Vukelj o ignorisanju iseljenika od strane Vlade CG i njihovoj namjeri za uskraćivanje biračkog prava: Ćutanjem šalju poruku da im ovakva dijaspora ne odgovara

Vukelj je, komentarišući najavu Vlade o izmjenama Zakona o registrima prebivališta, kojim se planira brisanje iz biračkog spiska državljana Crne Gore koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, kazao da se Nacrtom tog zakona nastoji “napraviti izborni inženjering, pod pretpostavkom da će neka demografska grupa imati presudan uticaj na crnogorske izbore”

Predsjednik Udruženja Euro Gusinje Mirzet Vukelj ocijenio je da je neprihvatljiva namjera Vlade da se sa minimalnom poslaničkom većinom iseljenicima iz Crne Gore sa privremenim boravištem u inostranstvu odjavi prebivalište u Crnoj Gori.

On je, komentarišući najavu Vlade o izmjenama Zakona o registrima prebivališta, kojim se planira brisanje iz biračkog spiska državljana Crne Gore koji se nalaze na privremenom radu u inostranstvu, kazao da se Nacrtom tog zakona nastoji “napraviti izborni inženjering, pod pretpostavkom da će neka demografska grupa imati presudan uticaj na crnogorske izbore”.

“Ukoliko se ovakav zakon usvoji bili bi diskriminisani svi crnogorski državljani koji su na privremenom radu u inostranstvu, a to su najvećim dijelom manjine, odnosno Bošnjaci i Albanci”, kazao je Vukelj za Portal Revije Fokus.

On je rekao da je namjera Vlade da se utiče kroz izmjene Zakona o državljanstvu na promjene u biračkom tijelu da se što više poveća broj lica sa državljanstvom koja uz to imaju i prebivalište u Crnoj Gori.

“Samim tim bi ti građani, strani državljani, u tom trenutku stekli biračko pravo i glasali na narednim izborima. Najvećim dijelom to su ljudi iz Srbije, BiH i Kosova. Plan je da se iz biračkog spiska uklone crnogorski državljani sa legalnim boravištem u inostranstvu. Istovremneno, lica sa nezakonito stečenim dvojnim državljanstvom ostaju u biračkom spisku i dobijaju pravo glasa”, istakao je Vukelj.

Komentarišući to što su mnoga udruženja iseljenika ostala uskraćena za odgovor na brojna pisma koja su slali na adresu državnog rukovodstva Crne Gore, Vukelj je kazao da se radi o nepoštovanju prema iseljenicima i da oni “ćutanjem šalju poruku da im ovakva dijaspora ne odgovara i da žele pokidati mostove saradnje”.

“Naravno da se većinska dijaspora neće mijenjati i da će nastaviti da brani svoja ugrožena prava najprije u institucijama sistema Crne Gore, a ukoliko bude potrebno zaštitu svojih prava tražićemo na relevantnim međunarodnim adresama”, kazao je Vukelj.

Sjedište udruženja Euro Gusinje je u Njujorku. Poznati su po brojnim humanitarnim akcijama i važe za jedno od najorganizovanijih i najbrojnijih udruženja iseljenika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!