Rusija objavila snimak incidenta s britanskim razaračem (VIDEO)

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi, kako ministarstvo tvrdi, potjerivanje britanskog razarača iz voda Krima uz upozoravajuće hice i bombe, prenosi Reuters. Velika Britanija je odbacila navode Rusije o incidentu, navodeći da vjeruje da je svaki pucanj bio dio unaprijed najavljene ruske “topovske vježbe” i da nijedna bomba nije bačena. Ali, potvrđeno je da je njihov razarač, HMS Defender, plovio kroz, kako je opisano, vode koje pripadaju Ukrajini

Rusija je u srijedu izjavila da je ispalila hice upozorenja ka razaraču Britanske kraljevske mornarice HMS Defender, nakon što je ušao u ruske vode Crnog mora.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimke na kojima se vidi, kako ministarstvo tvrdi, potjerivanje britanskog razarača iz voda Krima uz upozoravajuće hice i bombe, prenosi Reuters.

Velika Britanija je odbacila navode Rusije o incidentu, navodeći da vjeruje da je svaki pucanj bio dio unaprijed najavljene ruske “topovske vježbe” i da nijedna bomba nije bačena. Ali, potvrđeno je da je njihov razarač, HMS Defender, plovio kroz, kako je opisano, vode koje pripadaju Ukrajini.

Brod kraljevske mornarice, prenosi Al Jazeera, “pošteno je prolazio ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom”, navedeno je u saopštenju britanskog Ministarstva obrane.

Portparol britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je: “Netačno je reći da je na njega pucano ili da je brod bio u ruskim vodama”.

Vojni stručnjaci kažu da se čini da incident predstavlja eskalaciju u konfrontaciji Zapada i Rusije zbog spornih morskih puteva, bez obzira jesu li tačne ruske ili britanske tvrdnje.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je prolazak britanskog ratnog broda tim područjem činom “otvorene provokacije” i reklo da će pozvati britanskog ambasadora zbog incidenta.

Rusija je aneksirala poluostrvo Krim 2014. godine, a područja oko obale poluostrva smatra ruskim vodama. Zapadne zemlje Krim smatraju dijelom Ukrajine i odbacuju rusku pretenziju na mora oko sebe.

Britanski razarač posjetio je ove sedmice ukrajinsku luku Odesu, gdje je potpisan sporazum za Britaniju o pomoći u nadogradnji ukrajinske mornarice.

Rusko ministarstvo je saopštilo da je britanski brod ušao oko tri kilometra u ruske vode kod rta Fiolent, u blizini luke Sevastopol – sjedišta crnomorske flote ruske mornarice.

“Razarač je upozoren da će se oružje upotrijebiti ako pređe granicu Ruske Federacije. Nije bilo reakcije na upozorenje”, saopšteno je iz ministarstva.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!