Bratić: Skarednoj politici u školstvu konačno se stalo na put, oštre reakcije su odraz bijesa zbog ukinutih privilegija

“Smatram da je čak i političkim laicima i površnim posmatračima sada već jasno da kontinuirani napadi, koji pristižu sa različitih, umišljenih i bezraložno bučnih adresa koje djeluju sve dezorijentisanije, služe jedino kreiranju dimne zavjese za prikrivanje višedecenijskog javašluka u obrazovnom sistemu i nezakonitih radnji naših prethodnika”, rekla je Bratić

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić kaže da je izbor direktora javnih ustanova realizovan u zakonskom roku, na osnovu jasno uspostavljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, a ne političke volje, bilo kog pojedinca ili interesne strukture.

Bratić je u intervjuu za portal Dana istakla da će, ukoliko se zbog različitih okolnosti i dese nedovoljno izbalansirana rješenja pri izboru direktora i njihovih pomoćnika, sve biti ispravljeno transparentno, na javnim konkursima i, naravno, u skladu sa zakonom.

“Glas javnosti doživljavam kao korektivni faktor i uvažavam stav građana”, rekla je Bratić.

Odgovarajući na pitanje da li su svi direktori škola smijenjeni po zakonu i kako komentariše činjenicu da se ponovo našla na udaru zbog tih smjena, ministarka odgovara potvrdno.

“U svim javnim nastupima koje sam imala od imenovanja za ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta, nedvosmisleno sam isticala da će poštovanje Ustava i zakona ove zemlje biti temelj svakog mog djelovanja i svih aktivnosti koje će se sprovoditi u Ministarstvu na čijem sam čelu. U tom smislu, i izbor direktora javnih ustanova realizovan je u zakonskom roku, na osnovu jasno uspostavljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, a ne političke volje bilo kog pojedinca ili interesne strukture”, kaže Vesna Bratić.

O peticiji za njenu smjenu je čula iz medija i nema poseban komentar.

“Smatram da je čak i političkim laicima i površnim posmatračima sada već jasno da kontinuirani napadi, koji pristižu sa različitih, umišljenih i bezraložno bučnih adresa koje djeluju sve dezorijentisanije, služe jedino kreiranju dimne zavjese za prikrivanje višedecenijskog javašluka u obrazovnom sistemu i nezakonitih radnji naših prethodnika”, rekla je Bratić.

“Besramno je i nečasno trenutno negodovanje pojedinaca koji su osramotili crnogorsku prosvjetu pretvaranjem obrazovnih ustanova u partijske ćelije, vođenjem različitih spiskova i evidencija, aferama, kupovinom glasova i različitim, za školski sistem nedoličnim djelovanjem. U tom smislu, oštre reakcije vidim i kao odraz bijesa zbog ukinutih ličnih privilegija, ali i činjenice da se takvoj skarednoj politici u crnogorskom školskom sistemu konačno stalo na put”, ističe ministarka.

Odgovarajući na pitanje da li za svoj rad ima podršku poremijera Zdravka Krivokapića ministarka Bratić kaže da smatra da je to suvišno pitanje.

“Svaki rad koji je, naravno, pošten, u skladu sa zakonima i Ustavom Crne Gore, ali i programskim opredjeljenjima Vlade, ima podršku premijera, tako da ovo pitanje smatram suvišnim” , kaže Vesna Bratić.

Na pitanje da li ostaje i pri izboru direktorice škole u Baru, ona ističe da glas javnosti doživljava kao korektivni faktor i uvažava stav građana.

“To govori o demokratskim kapacitetima i zrelosti, i države i društva. O kratkom vremenskom roku za sprovođenje Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju je već bilo riječi – ukoliko se, zbog različitih okolnosti, i dese nedovoljno izbalansirana rješenja pri izboru direktora i njihovih pomoćnika, sve će biti ispravljeno transparentno, na javnim konkursima i, naravno, u skladu sa zakonom”, rekla je Bratić, prenosi portal Luča.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!