Crnogorska partija: Beogradska patrijaršija da donese odluku i izmjesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja

“Crnogorska partija u potpunosti podržava mirne skupove na Cetinju i poziva građanstvo da nastavi da iskazuje neslaganje sa pokušajima nove vlasti i njenih političkih i pseudo-političkih inostranih partnera da ignorišu državu i slavnu istoriju Crnu Gore i pretvore je u duhovnu i kulturnu koloniju strane države i njene vjerske organizacije”, piše u saopštenju

Crnogorska partija poziva Beogradsku patrijaršiju da donese odluku da, kako se rekli, izmjesti sa Cetinja ceremoniju ustoličenja g. Jovana Mićovića, kao znak dobre volje i respekta prema Cetinju i državi Crnoj Gori u kojoj djeluje filijala ove crkve.

“Takođe, pozivamo Beogradsku patrijaršiju da prepozna značaj obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine i sve posjledice koje proizilaze iz te činjenice po formalni i neformalni status SPC, čije je sjedište u Beogradu. SPC je političkim dekretom, uz pomoć dinastije Karađorđević, prije 100 godina sama sebe nametnula za „domaćina” na Cetinju, u međuvremenu je postala gost na istom tom Cetinju, raspadom države koja je donijela taj dekret. Ako su svi bivši građani i subjekti Jugoslavije izgubili privilegije nastale u zajedničkoj državi, iluzorno je očekivati da će samo jedna vjerska organizacija zadržati i još uvećati  privilegovan status dobiven nakon nelegalnog državnog udara i prisilnog ukidanja države Crne Gore 1918. godine. Zato pozivamo SPC u Beogradu da započne duboku i temeljnu unutrašnju raspravu koja bi vodila donošenju odluke o dobrovoljnom smanjivanju, i nakon toga, izmještanju aktivnosti iz Cetinjskog manastira i drugih objekata koji su građeni od strane države Crne Gore i njenih građana do 1918. godne”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se “filijala SPC u Crnoj Gori sufinansira iz budžeta Republike Srbije, i u mnogome se ponaša kao ekspozitura te države”.

“Crna Gora ima štetne posjledice od takvog agitprop djelovanja i zato se strukture imenovane iz Beogradske patrijaršije doživljavaju kao strano tijelo među lokalnim stanovništvom na Cetinju. Jaz između SPC i građana Cetinja uvijek je bio dubok i kako vrijeme protiče biće sve dublji, pa je krajnje vrijeme da se počne razmišljati o realnosti. Crnogorska partija u potpunosti podržava mirne skupove na Cetinju i poziva građanstvo da nastavi da iskazuje neslaganje sa pokušajima nove vlasti i njenih političkih i pseudo-političkih inostranih partnera da ignorišu državu i slavnu istoriju Crnu Gore i pretvore je u duhovnu i kulturnu koloniju strane države i njene vjerske organizacije”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!