Bukilić: Spreman sam na mogućnost da budem smijenjen, ali ne i na ono što drugi od mene očekuju – da radim protiv interesa Crne Gore

Da ne budem pogrešno shvaćen, uvijek kada treba birati između Crne Gore, čiji je simbol nepokorenosti Cetinje, ili onoga čega je simbol npr. Novi Pazar, uvijek i bez dileme biram Cetinje, dok su pojedini članovi njihove partije izjavljivali da im je za put na Cetinje potreban pasoš, rekao je Bukilić

Zamjenik predsjednika Saveza asocijacija Crne Gore u Njemačkoj i član Savjeta Vlade Crne Gore za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Miloš Bukilić  objašnjava zašto se opredijelio da pozdravi skup dijaspore na Cetinju, a ne “Dane dijaspore” u Bijelom Polju koje je podržala Vlada Crne Gore.

U razgovoru za Antenu M kaže i da ga najava v.d. direktora Uprave za dijasporu – iseljenike Seida Hadžića o razračunavanju sa neistomišljenicima ne brine mnogo – može biti smijenjen, ali nikad neće raditi protiv interesa Crne Gore.

Zvanične saradnje Saveza i Uprave nema – Hadžić sarađuje samo sa aktivistima svoje partije, koji su, kako objašnjava Bukilić, posebno došli do izražaja nakon imenovanja novog rukovodstva Uprave.

Biračko pravo Ustavom je zagarantovano pravo i ne može biti oduzeto ma koliko god se neko trudio da to uradi, poručuje povodom najavljenih izmjena Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Svoja prava, kako navodi, štitiće preko institucija sistema, pa i međunarodnih, ako bude bilo potrebno – iz čitavog svijeta 50 udruženja je odlučilo da na sve relavantne adrese uputi pismo u kojem su jasno iznijeli svoj stav.

Kulturološki šok koji je zatekao ove godine na crnogorskim plažama vratio ga je u rane devedesete – narod se raduje jer napokon može da se okupa na Kraljičinoj plaži dok mu se dijele bonovi za ulje, brašno i šećer kako bi mogao da preživi.

Antena M: Nijeste bili u Bijelom Polju na “Danima dijaspore”, iza kojih je stala Vlada CG, već ste pismom podržali tematsku sjednicu pod nazivom “Crnogorska dijaspora u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori”, održanu praktično u isto vrijeme, na Cetinju. Zbog čega?

Bukilić: Da sam bio u mogućnosti da fizički prisustvujem nekom od događaja, morao bih da se opredijelim na koju ću stranu. Kako nijesam bio u prilici da prisustvujem, onda sam se opredijelio putem pisma.

“Dani dijaspore” su manifestacija koja ima tradiciju. Uprava za dijasporu je sve učinila kako bi odbila dijasporu od Crne Gore. Taj trend je, u još gorem obliku, nastavljen i od strane nove Vlade. Ako neko pokušava da Vam oduzme sva prava koja imate i prekine svaki Vaš kontakt sa matičnom državom, postavlja se pitanje što sa Vama nije u redu ako podržavate nešto tako.

Takođe, direktor Uprave za dijasporu pripada političkoj partiji koja zagovara podjele u Crnoj Gori, čemu sam izričiti protivnik. Sa druge strane, u znak sjećanja na naše patriote koji su život izgubili kod Medove, u želji da dođu i odbrane svoju državu i čiji se spomenik nalazi na Cetinju, kao i zbog iskrene podrške lokalnih vlasti pripadnicima dijaspore, što smo uvijek prepoznavali i na tome smo zahvalni, bilo je neupitno kako se opredijeliti.

Sjednica na Cetinju na aktuelnu temu koja utiče na sve pripadnike dijaspore, kao i lista govornika na skupu nije ostavljala prostor za razmišljanje da li da uputim podršku.

Antena M: Prema našim saznanjima, Savez crnogorskih asocijacija Njemačke pozvao je u junu v.d. direktora Uprave za dijasporu – iseljenike Seida Hadžića da bude gost na vašoj skupštini. Kakve utiske nosite sa toga skupa, naročito o stavovima Hadžića?

Bukilić: Savez crnogorskih asocijacija Njemačke, koji je na posljednjoj skupštini promijenio ime u Savez asocijacija Crne Gore u Njemačkoj (u daljem tekstu: Savez), građanska je organizacija koja je oduvijek pokazivala jasno opredjeljenje da sarađuje sa institucijama sistema.

S tim u vezi, pozvali smo predstavnike svih relevantnih institucija sa kojima smo i ranije sarađivali. Ono što je zavisilo od nas, mi smo uradili. Dali smo priliku da se uspostavi saradnja.

Međutim, način učešća i predstavljanja na samoj skupštini koji je odabrao gospodin Hadžić nijesu prihvatljivi dijaspori okupljenoj u Savezu. Naravno, kao i u svakoj organizaciji i ovdje se mogu naći pojedinci koji su sljedbenici određene ideologije. Neposlušnost se oduvijek kažnjavala pa je tako gospodin Hadžić otvoreno najavio razračunavanje sa onima koji ne žele da sarađuju sa Upravom za saradnju sa dijasporom – iseljenicima na način koji je njemu prihvatljiv.

Nakon njegove najave, određeni članovi Saveza, sljedbenici ideologije kojoj pripada i direktor Uprave, najavili su pokretanje pitanja odgovornosti, odnosno moje smjene. Spreman sam na mogućnost da budem smijenjen, ali ne i na ono što drugi od mene očekuju, a to je da radim protiv interesa Crne Gore, za podjele i odvajanje naše teritorije za nečije druge interese.

Dakle, da ne budem pogrešno shvaćen, uvijek kada treba birati između Crne Gore, čiji je simbol nepokorenosti Cetinje, ili onoga čega je simbol npr. Novi Pazar, uvijek i bez dileme biram Cetinje, dok su pojedini članovi njihove partije izjavljivali da im je za put na Cetinje potreban pasoš.

Antena M: Aktuelna vlast neumorno ponavlja da im dijaspora mora pružiti priliku kako bi se uvjerila da je država dobronamjerna i spremna za saradnju koju vidi kao jedan od prioritetnih zadataka ove Vlade. Vaša organizacija je upravo to i pokušala, da ostvari saradnju radi zaštite interesa dijaspore. Da li ste zadovoljni tom saradnjom?

Bukilić: Kao što sam naveo u prethodnom odgovoru, Savez je zasnovan na principima saradnje sa zvaničnim institucijama. Ne znam da li je problem u tome što nova vlast ne realizuje državne strategije, jer ih imamo i trebalo bi da ih se pridržavamo, ili je problem u tome što su mišljenja “Država – to sam ja” pa sad mogu i da se ne realizuju državne strategije.

Na snazi je Strategija saradnje sa dijasporom kao i Zakon o saradnji Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima. Ko god da je na vlasti morao bi da se vodi tim odredbama, a ne ličnim, partijskim, vjerskim ili bilo kojim drugim interesima.

S tim u vezi, možete zaključiti da zvanične saradnje i nema pa nemamo što ni pohvaliti ni kuditi. Međutim, direktor Uprave sarađuje sa aktivistima svoje partije, kojih nažalost ima i u našem Savezu, a koji su posebno došli do izražaja nakon imenovanja novog rukovodstva Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Antena M: Vi ste član Savjeta za saradnju sa dijasporom, da li Vas je kontaktirala Uprava za dijasporu ili neko iz nadležnog ministarstva, s obzirom na to da je posrijedi Vladino savjetodavno tijelo?

Bukilić: Koliko je novoj Vladi važna dijaspora dovoljno govori podatak da nije bilo obavezne godišnje sjednice Savjeta, kao i da je razriješena sekretarka Savjeta. Sva logistika koju je ona sprovodila u ime tadašnje Uprave za dijasporu – više ne postoji.

Naš predsjednik, uvaženi profesor Perović, od strane direktora Uprave kvalifikuje se imenima koja su nedostojna čovjeka. Intelektualac međunarodnog ranga prima uvrede od onog ko je plaćen da štiti njegove, moje, interese bilo kog pripadnika dijaspore – iseljenika. To dovoljno govori o tome koliko imamo poštovanja i uvažavanja od strane sadašnjih vlastodržaca.

Antena M: Kako dijaspora doživljava najave brisanja iz biračkih spiskova? Da li ste tim povodom kontaktirani bilo kao udruženje ili Savjet?

Bukilić: Biračko pravo je Ustavom zagarantovano pravo koje nam ne može biti oduzeto ma koliko god se neko trudio da to uradi. Svoja prava ćemo štiti preko institucija sistema, pa i međunarodnih, ako bude bilo potrebno.

Povodom najave brisanja pripadnika dijaspore – iseljenika niko nije kontaktirao niti udruženje čiji sam predsjednik, Savez čiji sam zamjenik predsjednika, kao ni Savjet čiji sam član.

Iz čitavog svijeta 50 udruženja je odlučilo da na sve relavantne adrese uputi pismo u kojem smo jasno iznijeli naš stav povodom najavljenih izmjena.

Nijedna institucija pa ni Uprava za saradnju sa dijasporom – iseljenicima nije odgovorila na naš dopis, izuzev predsjednika države gospodina Đukanovića. To je još jedan dokaz kako Uprava obavlja poslove koji su u njenoj nadležnosti.

Antena M: Da li ste u Savezu asocijacija Crne Gore u Njemačkoj analizirali nove momente u odnosu Vlade prema dijaspori?

Bukilić: Naravno. Gotovo na dnevnoj osnovi se analiziraju dešavanja u Crnoj Gori, naročito ona koja se odražavaju na naša prava i slobode koji nam se iz dana u dan narušavaju. Shodno djelovanju Vlade i dijaspora će imati svoj odgovor.

Naše namjere su jasne i nedvosmislene, a to je da ćemo čuvati građanski duh naše države zasnovan na evropskim vrijednostima.

Antena M: I odnos nove vlasti prema državi i vrijednostima koje su dosad bile zvanična državna politika?

Bukilić: Kao što sam naveo, radićemo da očuvamo multietnički sklad naše države. Evropske i građanske vrijednosti su trajna tekovina našeg društva. Želim da vjerujem da je trenutna kriza, koju je prouzrokovala nova vlast, samo test koji će Crna Gora položiti sa najvećom ocjenom.

Kroz istoriju se pokazalo i dokazalo kako su prolazili oni koji su radili protiv interesa svoje države. Siguran sam da će Crna Gora iz svega ovoga izaći uzdignute glave i jača nego ikada. Usmjerena na evropske i građanske vrijednosti.

Antena M: Kakve utiske nosite sa odmora u Crnoj Gori?

Bukilić: Mogu Vam reći da je ovo prva godina, otkad pamtim, da sam sa mukom otišao na plažu. Nered, gužva, osjećaj svenarodnog, bez obzira na status zapanjujući je u 21. vijeku. Kulturološki šok koji me je vratio u rane devedesete. Narod se raduje jer napokon može da se, na primjer, okupa na Kraljičinoj plaži dok mu se dijele bonovi za ulje, brašno i šećer kako bi mogao da preživi.

Antena M: Druga ste generacija Crnogoraca u Njemackoj. Kakav je Vaš odnos prema CG?

Bukilić: Rođen sam u Njemačkoj i vaspitavan da je Crna Gora moja domovina, da prvo treba da naučim crnogorski jezik, istoriju, kulturu i običaje pa onda zemlje u kojoj živim, ali da obje moram jednako da poštujem.

Tako vaspitavam i svoju djecu, pa je moj sin sa tri godine znao da pored zastave Crne Gore na nekom događaju u Njemačkoj mora da stoji i zastava Njemačke. Bio bih jako srećan kada bi punoljetni građani Crne Gore znali to. Tada bi i osjećaj da je moja država sigurna preplavio bojazan da ima mnogo onih koji rade protiv nje.

Darko Šuković

Antena M

Foto: Miloš Bukilić (Facebook)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!