Odbor za ljudska prava i slobode nije podržao Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici

Jedan od inicijatora predloga, Ervin Ibrahimović, kazao je da rezolucija podrazumijeva da Skupština najoštrije osuđuje genocid, zabranjuje javno negiranje njegovog postojanja i 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve u Srebrenici. “Zabrinjava da i nakon 25 od genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj tragični događaj se pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjinskim narodima”, kazao je Ibrahimović

Odbor za ljudska prava i slobode nije podržao Predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Predsjednik Odbora Jovan Vučurović, koji je glasao protiv dokumenta i ponovio da se u Srebrenici nije desio genocid, pozvao je Skupštinu da ne usvoji rezoluciju. Skupština Crne Gore će se o predlogu izjasniti naredne sedmice.

Jedan od inicijatora predloga, Ervin Ibrahimović, kazao je da rezolucija podrazumijeva da Skupština najoštrije osuđuje genocid, zabranjuje javno negiranje njegovog postojanja i 11. jul proglašava danom sjećanja na žrtve u Srebrenici.

“Zabrinjava da i nakon 25 od genocida i potpisivanja Dejtonskog sporazuma ovaj tragični događaj se pokušava zloupotrebljavati u dnevnopolitičke svrhe, služeći kao uporište nacionalističkim strukturama za negiranje genocida veličanje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca, zastrašivanje i netolerantnost prema manjinskim narodima”, kazao je Ibrahimović.

On je poručio da Skupština usvajanjem ove rezolucije potvrđuje da se na prostoru Srebrenice desio genocid.

“Suočavanje sa prošlošću je od suštinske važnosti. Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora kao punopravna članica NATO-a pokazuje posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima”, poručio je Ibrahimović.

Poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić je uputio kritiku kolegama iz parlamentarne većine čijim glasovima je tekst rezolucije došao na dnevni red, a, po njemu, nije trebao.

“Zašto mislim da nije trebalo? Zbog toga što dobro znamo zašto DPS želi ovu temu u Skupštini. Dobro znamo zašto Bošnjačka stranka želi ovu temu u Skupštini. Moje mišljenje je da je to zbog očuvanja izgubljenih privilegija, očuvanja, u širem ili direktnom smislu, organizovanog kriminala, ali ne znam zašto su tu igru prihvatile naše kolege koje su digle glas da o tome pričamo”, rekao je Milačić, prenosi rtcg.me.

“BS ima legitimimet na osnovu onoga što smo čuli u prethodne 4 godine i sada stavi na sto ovu rezoluciju, da vidimo kako razmišljate o ovoj rezoluciji. Postoji mogućnost da relativizacijom da mi mislimo da se ovo može ponoviti u budućnosti . Vi morate razumjeti nas strah, nas strah je racionalan”, poručio je Genci Nimanbegu (Forca).

Ombudsman Siniša Bjeković kazao je da je Srebrenica “moneta za potkosurivanje”, ističući da se ne smije negirati genocid koji je potvrđen u više presuda.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!