Džavid Kastrat: Otvaranje puta je istorijski dan za Gusinjane i Plavljane, do Podgorice tri puta kraćom rutom

“Osjećaj je nevjerovatan. Ne mogu da vjerujem da smo doživjeli da za tako kratko vrijeme možemo da odemo do Podgorice. Ranije smo išli preko Božaja, gdje su bile  kolone autobusa, teretnih vozila… Nekada smo morali da čekamo duže od dva sata. Sada je sve drugačije”, kazao je Kastrat i dodao da mu puno znači “što smo mi, potomci, doživjeli da novim putem idemo modernim automobilima, a ne konjima, kako su išli naši preci”

Predsjednik Fondacije Gusinje Džavid Kastrat i njegova supruga Jasmina prvi su putnici kojima su juče, nakon svečanog otvaranja zajedničkog graničnog prelaza između Crne Gore i Republike Albanije, Zatrijebačka Cijevna – Grabon, na punktu kontrolisani pasoši.

Džavid Kastrat

Na njegovom autu je bila i oznaka Fondacije Gusinje, čiji je doprinos izgradnji puta i graničnog prelaza veliki.

Kastratu, koji decenijama živi u Americi, sada je, kao i brojnim njegovim rođacima i prijateljima iz Gusinja i Plava, ostvaren san – da autima prođu modernom cestom umjesto koje je nekada bio karavanski put kojim su njihovi preci išli ka Podgorici i primorju da bi prodali svoje proizvode.

Od danas oni do Podgorice mogu stići za 80-90 minuta.

“Ovo je je za stanovnike Plava i Gusinja istorijski dan. Ovo smo čekali stotinama godina. Bili smo slijepo crijevo… Podgorica nam je bila tako blizu, a tako daleko”, kazao je Kastrat za Portal Revije Fokus.

Novi put će, kaže ovaj Gusinjanin, puno značiti za turizam u tom dijelu Crne Gore. Nije, pojasnio je, namijenjen za teretna vozila, pa će, samim tim, za turiste biti najkraća veza sa Nacionalnim parkom “Prokletije”.

Od 2006. godine, kada je Crna Gora stekla nezavisnost, u Fondaciji Gusinje su počeli da razmatraju mogućnost izgradnje novog puta.

“Fondacija Gusinje nije finansijski pomogla izgradnju puta, ali smo lobirali preko Ambasade u Vašingtonu i Konzulata u Njujorku. Evropska unija je imala sluha, a bivša vlast razumijevanje i tako je krenulo”, kazao je Kastrat.

Na mjestu nove ceste, pojasnio je, bio je karavanski put kojim su stotinama godina ljudi iz tih krajeva konjima išli ka Podgorici i primorju gdje su prodavali svoje proizvode. Poslije Drugog svjetskog rata, taj dio karavanskog puta je zatvoren.

Na pitanje kako se osjećao danas kada je autom prošao tek otvorenim putem, Kastrat je odgovorio:

“Osjećaj je nevjerovatan. Ne mogu da vjerujem da smo doživjeli da za tako kratko vrijeme možemo da odemo do Podgorice. Ranije smo išli preko Božaja, gdje su bile  kolone autobusa, teretnih vozila… Nekada smo morali da čekamo duže od dva sata. Sada je sve drugačije”, kazao je Kastrat i dodao da mu puno znači “što smo mi, potomci, doživjeli da novim putem idemo modernim automobilima, a ne konjima, kako su išli naši preci”.

Svetlana Peruničić

SLAVILO SE I U NJUJORKU

Članovi Fondacije Gusinje, koji nijesu bili u mogućnosti da prisustvuju otvaranju puta, slavili su u Njujorku. Kako nam je kazao Denis Rašić, ovo je istorijski trenutak za Gusinje i Plav. On vjeruje da će se nakon otvaranja puta njegov rodni kraj znatno brže razvijati i da je ovo velika šansa da Gusinje postane mjesto gdje će turisti masovno dolaziti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!