Crnogorski studenti Vildan Ramusović i Miloš Banićević otvorili restoran u Mariboru: “Bakuta” za kraj studija

„Većina nas se od djetinjstva sjeća slasnih bakinih palačinki koje su nas radovale. Bake su pažljivo skrivale recepte, a u „Bakuti” dijelimo najbolje recepte s ljudima”, kaže Ramusović. Pored toga što su recepti porijeklom iz Crne Gore, kako kaže Ramusović, iz poštovanja prema državi u kojoj studiraju, palačinkama su dali imena po starim slovenskim bakama – Cvetka, Frana, Jelka, Zala i Jožica. „Najtraženiji proizvod je Cvetko koji je klasična bijela palačinka sa bijelom „lino ladom” i „rafaelom”. Pored toga, slane palačinke su nutritivno jake. Pravimo ih u kombinaciji sa slovenačkim proizvodima koji dolaze sa farmi iz okoline Maribora, dok sir i suvo meso dobijamo sa naših prostora. Pored palačinki, imamo i priganice i bakine kolače. U pitanju su stari recepti spremani na moderan način”, kazao je on

Ugostiteljsku ponudu Koroške ulice u Mariboru nedavno je upotpunio mali restoran „Bakuta”. Studenti arhitekture iz Crne Gore, Vildan Ramusović i Miloš Banićević, odlučili su da završetak studija krunišu otvaranjem ovog ugostiteljskog objekta.

Foto: Instagram

„Uz arhitekturu, naša druga ljubav je ugostiteljstvo. Volimo da kuvamo kod kuće, a prije svega da pečemo palačinke. ‘Bakuta’ je nastala iz ljubavi prema kuvanju. Tokom pandemije koronavirusa kuvali smo kod kuća. Recepti su najljepši kada dolaze od baka. Odlučili smo da se bavimo time. Razmišljajući o porodici, došli smo na ideju bakinih palačinki”, kazao je Ramusović, gostujući u Jutarnjem programu Gradskog radija.

„Bakuta” je kreacija riječi koja ne postoji ni u jednom jeziku, ali Ramusović podsjeća da njihovi proizvodi nastaju po receptu njihovih baka. To je takođe predstavljeno grafičkom slikom brenda.

„Većina nas se od djetinjstva sjeća slasnih bakinih palačinki koje su nas radovale. Bake su pažljivo skrivale recepte, a u „Bakuti” dijelimo najbolje recepte s ljudima”, kaže Ramusović.

Pored toga što su recepti porijeklom iz Crne Gore, kako kaže Ramusović, iz poštovanja prema državi u kojoj studiraju, palačinkama su dali imena po starim slovenskim bakama – Cvetka, Frana, Jelka, Zala i Jožica.

Foto: Instagram

„Najtraženiji proizvod je Cvetko koji je klasična bijela palačinka sa bijelom „lino ladom” i „rafaelom”. Pored toga, slane palačinke su nutritivno jake. Pravimo ih u kombinaciji sa slovenačkim proizvodima koji dolaze sa farmi iz okoline Maribora, dok sir i suvo meso dobijamo sa naših prostora. Pored palačinki, imamo i priganice i bakine kolače. U pitanju su stari recepti spremani na moderan način”, kazao je on.

Proveli su, kako kažu, gotovo godinu dana u potrazi za prikladnim praznim lokalom u centru grada, a kad su uspjeli, započeli su posao. Prostor ima 16 kvadratnih metara, pa su uložili puno energije u njegov dizajn. Sami su izveli puno zanatskih radova, kako bi troškovi uređenja šanka bili što niži, a čitav proces je trajao dva mjeseca.

„Investicija je relativno velika u prostornom smislu, a nešto smo uštedjeli jer smo puno toga uradili i sami dizajnirali”, kaže Ramusović.

Foto: Instagram

“Nećemo se zadržati na jednom restoranu. Vjerujemo da bi vrhunac priče ljubav prema domovini bilo to da se naš restoran nađe i u Crnoj Goru. Mi smo mala ambasada naše države”, ističe Ramusović.

Vildanov kolega, Nikšićanin Miloš Banićević, u izjavi za Gradski portal kaže da im je kuhinja druga ljubav, nakon arhitekture.

„Volimo da kažemo da smo najbolje arhitekte u kuhinji u Mariboru. Vjerovatno se svako od nas, još iz ranog djetinjstva, sjeća bakinih jela i recepata. Sjećanje na te ukuse nas i danas učini srećnima”, priča Banićević.

Miloš ističe da ih je gostoprimstvo drugog po veličini grada u Sloveniji inspirisalo da mu, nakon tri godine života u njemu, nešto podare.

Centar grada nije slučajno odabrana lokacija za „Bakutu”. Naši studenti se nadaju da će njihov projekat pomoći da ponovo zaživi Korska ulica u kojoj se nalazi.

Buduće arhitekte kažu da su restoran predstavili putem društvenih mreža i da su zadovoljni posjetom.

„To je pokazatelj da smo na pravom putu što se tiče kvaliteta i ukusa naših proizvoda”, ističe Banićević.

Foto: Instagram

On napominje da u „Bakuti” svakodnevno isprobavaju nove recepte i da će ubrzo obogatiti ponudu.

„Svakako da će Mariborčani zbog ponude u gradu biti srećniji. Sada konačno imaju „Bakutu”, gdje mogu dobiti to što su dugo željeli. Nadamo se da će „Bakuta” postati slovenački brend i da će Mariborčani biti ponosni što je sve krenulo iz njihovog grada”, zaključio je Banićević za Gradski portal.

Glavna fotografija: Vildan Ramusović i Miloš Banićević (vecer.com)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!