Sekulović odbio zahtjev premijera da smijeni Brđanina

“Sekulović je odbio da smijeni Brđanina, zahtijevajući da mu se objasni po kom osnovu”, rekao je izvor “Vijesti”. Krivokapić je potom rekao Sekuloviću da se dogovorio sa liderima Demokratskog fronta da podnese Skupštini predlog za njegovo razrješenje na šta mu je ministar odgovorio “da to uradi jer je to njegovo pravo”, rekao je sagovornik “Vijesti”

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović odbio je u ponedjeljak na sastanku u Vladi zahtjev premijera Zdravka Krivokapića da smijeni direktora Uprave policije Zorana Brđanina, nakon čega mu je on rekao će tražiti od parlamenta da razriješi njega, saznaju “Vijesti”.

Izvor upoznat sa sadržinom sastanka u ranim popodnevnim časovima u zgradi Vlade na kojem je navodno bila i ministarka odbrane Olivera Injac, rekao je “Vijestima” da je premijer od Sekulovića tražio da smijeni Brđanina zbog oklijevanja da sprovede akciju obezbjeđenja ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve na Cetinju.

“Sekulović je odbio da smijeni Brđanina, zahtijevajući da mu se objasni po kom osnovu”, rekao je izvor “Vijesti”.

Krivokapić je potom rekao Sekuloviću da se dogovorio sa liderima Demokratskog fronta da podnese Skupštini predlog za njegovo razrješenje na šta mu je ministar odgovorio “da to uradi jer je to njegovo pravo”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Nakon sastanka, nekoliko Brđaninovih pomoćnika navodno je dobilo telefonske pozive sa pitanjem da li bi preuzeli funkciju vršioca dužnosti direktora Uprave policije, što su oni odbili.

Iz kabineta predsjednika Vlade juče je saopšteno da ne mogu “u ovom trenutku” odgovoriti na pitanja koja su im dostavile “Vijesti” o ovom događaju.

“Kao što ste vidjeli, premijer nije sinoć o tome govorio na konferenciji za medije… Nemamo komentar”.

Iz Sekulovićevog kabineta je odgovoreno: “Za pitanja koja ste poslali, obratite se Vladi”.

“Ova pitanja nisu iz djelokruga rada i nadležnosti Ministarstva odbrane. Predlažemo da se obratite kabinetu premijera”, saopšteno je “Vijestima” iz kabineta Olivere Injac.

Prekjuče u 15:47 novinari su obaviješteni da će premijer održati konferenciju za medije u 18:30, a odmah su počele da kruže spekulacije da će objaviti namjeru da smijeni Sekulovića i Brđanina, kao i informacije da su ambasadori Kvinte u kontaktu sa premijerom i ministrima u vezi sa tim.

U međuvremenu, u 16:32, na Twitter nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova, objavljena je fotografija iz kabineta ministra na kojoj su potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, Sekulović, Brđanin sa pomoćnicima i šef podgoričke policije Goran Jokić sa porukom – “snažan i uspješan tim”.

Potom je na toj društvenoj mreži Abazović čestitao MUP-u i rukovodstvu policije na rezultatima “u složenim akcijama u cilju očuvanja mira i ustavnih prava građana”. “Nastavljamo timski. Idemo dalje, čeka nas još mnogo posla. Branimo nacionalne interese Crne Gore”.

Više diplomatskih i Vladinih izvora reklo je prekjuče “Vijestima” da su predstavnici ambasada Kvinte – SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije – gotovo do početka pres konferencije ubjeđivali Krivokapića da ne smjenjuje Brđanina.

Na konferenciji za medije, Krivokapić nije direktno saopštio namjeru da smijeni Sekulovića i Brđanina, ali je u odgovoru na takvo pitanje rekao da će “svi oni koji su se ogriješili na bilo koji način snositi odgovornost”.

“U komandnom dijelu odgovornosti će biti preispitan svaki čin svakog pojedinca koji je obezbijedio ili nije obezbijedio, uradio ili ne, djelovao ili ne i to će u sljedećih sedam dana biti urađeno i vi ćete biti informisani. Niko neće biti pošteđen, bez obzira koju funkciju ima i koja ga politička partija štiti”, rekao je on.

Postoje i spekulacije i da je URA zaprijetila otkazavanjem povjerenja Vladi ako Krivokapić bude tražio smjenu Brđanina i Sekulovića. Abazović je koordinator službi bezbjednosti i predsjednik GP URA.

Do ranih jutarnjih sati u nedjelju 5. septembra, dio menadžmenta policije smatrao je da ne treba slati patrijarha SPC Porfirija, mitropolita Joanikija i njihove goste na Cetinje, jer je to prema procjenama policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost bilo “visokorizično”.

Krivokapić je na prekjučerašnjem presu nagovijestio da je on preuzeo kontrolu u 04.30 i da je od tada “komandni sistem” počeo da “jedinstveno djeluje”.

Abazović je juče branio procjene svojih potčinjenih. “Patrijarh SPC Porfirije je štićena ličnost i obaveza policije je da ga drži što dalje od opasnosti i ovdje smo imali suprotno djelovanje da treba da ga uvedemo u opasnost i onda neko želi da optuži policiju i bave se da li je neko bio za ustoličenje ili ne.

To nije pitanje bezbjednosti i to nije pitanje koje treba da se postavi nego da li će biti ugroženi nečiji životi i da li će iz toga izaći veći haos”, rekao je Abazović TV Nova S.

On je rekao da je tokom akcije bilo potpuno u redu da u profesionalnom smislu bude različitih mišljenja o tome da li neko misli da može da se izvede, a da neko kaže da je to bila opasnost.

Foto: Vlada Crne Gore

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!