GI “21. maj”: Uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se odupru pritiscima Demokratskog fronta

Neki građani, nakon uslovne kazne ili opomene sudije Suda za prekršaje u Podgorici, nastavili su sa još brutalnijim ponašanjem, zbog čega su opet prijavljeni. Za ukupno 6 osoba se još uvijek utvrđuje njihova krivična odgovornost. Pozivamo Upravu policije da kada izlazi u javnost sa podacima u vezi sa prijetnjama i uvredama prema Zekoviću bude oprezna i odgovorna, piše u saopštenju GI “21. maj”

Građanska inicijativa “21. maj” pozdravlju brzu i odlučnu reakciju vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića povodom krivičnih prijava koje je aktivista za ljudska prava Aleksandar Saša Zeković podnio protiv N.A, S.M. i penzionisanog policajca M.N. iz Podgorice koji su mu prijetili fizičkim nasiljem.

Vrhovno državno tužilaštvo je predmetne prijave dostavilo na nadležno postupanje osnovnim državnim tužilaštvima u Podgorici i Nikšiću i naložilo hitno postupanje po istim.

Zbog prijetnji po život i tijelo na portalu IN4S, Zeković je prijavio i dvije za sada nepoznate osobe.

“Postupajući po prijavi Zekovića, Osnovno državno tužilaštvo u Herceg Novom se izjasnio da opisana prijava sadrži elemente bića krivičnog djela ugrožavanje sigurnost iz člana 168 KZCG, pa je prijavljeni lišen slobode. M.R. je priznao izvršenje krivičnog djela. Sud je potvrdio optužnicu a glavni pretres zakazan je za 9. septembar ove godine. M.R. je Zekoviću, između ostalih, uputio i ove prijetnje “Sve ti j***m mrtvo i živo. Platićeš za ovo”, “Da ti majku u majku j***m Zekoviću p***o šiptarska”, “Kad te vidim da ti se pop**am na tu pedersku bradu”, “Ja imam ime i prezime p***o šiptarska platićeš ja ti se kunem pederu jedan”, “To sam reka reka sam a što ću raditi čuće se”,, “Samo da ga vidim da ga pljunem u usta””, saopšteno je iz Građanske inicijative “21. maj”.

Dodaju da su sve osobe koje je Zeković prijavio policiji zbog drskog i nedoličnog ponašanja, a koje su uspješno identifikovane, procesuirane po osnovu nekog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

“Znači nije tačno da ih je država Crna Gora oslobodila odgovornosti jer je nesporno da je njihovo ponašanje društveno neprihvatljivo. Jedan broj prijavljenih je iskazao želju i spremnost da se izvini zbog neprimjerenog ponašanja. Zeković je svaki takav pristup odmah uvažio a postupci su obustavljeni. Neki građani, nakon uslovne kazne ili opomene sudije Suda za prekršaje u Podgorici, nastavili su sa još brutalnijim ponašanjem, zbog čega su opet prijavljeni. Za ukupno 6 osoba se još uvijek utvrđuje njihova krivična odgovornost. Pozivamo Upravu policije da kada izlazi u javnost sa podacima u vezi sa prijetnjama i uvredama prema Zekoviću bude oprezna i odgovorna. Posebno je važno da se ne relativizuje nijedno ponašanje i da iskoristi svaku priliku da pozove sve građane Crne Gore da se suzdrže od bilo koje protivzakonite aktivnosti. Kada se iznose podaci o broju podnijetih prijava onda je važno da se istakne i njihov konačni status i u pogledu prekršajne odgovornosti”, piše u saopštenju.

Posebno podržavaju Upravu policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se se odupru svim destruktivnim i politikantskim pritiscima Demokratskog fronta koji kontroliše značajan broj portala, medija i mim stranica u našoj zemlji.

“Vladavina prava i zaštita ljudskih prava važniji su od populizma, dopadljivosti i prihvaćenosti u medijima”, piše i saopštenju GI “21. maj”.

 

 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!