Biserko: Krivokapić bi da ustoličenjem Joanikija na Cetinju povrati svoju poziciju kod crkve

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić aktivirao se da onemogući protest na Cetinju kako bi ojačao svoju poziciju kod Crkve Srbije. Beograd će uraditi sve da se po svaku cijenu ustoličenje održi na Cetinju. Najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju izaziva velike reakcije, s obzirom na intencije crkve prema Crnoj Gori, kazala je za Antenu M Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Pokušaji da se minimizira odnosno poništi crnogorski identitet je, po njenom mišljenju, veliki problem u Crnoj Gori.

„Aktuelni premijer se veoma aktivirao da onemogući bilo kakav protest preko službi bezbjednosti i time pokušava da ojača svoju poziciju kod crkve, s obzirom na to da je znatno izgubio njenu podršku. To stvara tenzije, pogotovo što su procurile vijesti o tome šta službe bezbjednosti rade. Ali, očigledno da u samoj službi bezbjednosti postoje ljudi koji se sa time ne slažu i koji imaju problem sa takvom politikom premijera, što znači da sve to može dovesti do određenih reakcija na Cetinju na dan ustoličenja. Da li će se to završiti sukobima i konfliktima – to je pitanje, s obzirom na to da atmosfera napetosti u Crnoj Gori stalno raste“.

Biserko naglašava da je politika Beograda i Crkve Srbije u dugom trajanju “usmjerena ka vraćanju Crne Gore u krug Srbije, kao srpske zemlje, od koje nikad nisu odustali.”

Dolazak Porfirija na Cetinje je, kako Biserko dalje navodi, “manifestacija toga da je SPC najvažnija crkva u Crnoj Gori i da Crna Gora spada u srpski krug zemalja”.

Upitana kakav epilog očekuje, Biserko odgovara da će Beograd uraditi sve da se, po svaku cijenu, ustoličenje održi na Cetinju.

„To je stvar bezbjednosne procjene. Na Vladi je da li će ići na to da se ustoličenje odgodi ili će ići na to da se sukob ipak desi? Vlada već sada preduzima preventivne mjere preko službe bezbjednosti da onemogući crnogorskim patriotama da reaguju tim povodom“, ukazuje predsjednica Helsinškog odbora.

Foto: Printscreen

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!