Pavle Ljuljđuraj: Multietničnost nije prioritet ove Vlade, prednost daje Srbima a zanemaruje sve ostale, naročito Crnogorce

Ono što je naum nove vlasti u Crnoj Gori nikako nije dobro i za posljedicu bi vjerovatno imalo i ogromne ekonomske gubitke i druge nepovoljnosti za crnogorsko društvo. Prema podacima od prije par godina, u Crnoj Gori je od američke dijaspore godišnje dolazilo blizu 400 miliona dolara. Računajući crnogorski BDP od oko 5 milijardi i prihod od turizma od oko milijarde, kao i ukupan priliv cjelokupne dijaspore od 740 miliona, vidimo da je suma od 400 miliona izuzetno velika i značajna

Predstavnici crnogorske dijaspore sastaće se u petak i subotu na Cetinju na tematskoj sjednici “Crnogorska dijaspora u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori”.

Član savjeta za saradnju sa dijasporom Pavle Ljuljđuraj, koji skoro četiri decenije živi i radi u SAD, pošto nije u prilici da prisustvuje sjednici, organizatorima je poslao referat, koji objavljujemo u cjelosti.

“Poštovani,

prije svega želim da se zahvalim na pozivu da učestvujem u ovoj debati, ali isto tako i da izrazim žaljenje što nijesam u prilici da lično prisustvujem istoj. Potrudiću se da i ovim putem približim svoje mišljenje i stav na aktuelnu temu.

U Njujorku živim trideset sedam godina, a Crnu Goru sam za to vrijeme posjetio više od sedamdeset puta, što dovoljno govori o tome da sam dosta upoznat sa situacijom, a isto tako želim da napomenem da dio moje porodice živi tamo. Živjeći u Americi ovoliko dugo imao sam priliku da upoznam ljude različite etničke i nacionalne pripadnosti iz svih krajeva svijeta i da se na taj način uvjerim da svi oni mogu živjeti u miru i slozi.

Posmatrajući cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori, veoma je teško u pojedinim trenucima zaključiti što je dobro, a što ne za cjelokupno crnogorsko društvo jer, ipak, mora se priznati da smo mi malo drugačiji. Crnogorska dijaspora iz Njujorka i drugih djelova Amerike veoma je odana Crnoj Gori i većina njih ima svoju imovinu u raznim djelovima zemlje u kojoj u punom kapacitetu uživaju nakon penzionisanja. Ono što je takođe važno jeste i to da većina ljudi ima crnogorsko državljanstvo, da su različite nacionalnosti i da svoje odmore uglavnom provode u Crnoj Gori.

Što se tiče aktuelnih dešavanja, osvrnuo bih se na nekoliko tema koje su zanimljive i aktuelne, kako u crnogorskom medijskom okruženju, tako i među intelektualcima, ali i nama iseljenicima. Oduzimanje prava glasa dijaspori i nemogućnost njenog učestvovanja u demokratskom procesu glasanja kojim se narušavaju njihova osnovna prava jedna je od tema kojoj bih želio posvetiti par rečenica. Amerika dozvoljava svim svojim građanima da ostvare svoje pravo glasa bez obzira na mjesto boravišta, a koliko sam upoznat, to isto dozvoljavaju i naši susjedi Hrvatska, Srbija i Albanija.

Ono što je naum nove vlasti u Crnoj Gori nikako nije dobro i za posljedicu bi vjerovatno imalo i ogromne ekonomske gubitke i druge nepovoljnosti za crnogorsko društvo. Prema podacima od prije par godina, u Crnoj Gori je od američke dijaspore godišnje dolazilo blizu 400 miliona dolara. Računajući crnogorski BDP od oko 5 milijardi i prihod od turizma od oko milijarde, kao i ukupan priliv cjelokupne dijaspore od 740 miliona, vidimo da je suma od 400 miliona izuzetno velika i značajna.

Osim ekonomskog aspekta, koji nije nimalo beznačajan, sadašnja Vlada mijenjanjem glasačke strukture kojoj teži izazvala bi dalekosežne nacionalne, kulturne i političke posljedice.

Kao drugo, nameće se tema multietničnosti koja u Crnoj Gori u ovom trenutku ne predstavlja prioritet jer se daje prednost srpskoj manjini i kompletno zanemaruju druge manjinske grupe i, naravno, ono što je najporaznije, većinsku crnogorsku naciju. Dijaspora je navikla da živi sa ljudima različitih vjera i nacija i za nju je nepojmljivo da se na svakom koraku prednost daje samo jednoj grupaciji. U modernim demokratijama je nepoznato svakodnevno potenciranje vjere i pripadnosti jer se to smatra privatnim pravom svakog pojedinca.

U sadasnjoj Crnoj Gori to nije slučaj pa samim tim cjelokupno društvo i politička elita moraju to shvatiti ozbiljno i uzeti u zadatak očuvanje različitosti koje naše društvo čine specifičnim, ali ujedno i bogatim. Da bismo očuvali to bogatstvo, potrebno je posvetiti pažnju obrazovnom sistemu koji je veoma važna karika za razvoj i napredak budućih generacija. Siguran sam da postojeće Ministarstvo nema kapacitet, niti kredibilitet da se posveti tome na pravi način.

Znam da postoji još mnogo aktuelnih pitanja koja se tiču dijaspore i trenutne političke situacije u Crnoj Gori, ali sam se trudio da u kratkim crtama opišem par najaktuelnijih tema dijaspore”.

Domaćin i pokrovitelj konferencije “Crnogorska dijaspora u kontekstu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori” je gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan.

Govoriće predstavnici dijaspore iz više zemalja – prof. dr Milenko Perović (Republika Srbija), prof. dr Muamer Kalić (Bosna i Hercegovina), Emira Mustajbašić Ličina (SR Njemačka) i Ljubo Radović (Republika Hrvatska). Očekuje se još govornika.

Najavljeno je i nekoliko referata.

Gosti i govornici na temu aktuelne političke situacije u Crnoj Gori biće prof. dr Adnan Čirgić, akademik prof. Sreten Vujović, istoričar prof. Boban Batrićević, prof. Aleksandar Radoman, predstavnik Matice crnogorske, i Sabrija Vulić, predśednik Savjeta muslimanskog naroda Crne Gore. Očekuje se da sjednici prisustvuju i predsjednik Opštine Bar kao i gradonačelnik Podgorice.

Izbor: Antena M

Foto: Pavle Ljuljđuraj (Antena M)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!