da govori nešto što nije državna politika. Teško tom ‘srpskom svetu’ za kojeg se Vulin zalaže”, poručio je Drašković.

Foto: Printscreen/N1

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!