Džemo Hot poručio: Brisanje dijaspore iz biračkog spiska ravno etničkom čišćenju

“Smatramo da će pokretanje ovog pitanja otvoriti čitav niz drugih sličnih pitanja i nečije odgovornosti. Isto tako, brojna dijaspora širom svijeta neće ravnodušno posmatrati ovu vrstu pritisaka i etničkog čišćenja u sopstvenoj državi, te uzurpacije ustavom zagarntovanog prava glasa”

Brisanje naroda iz dijaspore iz biračkog spiska bi bio direktan udar na manjinske narode i jedna vrsta etničkog čišćenja, kazao je doskorašnji predsjednik i dugogodišnji i aktuelni član Kongresa Bošnjaka svijeta i Sjeverne Amerike Džemo Hot.

On je gostujući u emisiji na radiju Fatih  rekao je da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu jako važna stvar na putu pomirenja i suočavanja sa istorijskim činjenicama.

Džemo Hot je porijeklom Gusinjanin, od 1996. godine živi i radi u Njujorku. Od samog dolaska uključen je u društveno-politički život naše dijaspore u SAD-u, te na afirmaciji tradicije nacionalnih manjina Crne Gore.  Za predsjednika Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike izabran je 2004. godine.

Gostujući na talasima radija Fatih kazao je da svaka država ima pravo da uradi reviziju biračkih spiskova.

“Međutim, mi u dijaspori smo zabrinuti zbog mogućnosti oduzimanja biračkoga prava pripadnicima manjinskih naroda Crne Gore u dijaspori. Jer, radi se o državljanima Crne Gore i njihovo brisanje iz biračkog spiska bi bio direktan udar na manjinske narode i jedna vrsta etničkog čišćenja”, kazao je on.

Sigurni su da Evropska unija neće tolerisati tu vrstu, kako je rekao, nepravde prema manjinskim narodima u dijaspori.

“Smatramo da će pokretanje ovog pitanja otvoriti čitav niz drugih sličnih pitanja i nečije odgovornosti. Isto tako, brojna dijaspora širom svijeta neće ravnodušno posmatrati ovu vrstu pritisaka i etničkog čišćenja u sopstvenoj državi, te uzurpacije ustavom zagarntovanog prava glasa”, zaključio je on, prenosi portal rtcg.me.

Foto: Radio Fatih

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!