Sarajevski novinar pronašao ratnog zločinca iz BiH u Novom Sadu: Radi kao ljekar i slobodno se šeta (VIDEO)

Mada se na sajtu suda BiH navodi da je Kornjača “nedostupan pravosudnim organima”, njega su juče pronašle novinarske ekipe u stanu u Tekelijinoj ulici, gdje živi sa porodicom. Kornjača je tom prilikom oteo i razbio telefon novinaru i nasrnuo na njega drškom od metle, gurajući ga i vičući “marš iz moje kuće”

Ratni komadant opštine Čajniče Duško Kornjača, za kojim je raspisana Interpolova potjernica zbog zločina protiv čovječnosti, godinama živi i radi u Novom Sadu. Mada se na sajtu suda BiH navodi da je Kornjača “nedostupan pravosudnim organima”, njega su juče pronašle novinarske ekipe u stanu u Tekelijinoj ulici, gdje živi sa porodicom, piše portal Nova.rs.

Kornjača je tom prilikom oteo i razbio telefon novinaru i nasrnuo na njega drškom od metle, gurajući ga i vičući “marš iz moje kuće”. Dalji incident je, prema riječima novinara Avda Avdića, spriječio mlađi muškarac koji je potom izašao iz Kornjačinog stana, vratio mu razbijeni telefon i izvinio se zbog neprijatnosti. Ipak, Avdić je uspio da sačuva video zapis na kom se jasno vidi da je ćovjek koji mu je otvorio vrata isti onaj doktor Duško Kornjača za kog je  sud BiH 2015. potrdio optužnicu za zločine protiv čovječnosti u opštini Čajniče, počinjene tokom 1992. godine.

“Javna je tajna da je Kornjača u Novom Sadu i da se čak ni ne krije, već normalno radi i živi. Priznajem da nisam očekivao ovakvu reakciju, ali ona upravo najbolje govori o naravi tog čovjeka. Ako ovako reaguje u miru, možete misliti kako se ponašao u ratu”, kaže Avdić za Nova.rs.

On je podsjetio da Srbija i Bosna i Hercegovina imaju sporazum o izručivanju svojih državljana, ali da se on paušalno poštuje.

“Nedavno je Srbija izručila BiH svog državljanina, kriminalca Darka Eleza, što je dokaz da se ovaj sporazum poštuje, ali kada postoji politička volja. U slučaju ratnih zločinaca, on izgleda ne važi”, kaže Avdić.

Prema navodima optužnice, Kornjača je optužen da je “u periodu od sredine aprila 1992. do kraja juna 1992. godine na području opšine Čajniče, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane i Policijske stanice srpske opštine Čajniče, kao predsjednik Kriznog štaba, kasnije komandant ratnog štaba Srpske opštine Čajniče te predsednik Skupštine opštine i ministar odbrane u Vladi Srpske autonomne teritorije Hercegovina, kao svjestan učesnik udruženog zločinačkog poduhvata, planirao i naredio progon nesrpskog stanovništva iz opšine Čajniče”.

Za isto krivično djelo Duškov rođeni brat Milun, bivši komandant paravojne jedinice „Plavi orlovi“ osuđen je 2014. na pet godina zatvora. On je osuđen kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čijem čelu je bio Krizni štab Opštine Čajniče, koji je imao glavnu ulogu u progonu, a na čijem je čelu bio upravo odbjegli Duško Kornjača. Mada je navodno pod potjernicom, Duško Kornjača se, kako se ispostavilo, slobodno šeta po Novom Sadu već godinama.

U međuvremenu se zaposlio u na jednoj privatnoj klinici kao specijalista gastroentorologije, a prošle godine je čak i gostovao u emisiji na jednoj lokalnoj televiziji gdje je pričao o prednostima kvaktne medicine. Tokom 2017. godne je čak bio zaposlen kao internista u stacionaru u Odžacima, a njegovo radno mesto je finansirala lokalna samouprava, kao osnivač ondašnjeg Doma zdravlja.

U Lovačkom domu Mostine kod Čajniča, 1992. godine je ubijeno više od 40 muslimanskih civila. Ostaci većina žrtava niku još pronađeni.

“Znam samo da mi je sin 1992. godine ”skinut” sa autobusa i doveden u lovački dom na Mostini. Kosti nikada nisam pronašla. Godine prolaze i bojim se da ću otići na onaj svijet a da mi sin neće naći vječni smiraj”, sbjedočanstvo je Hibe Cicvare. Njen sin je među 30 žrtava ovog zločina za čijim kostima se još uvijek traga.

Foto: YouTube/Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!