Ibrahimović: Manjinska vlada trenutno je najbolja opcija

Ibrahimović kaže da je, zbog loših odnosa unutar same vlasti, crnogorski put ka Evropi zaustavljen. “Mi ne ispunjavamo ona mjerila iz određenih poglavlja, tek se čeka na formiranje radnih grupa i komisija, tako da je stanje na polju integracija veoma zabrinjavajuće. U dijelu ekonomije takođe bilježimo negativan trend. Nema stranih investicija, nezaposlenost je porasla, zbog kašnjenja sa budžetom nije bilo ni kapitalnih investicija, a najveći gubitnici su građani Crne Gore”, kazao je Ibrahimović

Prošlo je 200 dana od formiranja Vlade i ako bi se pravila analiza, ova Vlada nije pokazala da zaslužuje da nastavi unutrašnju i vanjsku politiku Crne Gore, ocijenio je za Portal Analitika predsjednik Bošnjačke stranke, Ervin Ibrahimović.

Ističe da se sada pokazuje da je koncept Bošnjačke stranke koji su prezentovali u septembru prošle godine bio najbolji za Crnu Goru – a to je manjinska Vlada.

„I dalje smatramo da je to u odnosu na trenutno političko stanje najbolja opcija“, poručio je Ibrahimović.

ZAUSTAVLJEN PUT KA EU

Šest mjeseci rada nove Vlade obilježilo je, između ostalog, urušavanje izvornih tekovina crnogorskog društva, njenog sekularnog i građanskog karaktera, te politička previranja unutar vladajuće većine.

Ibrahimović kaže da je, zbog loših odnosa unutar same vlasti, crnogorski put ka Evropi zaustavljen.

“Mi ne ispunjavamo ona mjerila iz određenih poglavlja, tek se čeka na formiranje radnih grupa i komisija, tako da je stanje na polju integracija veoma zabrinjavajuće. U dijelu ekonomije takođe bilježimo negativan trend. Nema stranih investicija, nezaposlenost je porasla, zbog kašnjenja sa budžetom nije bilo ni kapitalnih investicija, a najveći gubitnici su građani Crne Gore”, kazao je Ibrahimović.

Osvrćući se na direktni uticaj SPC i otvoreno miješanje crkve u političke odluke koje se donose u vrhu države, Ibrahimović vjeruje da će Crna Gora kao sekularna država uspjeti da očuva takav koncept državnog uređenja. O najavi potpisivanja Temeljnog ugovora ističe da je država dužna da uspostavlja najbolje moguće odnose sa vjerskim zajednicama.

„U tom smislu, već postoje ugovori između države i Islamske zajednice i Rimokatoličke crkve. Važno je da se urede odnosi i sa SPC, uvažavajući očuvanje državnih interesa”, ističe Ibrahimović.

SUOČAVANJE SA PROŠLOŠĆU

Komentarišući Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, koja je u parlamentu usvojena prošle sedmice, rekao je da je naša država time poslala snažnu poruku da je centar demokratije.

„Suočavanje sa prošlošću i poziv na pomirenje definitivno su pravci kojima iskreno želi da ide većinska Crna Gora. Izuzetno smo zadovoljni što je naš predlog naišao na širok krug podrške, kako među partijama opozicije, tako i unutar vladajuće strukture. Vjerujem da će usvajanje ove Rezolucije od strane dvije trećine poslanika, kao i nedavna presuda Ratku Mladiću u Haškom tribunalu, definitivno biti opomena svima onima koji javno negiraju genocid u Srebrenici da prihvate potvrđene činjenice”, kaže Ibrahimović.

Na nedavno održanom kongresu Bošnjačke stranke Ibrahimović je izabran za predsjednika te partije, naslijedivši Rafeta Husovića. Biti na čelu partije koja je dala veliki doprinos za nezavisnost Crne Gore i putu ka Evropskoj uniji velika je čast, ali i obaveza i odgovornost.

„Rahmetli Rafet Husović, dugogodišnji lider BS, je svojim odnosom, vizijom, mudrošću, harizmom, političkom pronicljivošću, postavio visoke standarde. Ne samo za Bošnjačku stranku, već i za državne okvire. Nama, njegovim saradnicima tokom svih ovih godina, ostaje na ponos što smo zajedno radili i sve ovo izgrađivali. BS je danas stranka bez hipoteka, partija koja je poželjan partner i vlasti i opoziciji. Bez stabilne Bošnjačke stranke, svakodnevno se potvrđuje nema ni stabilne Crne Gore”, kaže Ibrahimović.

SNAŽNI I ISKRENI PARTNERI

Prioriteti njegove politike, ali i partije, dodaje, ostaju isti.

„Crna Gora je naša država u kojoj smo utemeljeni ni manje ni više nego kao svi ostali narodi i smatramo da ona, ovakva kakva je, bogata etničkim i vjerskim različitostima, može biti uspješna jedino kao građanska, sekularna, demokratska država međuetničke i međuvjerske tolerancije, država socijalne pravde, vladavine prava, članica Evropske unije i NATO pakta. Zato je stvaranje takve države bila i ostala esencija našeg političkog programa i našeg političkog djelovanja“, podsjeća Ibrahimović.

Kaže da će Bošnjačka stranka i u narednom periodu davati snažan doprinos na putu evropskih integracija.

„To je naš najvažniji unutardržavni i spoljnopolitički cilj, uz članstvo u NATO-u koje je već ostvareno. Na putu integracija u EU bićemo uvijek otvoreni, snažni i iskreni partneri svima i nećemo u davanju podrške tom putu, kao ni do sada, imati nikakvih uskopartijskih u uskopolitičkih kalkulacija. Odlučni smo da sa legitimnim predstavnicima ostalih građana i naroda u Crnoj Gori posvećeno radimo kako na jačanju sloboda, pravde, mira, demokratije, zajedništva, porodičnih i tradicionalnih vrijednosti, ravnopravnosti žena i muškaraca, solidarnosti, socijalnog staranja i tržišne ekonomije, održivog i ravnomjernog razvoja, zaštite životne sredine, tako i na zaštiti i daljoj afirmaciji nacionalnih, vjerskih, kulturnih, jezičkih i drugih posebnosti i bogatog nasljeđa Bošnjaka i svih drugih naroda i zajednica u Crnoj Gori”, zaključuje Ibrahimović.

Foto: Ervin Ibrahimović (Bošnjačka stranka)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!