Kašćelan: Krivokapić i Abazović stali na stranu jedne vjerske zajednice, zanemarujući bezbjednosne procjene i interese građana

Trebalo bi da se građanima izvinite zbog dešavanja u Prijestonici, gdje se u najtežim vremenima nebrojeno puta branio i sačuvao obraz Crne Gore i zametala iskra slobode koja i vama, danas, omogućava da stolujete i ministrujete, rekao je Kašćelan

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan uputio je otvoreno pismo premijeru i vicepremijeru Vlade Crne Gore, Zdravku Krivokapiću i Dritanu Abazoviću povodom dešavanja na Cetinju u subotu i nedjelju.

Pismo prenosimo integralno:

Pažljivo sam potonjih dana pratio vaše javne istupe i pročitao sve objave i saopštenja koja ste plasirali vi i vaši saradnici povodom dešavanja na Cetinju 5. septembra. Ostao sam, u najmanju ruku, zatečen lakoćom kojom ste iznosili tvrdnje, stavove i sudove, a ponajviše činjenicom da građanima Cetinja i Crne Gore nijeste uputili javno izvinjenje.

Umjesto što javnost zasipate bujicom riječi od kojih je pristojnom svijetu neprijatno zbog načina i konteksta koji im pripisujete, bilo bi elementarno pristojno da se javno izvinite iz najmanje pet razloga:

Prvog, jer ste komandovali akcijom u toku koje je upotrijebljena prekomjerna sila – građani su gađani gumenim mecima i zasipani suzavcem, koji je padao na krovove i u dvorišta kuća.

Drugog, jer ste upotrijebili riječi koje upućuju na to da učesnike mirnih protesta nazivate kriminalcima, prenebregavajući činjenicu da je najveća većina učesnika protesta došla na Cetinje ne zbog politike, bivše vlasti, beneficija ili bilo kakvog ličnog materijalnog interesa, već zbog potrebe da iskaže građanski protest protiv neprimjerenog ponižavanja Crne Gore i njenih građana.

Trećeg, jer ste bez valjanog povoda naredili napad na građane koji su koristili Ustavom i međunarodnim aktima garantovano osnovno ljudsko pravo na mirno okupljanje i protest, što ste dva puta pokušali opravdati falsnim dokazima.

Četvrtog, jer ste kao premijer i vicepremijer, vi i vaši saradnici, koji bi trebalo da zastupaju interese svih građana Crne Gore, otvoreno i s predumišljajem stali na stranu jedne vjerske zajednice i njenih poštovalaca, zanemarujući bez osjećaja ikakve odgovornosti bezbjednosne procjene vaših službi i interese svih ostalih građana Crne Gore, među kojima nijesu samo pravoslavni Crnogorci.

Petog, jer ste u sekularnoj državi državne resurse stavili na raspolaganje vjerskoj zajednici. Podrška ustoličenju mitropolita SPC na Cetinju s vojnim helikopterom ne predstavlja vršenje državne funkcije, već je isključivo kršenje Ustava i zakona ove zemlje, koji su obavezujući i za nosioce vlasti.

Trebalo bi da se izvinite jer ste zbog vjerskog čina u prijestonicu zemlje kojom rukovodite poslali oklopna vozila, bagere, policiju pod punom ratnom opremom i dugim cijevima.

Trebalo bi da se građanima izvinite zbog dešavanja u Prijestonici, gdje se u najtežim vremenima nebrojeno puta branio i sačuvao obraz Crne Gore i zametala iskra slobode koja i vama, danas, omogućava da stolujete i ministrujete.

Foto: Cetinje.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!