Stanivuković je prestaje: Crnogorac isto što i Vojvođanin, referendum 2006. bio lažan, prijete mi smrću

“Ja ovu izjavu nisam dao politički, nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasače, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Videli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moji preci dali život, moj stric”, izričit je bio Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izjavio je danas da se zbog izjave o Crnogorcima našao na udaru kritika i da je dobio prijetnje po život.

“Dobio sam prijetnje po život. Govorili su mi da sam ‘četnik’, ‘nacionalista’, da će me zaklati, da ne dolazim u Crnu Goru”, rekao je Stanivuković u izjavi za sarajevsku N1 televiziju.

Stanivuković je, navodi se, ponovio da Crnogorci nisu posebna nacija, nego su “dio identiteta srpskog naroda”.

Poštuje, kazao je, one koji imaju drugačije mišljenje.

“Ja ovu izjavu nisam dao politički, nego duhovno. U Crnoj Gori nemam glasače, nego jednostavno tako mislim. Protiv sebe ne mogu. Videli ste da pojedini mediji u Federaciji traže da kažem Kosovo, a ja kažem Kosovo i Metohija. Ili RS, a ja kažem Republika Srpska. Za te stvari se mre. Za te stvari su moji preci dali život, moj stric”, izričit je bio Stanivuković.

Rekao je da izražava veliku ljubav prema Hrvatu, Bošnjaku, Crnogorcu… Prema, kako je rekao, čoveku koji drugačije misli.

Kaže da razumije pojedine izjave protiv njega, kojima brane dio biračkog tijela, prenosi rzv.rs.

Osvrnuo se i na Rezoluciju o Srebrenici koju je usvojio crnogorski parlament, koju, kaže, ranije nije komentarisao.

“Treća država priča o drugim dešavanjima, a onda osuđuju ako neko iz Republike Srpske brani svetinje u Crnoj Gori. Nažalost, u politici je sve moguće. Kao mlad čovjek imam svoje uvjerenje, svoj put”, poručio je Stanivuković.

Rekao je da Crnu Goru voli i da je na neki način smatra svojom, jer se u njoj osjeća kao domaćin.

“Ja sam, od 28 godina života, 25 puta bio na crnogorskom moru. Moji su mi govorili da je to naše more, ja to znam – i bilo je do 2006. kada su lažnim referendumom kazali da nije”, rekao je Stanivuković.

Stanivuković se našao na udaru crnogorske opozicije i dijela vladajućih stranaka koje su osudile njegovu izjavu, “da smatra da su Crnogorci izmišljena nacija”.

Primijetio je, međutim, da je neko u toj izjavi “isjekao šest sekundi i na osnovu toga napravio mišljenje”.

“Ima dio kada kažem da svako ima pravo da se osjeća kako želi i da nikoga ne treba ubjeđivati da nešto jeste ili nije. Isto tako imam i ja pravo da ima svoj stav. Moje mišljenje je da Crnogorac ne može biti odvojen od identiteta srpskog naroda”, rekao je Stanivuković i dodao”:

“Za mene kad neko kaže da je Crnogorac, isto kao da kaže da je Vojvođanin. Dakle Vojvođanin Srbin ili Srbin Crnogorac, ja u to duboku vjerujem. Ako čitate Njegoša on kaže da ‘srpski piše’ i da mu je ‘narodnost srbinska’, a ‘duša slavenska’. Ja Crnu Goru smatram svojom zemljom. Smatram da su 32 slova (crnogorskog pisma) izmišljena. Koja 32 slova? Oprostite, ali ćirilica ima 30 slova. Imam pravo da iznesem svoj stav, rekao je banjalučki gradonačelnik.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!