Avganistan: Svakih pet sati strada jedno dijete

Dodaje se da će stvarni broj žrtava u sukobu vjerovatno biti mnogo veći od procijenjenih 32.945, jer ovaj broj ne uključuje djecu koja su u to vrijeme umrla od gladi, siromaštva i bolesti

U posljednjih 20 godina u Avganistanu je ubijeno ili ranjeno skoro 33.000 djece, što je u prosjeku jedno nastradalo dijete na svakih pet sati, objavila je u utorak organizacija Save the Children.

“Brojke su poražavajući uvid u smrtonosne posljedice rata za djecu“, saopštila je organizacija sa sjedištem u Londonu, prenosi Anadolija.

Dodaje se da će stvarni broj žrtava u sukobu vjerovatno biti mnogo veći od procijenjenih 32.945, jer ovaj broj ne uključuje djecu koja su u to vrijeme umrla od gladi, siromaštva i bolesti.

Iz organizacije su naveli da je gotovo polovini avganistanskog stanovništva – uključujući gotovo 10 miliona djece – potrebna humanitarna pomoć zbog suše, trećeg talasa pandemije COVID-19 i sukoba koji zemlju guraju dublje u krizu.

Očekuje se da će polovina djece mlađe od pet godina ove godine patiti od akutne neuhranjenosti, upozorava Save the Children.

Kasno u ponedjeljak veče, pred sami istek roka, Avganistan je napustio i posljednji konvoj snaga Sjedinjenih Američkih Država, a pripadnici talibanskog pokreta, koji su 15. avgusta zauzeli Kabul, vatrometom i pucnjavom u vazduh slavili su odlazak stranih snaga iz glavnog grada, prenosi Al Jazeera.

“Dok posljednji vojni avioni polijeću iz Kabula, tužna je istina da, zajedno s avionima, vjerovatno odlazi i međunarodna podrška i pažnja koju je Avganistan primio u posljednjih nekoliko sedmica. No, dok ostatak svijeta ide dalje, milioni avganistanske djece večeras će ići u krevet gladni, žalosni i nesigurni u budućnost“, rekao je Hassan Noor, regionalni direktor grupe za Aziju.

Zvaničnik Save the Children pozvao je na hitnu podršku djeci u Avganistanu.

“Uz hranu, čistu vodu, sklonište, obrazovanje – ako se to ne dogodi napori u posljednjih 20 godina biće uzaludni. Djeca i njihove porodice u Avganistanu suočavaju se sa sušom, pandemijom i oštrom zimom i nema vremena za čekanje“, upozorio je Noor.

Foto: Printscreen/UNICEF

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!