Audio snimak o pucnjevima na Cetinju: “Samo zaštiti ljudstvo, zauzmi pozicije i ne kreći nigdje”

Do ekskluzivnog snimka, RTCG je došla tragom informacije da je na Belvederu došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane građana koji su se protivili ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru

Radio i Televizija Crne Gore (RTCG) ekskluzivno objavljuje audio snimak na kojem se čuje komunikacija šefa Centra bezbjednosti Podgorica, Gorana Jokića, koji preko radio veze upozorava pripadnike policije da se čuju rafali na barikadi na Belvederu, tokom protesta na Cetinju 5. septembra, i govori im da pristupe proceduri zaštite u situacijama kada se na njih otvara vatra.

Foto: Printscreen

Do ekskluzivnog snimka, RTCG je došla tragom informacije da je na Belvederu došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane građana koji su se protivili ustoličenju mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.

Slijedi ekskluzivni audio snimak, na kojem se čuje da je na Belvederu došlo do upotrebe vatrenog oružja:

“Vijestima” je potvrđeno da se radi o autentičnom policijskom audio-snimku dokumentovanom u Tehnici Uprave policije.

Snimak navodno svjedoči o drami u tjesnacu magistralnog puta kod Auto-moto društva na blokadi demonstranata iz pravca Budve, gdje se tog jutra dogodio i najžeći otpor pokušaju raščišćavanja barikada.

Na audio – snimku nema podatka o tome kada se pucnjava dogodila, ali prema podacima UP, sve se odigralo petnaestak minuta prije 8 časova u nedjelju ujutro.

Reporteri “Vijesti”, ali i novinari drugih medija su u tom periodu svjedočili da se nekoliko puta pucalo.

Na snimku se prvo čuje nekoliko pucnjeva iz vatrenog oružja, a potom preko policijske veze, glas kako obavještava kolege riječima: “Na našoj poziciji imamo upotrebu da li vatrenog oružja ili pirotehnike na vozilo, ne možemo da procijenimo”.

Nakon toga se u razgovor uključuje rukovodilac Operativnog štaba UP Goran Jokić, koji kaže: “povucite prvo ljudstvo”, a onda se na snimku razaznaje i neki glas, koji konstatuje “ovo je puška”.

Nakon toga se ponovo čuje Jokić, koji pita: “Je li primljeno”?, nakon čega je uslijedio i odgovor – “jeste”!

Na snimku se ponovo, ovaj put na kratko, javlja Jokić i kaže “evidentirajte”, a onda se u pozadini ponovo prolamaju pucnji, zbog čega neko od starješina preko motorole konstatuje: “Još traju rafali”…

Odmah nakon toga Jokić mirnim tonom naređuje: “Samo zaštiti ljudstvo”.

Na snimku UP, ponovo se razaznaje glas starješine koji obavještava kolege: “Cijenimo da se moramo povući”, a onda se u na snimku nerazgovjetno čuje: “Ovdje je više vatrenog oružja”… a potom se u razgovor uključuje Jokić, koji naređuje: “Samo zauzmi pozicije i ne kreći nigdje”.

S druge strane stiže kratko: “U redu”.

Na audio zapisu čuje se pojašnjenje šefa Operativnog štaba koji savjetuje: “U slučaju da pucaju na vas, zaštitite sve. Znate kako ide upotreba oružja”. Ponovo se oglašava starješina i kaže kratko: “U redu”.

Reporter “Vijesti” je u nedjelju oko 7,45 u dva navrata čuo pucnjavu dok se nalazio u Mojkovačkoj ulici blizu “Eko pumpe” na samom ulazu u Prijestonicu.

“Vijesti” su u ponedjeljak objavile nezvanični podatak iz vrha bezbjednosnog sektora, da je pucano prilikom ulaska jedinice kriminalističke policije, koju je predvodio jedan od pomoćnika direktora UP, a koja se iz pravca Budve kretala ka Cetinjskom manastiru, kao i da policija traga za dokazima.

“Vijestima” je juče nezvanično saopšteno da oni još uvijek nemaju precizne podatke da li je na policiju pucano iz vatrenog oružja niti dokaze da li je i iz kojeg oružja tog jutra izvršen napad na službenike UP.

Da li policija istražuje da li je i ko pucao na automobile i službenike UP, “Vijesti” su u nekoliko navrata pitale Upravu policije, ali zvaničan odgovor još nije stigao.

“Vijesti” su i od Specijalnog državnog tužilaštva tražile podatke da li provjerava informaciju da je grupa učesnika protesta protiv ustoličenja mitropolita Joanikija tog dana iz vatrenog oružja pucala u automobile, kojima su pored njih prolazili pripadnici Uprave policije. Ni taj odgovor iz SDT-a nije stigao.

Dio građana, koji se protivio ustoličenju Joanikija u Cetinjskom manastiru, je 4. septembra formirao barikadu na Belvederu, na putu Podgorica-Cetinje. Prilaze Prijestonici, iz pravca Podgorice i Budve, okupljeni su blokirali kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC u Prijestonicu.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!