Vrhovni sud protiv Bidena: Ostaje Trumpova migraciona politika

Sud je odbacio pokušaj Bidenove administracije da blokira presudu sudije iz Texasu, koja zahtijeva od vlade da oživi politiku “ostanka u Meksiku” bivšeg predsjednika, formalno poznatu kao Protokol zaštite od migranata (MPP)

Vrhovni sud SAD-a odbio je pokušaj predsjednika Joea Bidena da poništi imigracijsku politiku koju je nametnuo njegov prethodnik Donald Trump, a koja je prisilila hiljade tražilaca azila da čekaju u Meksiku dok traže azil u SAD -u.

Sud je odbacio pokušaj Bidenove administracije da blokira presudu sudije iz Texasu, koja zahtijeva od vlade da oživi politiku “ostanka u Meksiku” bivšeg predsjednika, formalno poznatu kao Protokol zaštite od migranata (MPP).

Za odbijanje Bidenovog pokušaja glasalo je šest sudija, među kojima su i tri koja je postavio Trump, dok su tri liberalna bila za.

I sudiju iz Texasa Matthewa Kacsmaryka imenovao je Trump, prenosli Al Jazeera.

Odluka Vrhovnog suda znači da je teksaška presuda sada pravosudna.

Trump je 2020. godine ukinuo program koji je nametnuo njegov prethodnik, demokrata Barack Obama, kojim su se hiljade imigranata koje su ilegalno ušle u SAD kao djeca štitile od deportacije.

Biden, koji od preuzimanja dužnosti u januaru ove godine nastoji da poništi mnoge Trumpove tvrdokorne imigracijske politike, povukao je program MPP, ali su reagovale republikanske sudije iz Texasa i Missourija.

Slučaj je došao na Vrhovni sud, koji je presudio protiv Bidena, čija administracija mora u potpunosti da sprovede MPP program.

Demokrate i borci za prava migranata su kritikovali MPP, navodeći da da takva politika migrante, većinom iz Srednje Amerike, izlaže opasnim uslovima u meksičkim pograničnim gradovima.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!