GI “21. maj”: Crna Gora sve dublje tone u ekonomsku i socijalnu krizu, vlast dramatično štetočinska

“Raskošna nesposobnost nove vlasti dovela je do stope nezaposlenosti od preko 22% i pada bruto društvenog proizvoda u prvom kvartalu ove godine od preko 6%. Istovremeno, pad stranih investicija i sve veća razočaranost stranih ulagača dodatno vuče našu zemlju u ekonomski ponor, dok su Vladina očekivanja od turističke sezone pretenciozna i nerealna. Odsustvo minimalnog dara za podsticanje preduzetničke ekonomije u bilo kom privrednom sektoru svjedoči o najnesposobnijoj višestranačkoj vladi koju je Crna Gora imala. Vlast koja nije bila u stanju da donese budžet pola godine i koja pritom nije u stanju da makar milimetar odmakne u evropskim integracijama je dramatično štetočinska. Ova Vlada nije u stanju ni da pokrene projekte koji ne podliježu procedurama javnih nabavki ili prethodnom usvajanju budžeta, poput projekata koje direktno finansira Brisel, a realizuju se u skladu sa EU pravilima”, piše u saopštenju

Od kako je parlamentarna većina formirala novu vladu, Crna Gora sve dublje tone u ekonomsku i socijalnu krizu, saopšteno je iz Građanske incijative “21. maj”.

“Raskošna nesposobnost nove vlasti dovela je do stope nezaposlenosti od preko 22% i pada bruto društvenog proizvoda u prvom kvartalu ove godine od preko 6%. Istovremeno, pad stranih investicija i sve veća razočaranost stranih ulagača dodatno vuče našu zemlju u ekonomski ponor, dok su Vladina očekivanja od turističke sezone pretenciozna i nerealna. Odsustvo minimalnog dara za podsticanje preduzetničke ekonomije u bilo kom privrednom sektoru svjedoči o najnesposobnijoj višestranačkoj vladi koju je Crna Gora imala. Vlast koja nije bila u stanju da donese budžet pola godine i koja pritom nije u stanju da makar milimetar odmakne u evropskim integracijama je dramatično štetočinska. Ova Vlada nije u stanju ni da pokrene projekte koji ne podliježu procedurama javnih nabavki ili prethodnom usvajanju budžeta, poput projekata koje direktno finansira Brisel, a realizuju se u skladu sa EU pravilima”, piše u saopštenju.

Primjer je, kažu, izgradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju u iznosu od preko 8 miliona eura, gdje je projektna dokumentacija pripremljena još prošle godine iz sredstava EU.

“Osim ovog zamrznutog projekta, više od 10 miliona eura iz IPA fondova takođe su trenutno zarobljeni. Dok privreda vapi za finansijskim sredstvima i društvo se socijalno urušava, tzv. ekspertska vlada se davi u diletantizmu i dezorijentaciji. Tako da i milosrdne kombinacije koje Vlada očekuje od Brisela i isforsiranih evropskih banaka, a u vezi sa servisiranjem javnog duga, ostaju u zapećku jedne rastrojene državne politike.”, piše u saopštenju koje potpisuju predsjednik Savjeta Miodrag Živković, izvršni koordinator Ljubomir Filipović i programski koordinator Rade Bojović.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!