Ministarka Bratić prebrojava djecu pred popis?

“Ovo je bruka i sramota. Sad hoće i djecu da nam prebrojavaju i dijele. Što je sljedeće, da formiraju odjeljenja djece koja govore crnogorskim, koja srpskim jezikom, ili koja neće da pišu latinicu, niti da koriste udžbenike na latinici, već samo na ćirilici? Strašno i sramno”, kazali su roditelji Dnevnim novinama

Dnevnim novinama obratila se grupa roditelja jedne nikšićke škole zbog poruke koju su, kako tvrde, dobili od prosvjetnih vlasti, a u kojoj se zahtijeva da se djeca izjasne na kom pismu će da im budu napisana svjedočanstva i izvještaji, ćiriličnom ili latiničnom.

I dosad su učenici imali mogućnost da se izjasne o pismu, odnosno mogli su da traže da, umjesto na latinici, dobiju svjedočanstvo na ćirilici, ali se to, koliko nam je poznato, nikada nije radilo prije početka školske godine i nikada se nije tražilo da se svako dijete pojedinačno izjasni, odnosno potpiše.

“Ovo je bruka i sramota. Sad hoće i djecu da nam prebrojavaju i dijele. Što je sljedeće, da formiraju odjeljenja djece koja govore crnogorskim, koja srpskim jezikom, ili koja neće da pišu latinicu, niti da koriste udžbenike na latinici, već samo na ćirilici? Strašno i sramno”, kazali su roditelji Dnevnim novinama.

Sve i da ovakvo izjašnjavanje ima utemeljenje u zakonu, ostaje dilema: zašto sada prebrojavanje djece? Da li je u osnovi svega priprema za popis stanovništva, od čega Demokratski front ne odustaje, već insistira da bude ove godine, ili neće biti Krivokapića i njegove vlade?

S obzirom da je riječ o osnovcima, a da je na čelo direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta imenovana Slavica Ilinčić koja na društvenim mrežama veliča Ratka Mladića, objavljuje zapaljenu zastavu NATOA-a, vrijeđa manjine, pa i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića… sve ovo što se traži od učenika je još sumnjivije.

Ministarka Bratić je prethodno odradila sve naočigled čitave crnogorske javnosti, kako bi prošlo sve što je naumila da se lakše sprovede identitetsko preoblikovanje najmlađih generacija – posmjenjivala je direktore škola koji bi joj mogli pokvariti posao i imenovala učesnike litija, aktiviste, simpatizere i funkcionere Demokratskog fronta, odnosno članove njihovih porodica.

Zbog dešavanja u resorima kojima rukovodi Bratić, opoziciona Socijaldemokratska partija pokrenula smjenu ministarke. SDP je, podsjetimo, krajem jula predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću podnio interpelaciju za pretresanje Vladine politike u oblasti prosvjete.

Iz SDP-a su predložili da se ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić, kao najodgovornija za aktuelno stanje u prosvjeti, smijeni u najkraćem mogućem roku.

U dopisu šefu parlamenta, koji potpisuje predsjednik i poslanik SDP-a Raško Konjević, piše kako u toj partiji očekuju da interpelacija bude stavljena u dnevni red Skupštine, saglasno članu 200 Poslovnika.

Izvor: Antena M

Foto: Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!