Uznemirujuće scene s aerodroma u Kabulu: Ljudi se hvataju za avione koji polijeću i padaju u smrt (VIDEO)

Očajni Avganistanci nisu se micali s uzletišta čak ni kada su se avioni počeli kretati, a posebno su uznemirujuće tvrdnje da su neki avioni uzletjeli dok se za njih pridržavao još uvijek neutvrđen broj onih koji se nisu uspjeli ukrcati

Hiljade Avganistanaca pohrlile su u nedjelju veče i ponedjeljak u vazdušnu luku u Kabulu u nadi da će uloviti bilo kakav let iz zemlje prije nego što se talibani učvrste na vlasti. Američki vojnici morali su pucati u vazduh kako bi rastjerali gomilu, a Reuters javlja da ima i mrtvih.

Dramatični snimci iz vazdušne luke kruže društvenim mrežama. Na pisti je mnoštvo ljudi, a civili se penju po avionima u nadi da će se nekako ugurati u neki od njih. To su očajnički pokušaji da se ukrcaju u parkirane avione i pobjegnu iz grada dan nakon pada vlade.

Oni koji su uspjeli da se popenju na stepenište ispred aviona pomažu drugima koji s njih vise, držeći se samo rukama.

Očajni Avganistanci nisu se micali s uzletišta čak ni kada su se avioni počeli kretati, a posebno su uznemirujuće tvrdnje da su neki avioni uzletjeli dok se za njih pridržavao još uvijek neutvrđen broj onih koji se nisu uspjeli ukrcati.

Prema tim informacijama, nesrećnici su padali s nekoliko stotina metara visine kada su uslijed ubrzanja aviona izgubili kontrolu, a njihova tijela su pronađena na krovovima zgrada.

“Stanovnici su našli tijela trojice muškaraca koji su se popeli na točkove aviona koji je poletio sa aerodroma u Kabulu. Pronađeni su na području kod Khairkahana u Kabulu”, navodi agencija Asvaka, a prenosi Newsweek.

Tokom dana avganistanske porodice su u panici stizale na aerodrom s mnogo prtljaga,  vodeći preplašenu djecu sa sobom. Situacija je bila takva da su Amerikanci pucali u vazduh kako bi održali red. Svi komercijalni letovi su obustavljeni.

Reuters javlja, pozivajući se na očevice, da je u haosu bilo najmanje petoro mrtvih. Zasad nema informacija kako su stradali.

“Jako me strah. Amerikanci mnogo pucaju u vazduh”, rekao je jedan očevidac koji nije želio da otkrije ime, misleći da bi mu to smanjilo šanse da se ukrca u neki zavion, prenosi “Jutarnji list”.

Američka vojska osigurala je perimetar oko aerodroma. Svi radici američkeambasade su evakuisanii i čekaju da odu iz zemlje. Amerikanci i iz zemlje planiraju da odvedu i hiljade Avganistanaca koji su radili za njihove interese.

Foto: YouTube/Printscreen/The Telegraph

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!