Radoman i Čirgić: Građani Crne Gore i Cetinja na nasilje će odgovoriti nenasilno i gospodstveno

Na sceni, kako kaže, imamo utrku u dokazivanju među opozicionim političarima ko je vičniji tviter dosjetkama i ko je operativniji u iskazivanju “demokratskih kapaciteta” — kao da je današnja Crna Gora visoko razvijena zemlja u kojoj nijesu ugrožena prava bukvalno svih koji nemaju ćagu da su litijali i da su najamnici u sprovođenju politike “srpskog sveta”

Najavljena intronizacija Joanikija Mićovića u Cetinjskom manastiru klasični je politički čin, koji ima za cilj da izazove nerede u Crnoj Gori i pokori Cetinje kao simbol crnogorske slobode, saglasni su Aleksandar Radoman i Adnan Čirgić sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

Uprkos pasivnosti opozicionih partija, građani Crne Gore i Cetinja, smatraju sagovornici Gradskog portala, znaće da odgovore i na ovu opsadu spontano, nenasilno i gospodstveno, kako su to uvijek činili kad je Crna Gora bila na udaru okupatora.

RADOMAN: NA DJELU DEMONSTRACIJA MOĆI DRŽAVE I CRKVE SRBIJE

Iza najave ustoličenja Joanikija na Cetinju, prema mišljenju Radomana, stoji demonstracija moći države i crkve Srbije, koja je “i sastavila ovu marionetsku Vladu i pritom učinila sve da se Crna Gora duhovno, kulturno i ekonomski potčini Srbiji”.

Adnan Čirgić (Printsceeen)

“U svemu tome najsramnije su uloge vajnog premijera, nesretnog vicepremijera i freško izbrijanog četnika predsjednika Skupštine. Iako svjesni šta taj čin znači, oni podižu tenzije do usijanja, prave specijalne timove kojima rukovodi ANB, kao pripremu za lov na vještice: zastrašuju građane i sl. Riječju — kao najamnici beogradskog despota spremni su da građane Crne Gore izlože bezbjedosnom riziku, samo da novome voždu dokažu lojalnost. Njihovo skaredno ponašanje udžbenički su primjer veleizdaje”, tvrdi Radoman i dodaje da smo se na pasivnost opozicije navikli.

Na sceni, kako kaže, imamo utrku u dokazivanju među opozicionim političarima ko je vičniji tviter dosjetkama i ko je operativniji u iskazivanju “demokratskih kapaciteta” — kao da je današnja Crna Gora visoko razvijena zemlja u kojoj nijesu ugrožena prava bukvalno svih koji nemaju ćagu da su litijali i da su najamnici u sprovođenju politike “srpskog sveta”.

“Nije me zato iznenadilo ograđivanje DPS-a od najava protesta na Cetinju. Uprkos tome što su vicepremijer i predsjednik Vlade zadigli sve raspoložive snage – od prekaljenih mafijaških klanova do ANB-a – da spriječe otpor poniženju Cetinja, uvjeren sam da je to zaludna rabota”, kaže Radoman.

CETINJE BRANI I ODBRANIĆE NESPUTANI DUH SLOBODARSTVA

Sve što su planirali u cilju zastrašivanja Cetinjana, poručuje, mogu slobodno prekrižiti.

“Cetinje ne brane nikakve organizovane grupe koje se njima priviđaju. Cetinje brani nesputani duh slobodarstva koji tom gradu nisu mogli oduzeti ni neuporedivo moćniji neprijatelji. Znaće Cetinje da odgovori i na ovu opsadu. Nasilje na Cetinju mogu izazvati samo oni koji žele da ponize crnogorsku prijestonicu 4. septembra, a danas su ti, nažalost i sramotu Crne Gore, predstavnici njene izvršne vlasti. Zato će sva odgovornost za eventualne nemire biti samo njihova”, naglasio je Radoman.

I dekan Fakulteta za crnogorski jezik i književnost smatra da je cilj da se stvore neredi u Crnoj Gori i pokaže kako je Cetinje, kao simbol crnogorske slobode, palo pred naletom ove vlasti i povinovalo se najnovijoj politici ‘srpskoga sveta’ koju sprovodi Aleksandar Vučić preko svojih eksponenata iz Crne Gore.

ČIRGIĆ: NA DJELU ETNIČKO ČIŠĆENJE SVIH CRNOGORSKIH INSTITUCIJA OD CRNOGORACA I OSTALIH NESRBA

“Na djelu je potpuno etičko čišćenje svih crnogorskih institucija od Crnogoraca i ostalih nesrba, a sada žele po svaku cijenu da pokušaju da pokore Cetinje. Ako je nešto dobro donijela ova vlast to je onda probuđena crnogorska energija, koja je bila zarobljena posljednjih godina jer nije imala adekvatnog političkog predstavnika”, smatra Čirgić.

Nažalost, ta probuđena energija crnogorskih građana nema odgovarajućeg političkog zastupnika, kao što je, ističe, imala Liberalni savez 90-tih godina.

“Građani šalju jasnu poruku da neće više dozvoliti da budu poniženi i da Cetinje bude pokoreno. Namjere Aleksandra Vučića i njegove politike u Crnoj Goru su jasne, ali jasnog, glasnog i smionog odgovora na tu politiku od suverenističkih i opozicionih crnogorskih partija još nema. Nemaju dovoljno dobru strategiju i suviše gledaju na to što će im reći ljudi iz međunarodne zajednice, koja, očito, ćuti na svaki nasrtaj na crnogorske građane koji sebe ne smatraju stanovnicima ‘srpskoga sveta’ “, rekao je Čirgić.

Hoće li aktuelna vlast biti dovoljno pametna da sačuva građanski mir ili će po svaku cijenu pokušati da učini ono što je naumila, bez obzira na moguće posljedice, kako kaže, vidjećemo narednih dana.

“Organizovani šovinisti po društvenim mrežama i portalima u Crnoj Gori vjerovatno će nakon ove moje izjave reći: “Što će Turčin da se bavi crkvenim pitanjima u Crnoj Gori?” Međutim, oni takav komentar neće dati za potpredsjednika cnogorske Vlade Dritana Abazovića, koji je najavio dolazak na Cetinje, slažući se sa svojim premijerom u vezi sa najavljenom svenarodnom radošću toga dana. Njegov posao 4. septembra mora da će biti sasluživanje srpskome Patrijarhu kao što saslužuje vođi ‘srpskoga sveta’ Aleksandru Vučiću u svim ovim pokušajima satiranja i ponižavanja Crne Gore”, zaključio je Čirgić, prenosi portal Luča.

Glavna fotografija: Aleksandar Radoman (Printsceeen)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!