Optuženi za masakr nad putnicima iz voza u Štrpcima preminuo u Srbiji

Ljubiši Vasiljeviću, njegovom bratu Dušku Vasiljeviću, Gojku Lukiću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić sudilo se za otmicu i ubistva putnika nesrpske nacionalnosti koji su oteti iz voza na relaciji Beograd-Bar u Crnoj Gori 27. februara 1993. godine

Ljubiša Vasiljević, jedan od petorice optuženih na suđenju za učešće u kidnapovanju i ubistvu 20 nesrpskih civila otetih iz voza na stanici u Štrpcima tokom rata u Bosni i Hercegovini preminuo je u julu, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu.

Iz Višeg suda u Beogradu su za BIRN kazali da je Vasiljević, pripadnik paravojnih formacija, preminuo 6. jula, te da je “zbog te činjenice sud usvojio odluku da suspenduje postupak (protiv njega) 16. avgusta 2021.”

Posljednje ročište u tom predmetu bilo je zakazano 7. juna, ali je odgođeno jer se Vasiljević nije pojavio na sudu zato što je imao visoku temperaturu. Naredno ročište je zakazano za septembar.

Ljubiši Vasiljeviću, njegovom bratu Dušku Vasiljeviću, Gojku Lukiću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić sudilo se za otmicu i ubistva putnika nesrpske nacionalnosti koji su oteti iz voza na relaciji Beograd-Bar u Crnoj Gori 27. februara 1993. godine.

Žrtve su odvedene u jednu školu u Prelevu gdje su bile fizički napadnute, a potom u spaljenu kuću u selu Mušići gdje su i pogubljene.

Lipovac je bio pripadnik Vojske Republike Srpske, dok su ostali bili pripadnici paravojne jedinice Osvetnici koju je vodio Milan Lukić. Lukića je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog ratnih zločina počinjenih u bosanskohercegovačkom gradu Višegradu, ali ne i za smrt osoba otetih u Štrpcima.

Međutim, prenosi balkaninsight.com, Lukić je optužen za zločin u Štrpcima u BiH u decembru 2019.

Svi optuženi sa beogradskog suđenja izjasnili su se da nisu krivi.

Suđenje još desetorici osumnjičenih za isti zločin počelo je pred sudom Bosne i Hercegovine u oktobru 2015.

Međutim, postupak protiv optuženog Vuka Ratkovića obustavljen je u aprilu ove godine nakon što je i on preminuo.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!