Ko se sprema da brani Cetinjski manastir od Crnogoraca?

Hrvatski politički analitičar Tomislav Stipić za Dnevne upozorio da su Vučićevi mehanizmi “udarili” na svim frontovima, pa tako osim provociranja Crnogoraca i pretenduju i na njihovu suverenost i da bi “nažalost, Crna Gora mogla postati prva žrtva ponovnog buđenja srpskog imperijalizma”

Da li pristalice Demokratskog fronta, pojedini članovi organizovanih kriminalnih grupa, uz saglasnost Srpske pravoslavne crkve, planiraju da nekoliko dana pred najavljeno ustoličenje mitropolita crkve Srbije Joanikija uskoče u Cetinjski manastir i izazovu incidente? Da ima razloga za zabrinutost pokazuju prijetnje smrću savjetniku predsjednika države Veselinu Veljoviću, zbog saopštavanja ličnih stavova i poruke “Vidimo se na Cetinju”, koja je očigledno, posebno iziritirala “branioce svetinja”, pišu Dnevne novine.

OPASNOST OD SUKOBA

Da je ovaj događaj visokog rizika upozoravaju svakodnevno sagovornici Dnevnih novina, kao i analitičari u regionu koji vide opasnost od izbijanja sukoba. Tako je hrvatski politički analitičar Tomislav Stipić za Dnevne upozorio da su Vučićevi mehanizmi “udarili” na svim frontovima, pa tako osim provociranja Crnogoraca i pretenduju i na njihovu suverenost i da bi “nažalost, Crna Gora mogla postati prva žrtva ponovnog buđenja srpskog imperijalizma”. Ocjenjuje da je sukob moguć ako bude režiran izvana, misleći pri tom, kako navodi, na srpsku obavještajnu službu i parapolitičke srpske organizacije koje djeluju u Crnoj Gori”.

U svakom slučaju, tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita SPC Joanikija iz dana u dan rastu. Portal Aktuelno prije dva dana objavio je kako je grupa lica koja je, kako navode, zajedno sa predsjednikom nikšićke Opštine Markom Kovačevićem pravila spisak osoba koje su spremne da se stave na raspolaganje SPC na dan Joanikijevog ustoličenja, odnosno da se umiješaju ako patriotske snage budu ometale ovaj čin.

Ovaj portal objavio je i fotografije koje su na društvenim mrežama postavili učesnici sastanka neposredno pred ulazak u zgradu Opštine Nikšić na kojoj su Miladin Vojinović, Goran Perović Cuca, Stanko Aleksić, Vučeta Aleksić, Mikan Tijanić, Danilo Čanović, Ljubomir Jovanović, Veselin Bošković i Mihailo Banjević.

KOD KOVAČEVIĆA NA DOGOVOR

Pojedini od ovih lica se vode kao bezbjednosno interesantna lica. Prema informacijama koje je ranije objavio portal Standard, Aleksić se kroz kaznene i operativne evidencije policije vodi kao bezbjednosno interesantno lice. On je sada vozač Marka Kovačeviča.

Aleksićev brat Vučeta, zatim Banjević, Miladin i Marko Vojinović sada rade u Elektroprivredi Crne Gore, kod Milutina Đukanovića koji je predsjednik Upravnog odbora ove kompanije.

Izvori Dnevnih novina tvrde da glavna podrška SPC dolazi od aktivista Demokratskog fronta i članova organizovanih kriminalnih grupa iz Budve i Nikšića, dok su na raspolaganju, odnosno glavni za “čuvanje Cetinjskog manastira od Crnogoraca članovi “Pravoslavnog bratstva Stupovi zavjetnici Tvrdoš Nikšić’”.

Podsjetimo, ovi “zavjetnici” su tokom predizborne kampanje za lokalne izbore u Nikšiću postavili ceradu sa likom pokojnog mitropolita Amfilohija i porukom: „Za zemnog života svima ostavio jasnu poruku na svojoj nadgrobnoj ploči”, govori, “o još jednom vješto kreiranom spinu upućenom vjernicima svetosavske ideologije u vidu ‘amaneta’ i mitomansko-huškačke prolegomene inspiratora ‘srpskog sveta’ sa naslovnim porukama ‘Od đeda zavjet ostao kapela na Lovćenu i život za Kosovo!’ i ‘Pravoslavno bratstvo Stupovi zavjetnici Tvrdoš Nikšić’”. Ceradu su danonoćno čuvale nepoznata lica u crnim hamerima i drugim skupocjenim automobilima sa kojih su skinute registarske tablice.

Prema informacijama Dnevnih novina, mnoga lica koja se spominju kao “čuvari” Cetinjskog manastira su povratnici u izvršenju teških krivičnih djela. Sva lica koja sa čijim se imenima spekuliše u javnosti da će “zauzeti” Cetinjski manastir, a koja su iz Budve, vezana su za organizovanu kriminalnu grupu na čijem čelu je Kan, i svi navodno imaju uredno izdate dozvole za posjedovanje oružja.

OPSTINSKI ODBOR DPS NIKŠIĆ POZVAO DEMOKRATE I URU DA REAGUJU

Koalicioni partneri žmure na Kovačevićevo okupljanje ekstremista

Opštinski odbor DPS Nikšić ragovao je na fotografije predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića koje su objavili crnogorski portali, ocjenjujući da su fotografije Kovačevića sa ostrašćenim eksponentima srpskog nacionalizma, sumnjivih dosjea, nastale u kabinetu prvog čovjeka grada, gdje se prave dogovori i strategija za odlazak na Cetinje, povodom najavljenog ustoličenja novoizabranog mitropolita.

“Kovačevićevo postupanje nije nikakvo iznenađenje, budući da se oduvijek znana strani čijih ideja se, nažalost, nalazi ovaj mladi čovjek, koji je svu svoju energiju usmjerio na promociju ideologija mračne prošlosti, a čini se da i sad daje sve od sebe da iste povampiri ne bi li ponovo pogodile prostor Crne Gore”, smatraju u DPS-u.

Međutim, kako ističu, ono što zabrinjava jeste da se konstituenti lokalne vlasti, DF-ovi partneri, Demokrate i URA ne ograđuju od ovih i ovakvih prividno tajnih sastanaka njihovog predsjednika Opštine, i to u službenim prostorijama, pa se negdje nameće pitanje da li im je važnija vlast od mira, multietničkog sklada i građanske države.

Oni su pitali Demokrate i Uru da li su saglasni da kabinet predsjednika Opštine bude mjesto okupljanja velikosrpskih nacionalista i osoba sa policijskim dosijeima, poručujući im da prećutnim aminovanjem ovakvog Kovačevićevog ponašanja i sastajanja sa ljudima ovog kalibra šalju poruku da ih ne interesuju moguće posljedice u ovom, kako su kazali, i više nego uznemirujućem trenutku za Crnu Goru.

“Demokrate, navodni mirotvorci, moraćete se ograditi od ovog i ovakvog predsjednika Opštine, koji ni u Skupštini nije pokazao poštovanje prema vašem prvom čovjeku u Nikšiću, a koji je spreman da gazi preko volje većinske Crne Gore, koja uključuje i dio vašeg glasačkog tijela. URA, ukoliko ovo prećutite i ne reagujete, samo ćete potvrditi ono što već odavno znamo, da ste lutka na koncu velikosrpskog nacionalizma” navode u saopštenju, ocjenjujući da će u suprotnom pokazati da su nedostojni funkcija koje obavljaju i da njihov interes nije dobro Crne Gore.

RABRENOVIĆ POZVAO KRIVOKAPIĆA, SEKULOVIĆA I TUŽILAŠTVO: SAOPŠTITE JAVNOSTI KO PLANIRA NEMIRE U DRŽAVI, KO IH FINANSIRA I KO SU IZVRŠIOCI

Potpredsjednik Liberalne partije Jovo Rabrenović pozvao je predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i tužilaštvo da iznesu pred javnost Crne Gore ko planira nemire u državi, ko ih finansira i ko su izvršioci.

Rabrenović je poručio da će, u suprotnom, biti smatrani za saučesnike i izvršioce u ovom planu.

“Ekskluzivni zastupnik retrogradne politike stvaranja srpskog sveta Aleksandar Raković jasno koncizno i bez uvijanja navodi, citiramo: ‘Pomom mišljenju, u ovoj situaciji bilo bi ispravnije prenijeti samo ustoličenje u glavni grad države, Podgoricu, a ne dati priliku nacionalistički nastrojenim grupama koje onganizuje vlada da stvaraju konfliktne situacije ili ometaju proslave’. On bez uvijanja otkriva dio scenarija i plana po kojem će nacionalistički nastrojene grupe koje organizuje vlada da stvaraju konfliktne situacije”, poručioje Rabrenović.

On je kazao da zato pozivaju Krivokapića, Sekulovića i tužilaštvo da odmah i bez oklijevanja ili demantuju izjavu i naum pomenutog gospodina Rakovica ili ekspresno pred uzmu radnje i privedu, a zatim i procesno pokrenu radnje pred tužilaštvom na rasvjetljavanju cjelokupne situacije.

“Na osnovu izjave glasnogovornika Vučićeve Srbije i ideologa takozvanog ‘srpskog sveta’ jasno je šta se Crnoj Gori sprema”, naveo je Rabrenović, dodajući da su i te “slabašne maske skinute” i da vidimo ko piše scenarij, a ko režira događaje najavljene za početak septembra.

Izvor: Portal Luča

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!