New York poplavljen, najmanje 22 mrtvih, među njima i dvogodišnji dječak (VIDEO)

Gradonačelnik New York Cityja Bill de Blasio opisao je poplave kao “istorijske”, a Nacionalna meteorološka služba prvi je put u svojoj istoriji izdala upozorenje za bujične poplave u tom gradu

Najmanje 22 osobe, među njima i dvogodišnji dječak, poginulo je u katastrofalnim poplavama koje su u američkim saveznim državama New Yorku i New Jerseyju izazvali “ostaci” uragana Ida koji je ranije prošlog vikenda pogodio Louisianu.

Bujične poplave nanijele su i ogromnu materijalnu štetu: na društvenim mrežama šire se fotografije automobila koje je odnijela voda, ali i potopljenih linija podzemne željeznice. Zbog nevremena je na području New Yorka i New Jerseyja otkazano na stotine letova.

Gradonačelnik New York Cityja Bill de Blasio opisao je poplave kao “istorijske”, a Nacionalna meteorološka služba prvi je put u svojoj istoriji izdala upozorenje za bujične poplave u tom gradu.

Guverneri država New York i New Jersey su proglasili vanredno stanje u svojim državama i poručili stanovnicima da ne napuštaju svoje domove. Istovremeno, radnici pokušavaju očistiti ceste i ponovo uspostave linije podzemne željeznice u gradu New Yorku, piše Reuters.

Prevoz najviše otežava činjenica da podzemna željeznica radi u limitiranom kapacitetu, a linije prema sjevernim dijelovima New Yorka potpuno su zatvorene, prenosi “Jutarnji list”.

Zbog velikog nevremena poremećen je i saobraćaj na širem području Sjeverozapada SAD-a pa je tako suspendovan prevoz na željeznici koja povezuje Atlantic City i Philadelphiju, ali i na čuvenoj Amtrak liniji koja povezuje Philadelphiju i Boston.

U pet saveznih država je više od 200.000 domova ostalo bez struje, najviše u Pennsylvaniji i New Jerseyju.

Foto: Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!