USAGM: Novinari Glasa Amerike i Radija Slobodna Evropa špijunirani putem Pegaza

Istraga konzorcijuma medija nazvanog “Projekt Pegaz” otkrila je da je špijunski softver namijenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti korišćen za pokušaj hakovanja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih službenika

Američka Agencija za globalne medija (USAGM) ogorčena je zbog izvještaja da je više od 180 novinara – uključujući Glas Amerike (VoA) i Radio Slobodna Evropa/Radio Liberti (RFE/RL) – navodno bilo meta sofisticiranog špijunskog softvera vojne klase, saopštila je američka Agencija za globalne medije (USAGM).

“Ciljanje privatnih razgovora novinara na bilo koji način je neprihvatljivo. Ova zloupotreba mora prestati, a novinari moraju biti zaštićeni.”, rekla je vršiteljka dužnosti direktora USAGM-a Kelu Čao, navodi se u saopštenju.

Istraga konzorcijuma medija nazvanog “Projekt Pegaz” otkrila je da je špijunski softver namijenjen vladama za praćenje terorističkih aktivnosti korišćen za pokušaj hakovanja pametnih telefona novinara, aktivista za ljudska prava, poslovnih direktora i vladinih službenika.

Špijunski alat, nazvan Pegaz, razvila je izraelska kompanija NSO grupa. Vašington Post, koji je dio konzorcijuma, izvijestio je da je među ciljanim novinarima bilo nekolicina iz Glasa Amerike, a u novom izvještaju Projekta za izvještavanje o organizovanom kriminalu i korupciji, koji je takođe dio konzorcijuma, kaže se da azerbejdžanska vlada koristi softver Pegaz da špijunira stotine lokalnih aktivista i novinara, uključujući pet trenutnih i bivših dopisnika RFE/RL. Među njima je Kadija Ismajilova, bivša šefica biroa RFE/RL u Bakuu i jedna od najpoznatijih istraživačkih novinarki te države.

Istragu je koordinisala neprofitna organizacija sa sjedištem u Parizu, Forbiden storis uz tehničku podršku bezbjednosne laboratorije Amnesti internešenela, prenosi Glas Amerike.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!