Kako je Arkana i Legiju u Novom Pazaru od batina spašavala lokalna policija (VIDEO)

“Cio stadion je na nogama, činilo se da će pravda pobijediti i da će Arkan i njegova ekipa otići kući poraženi. Ubrzo, međutim, dolazi do izjednačenja rezultata i tada Arkan izlazi iz VIP dijela stadiona na teren u namjeri da sa svojim tjelohraniteljima proslavi gol izjednačenja. Tada sa tribina počinju prema njima da lete razni predmeti. Napetost je na visokom nivou”, opisuje portal atmosferu koja je prijetila eskalacijom nasilja. Utakmica je prekinuta, nastao je neviđeni haos. Policija tada upotrebljava suzavac prema Torcidi Sandžak i lokalnim navijačima i oni tada pokušavaju da napuste stadion. Ispred stadiona je već formirano “bojište”

U Novom Pazaru se još uvijek pamti “pohod navijača” Prištine na taj grad oktobra 1993. godine, u pratnji orkestra pleh-muzike i kolone crnih džipova ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Tim povodom portal sandžačke.rs (http://sandzacke.rs/metromahala/kako-je-arkana-u-novom-pazaru-od-batina-spasila-lokalna-policija/) prisjetio se ovog događaja, uz podsjećanje da je u to vrijeme bjesnio rat u Bosni i Hercegovini.

“Cilj pohoda Arkana i njegovih saboraca bio je poniziti lokalno bošnjačko stanovništvo u gradu i dokazati da su Arkan i njegova vojska nezaustavljivi”, podsjeća taj portal.

Međutim, ono što je trebala da bude potpuna dominacija pretvorilo se opštu bježaniju.

“Arkana, koji je po toplom vremenu okolo šetao u rolci ispod koje je bio pancir i njegovo obezbjeđenje u skupim odijelima, od bliskog susreta sa navijačima su spasili radnici novopazarskog SUP-a. Zanimljivo, u pratnji Arkana bio je i Milorad Ulemek Legija”, bilježi portal.

Tog dana igrala se utakmica “najvećeg rizika u istoriji fudbala” u Novom Pazaru. Dolazak Arkana i velike grupe navijača iz cijele tadašnje SR Jugoslavije, koji su navodno navijali za goste, probudio je kod Bošnjaka u Novom Pazaru veoma jaka osjećanja za ovu utakmicu. Cijeli grad je bio na nogama.

Na stadionu su nakon upada Arkana i njegove horde “navijača” počeli verbalni i fizički napadi na neutralne navijače koje policija nije spriječila. Kada su na tribine počeli da stižu navijači Torcide Sandžak došlo je do verbalnog prepucavanja sa protivničkim navijačima.

U međuvremenu je ekipa Novog Pazara postigla gol.

“Cio stadion je na nogama, činilo se da će pravda pobijediti i da će Arkan i njegova ekipa otići kući poraženi. Ubrzo, međutim, dolazi do izjednačenja rezultata i tada Arkan izlazi iz VIP dijela stadiona na teren u namjeri da sa svojim tjelohraniteljima proslavi gol izjednačenja. Tada sa tribina počinju prema njima da lete razni predmeti. Napetost je na visokom nivou”, opisuje portal atmosferu koja je prijetila eskalacijom nasilja.

Utakmica je prekinuta, nastao je neviđeni haos. Policija tada upotrebljava suzavac prema Torcidi Sandžak i lokalnim navijačima i oni tada pokušavaju da napuste stadion. Ispred stadiona je već formirano “bojište”.

“U pokušajima navijača Novog Pazara da sebi oslobode put sa stadiona dolazi do demoliranja desetak oklopnih Arkanovih džipova. Policija je blokirala grad. Nijedno vozilo nije moglo napustiti Novi Pazar. Jedino su demolirana vozila gostiju i Arkanovi džipovi uz pratnju vojske i policije napustili grad. Tako su oni koji su došli da ponize Bošnjake otišli poniženi kući. Džipovi su se, doduše, u prilično jadnom stanju, ipak vratili za Prištinu u jednom komadu, što se ne bi moglo reći i za navijače”, piše portal sandžačke.rs.

Uslijedila je, prenosi Radiosarajevo.ba, odmazda režima Slobodana Miloševića.

“Policijskog terora u Novom Pazaru nakon utakmice nisu bila pošteđena ni djeca. Već sutradan pripadnici MUP-a su izvodili srednjoškolce iz učionica, kafića, poslastičarnica, maltretirali ih i tukli u stanici MUP-a”, zaključuje taj portal.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!