GI “21. maj”: Svjedočimo urušavanju ukupnog poretka države, skaredno ponašanje premijera

Ne možemo komentarisati ugovor koji još niko nije vidio. Imamo skaredno ponašanje premijera. On je potpuno zanemario svoja ustavna ovlašćenja, a svoju funkciju sveo na svoja lična vjerska osjećanja“, kazao je Bojović. On je ocjenio da, kada se sve sabere, više je nego očigledno da svjedočimo urušavanju ukupnog poretka i svih pravila na kojima treba da počiva demokratska država. „Ulazimo u fazu koja će tražiti ozbiljan i snažan odgovor državotvornih partija u Crnoj Gori“, kazao je Bojović.

Događaji iz prošle godine pokazali su da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) politička organizacija, ocjenio je Rade Bojović, član Savjeta GI “21. maj”, na tribini koja je održana u PR centru povodom najave potpisivanja Temeljnog ugovora Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

„Ne možemo komentarisati ugovor koji još niko nije vidio. Imamo skaredno ponašanje premijera. On je potpuno zanemario svoja ustavna ovlašćenja, a svoju funkciju sveo na svoja lična vjerska osjećanja“, kazao je Bojović.

On je ocjenio da, kada se sve sabere, više je nego očigledno da svjedočimo urušavanju ukupnog poretka i svih pravila na kojima treba da počiva demokratska država.

„Ulazimo u fazu koja će tražiti ozbiljan i snažan odgovor državotvornih partija u Crnoj Gori“, kazao je Bojović.

Član savjeta GI 21. maj Novak Adžić kazao je da SPC nije subjekt međunarodnog prava.

„Ona nema status Vatikana. Ona je importovana institucija u CG i nastala je kao proizvod nasilne aneksije i okupacije Crne Gore 1918. godine. SPC nije tradicionalna crkva u Crnoj Gori, jer je nastala nakon nasilnog ukidanja crnogorske pravoslavne crkve“, ocjenio je Adžić.

Kako je kazao, on je protiv zaključenja ovog ugovora jer ga smatra ništavnim pravnim aktom.

„Činjenica je da aktuelna Vlada i njeni predstavnici kolaborantski žele da naprave akt sa okupatorom i da se legalizuje uzurpatorska institucija kao istorijska. Na ovaj način se inostrana institucija i njen nelegalni posjed želi legalizovati i institucije iz Beograda predstaviti kao domicilne“, tvrdi Adžić.

Na ovaj način se, kako je kazao, želi instalirati okupaciona srpska ideologija i dati legalitet i legitimitet instituciji koja je u Crnu Goru uvezena nakon 1918. godine.

„Ovaj ugovor je podložan reviziji i postoji mogućnost jedne strane da ga raskine. Postoji jasna mogućnost da nova politička garnitura raskine taj ugovor ako procijeni da on nije u skladu sa zakonom. Ako se ova vlast promjeni, nova suverenistička vlast po mom mišljenju treba da raskine ovaj ugovor“, zaključio je Adžić.

Član “GI 21. maj” Nebojša Vučinić kazao je da se zaključuje ugovor sa stranim pravnim licem.

„Riječ je o transnacionalnom ugovoru koji sadrži elemente inostranosti. Taj ugovor podliježe nekim pravilima međunarodnog prava. Da bi ugovor bio pravno valjan, on mora biti zaključen od strane nadležnih organa, da volja mora biti ispoštovana i da ugovor mora biti u skladu sa unutrašnjim i međunarodnim pravnim poretkom“, kazao je on.

Vučinić dodaje da mi ništa ne znamo o sadržini ovog ugovora. Ocijenio je i da se boji se građani to neće ni saznati nakon potpisivanja.

„Nije neuobičajeno da ugovorne strane dok pregovaraju to drže u diskreciji, ali kad načinite nacrt ugovora onda i sadržina postaje poznata javnosti. Mogu da nastupe nesagledive i teške poslijedice po pravni, kulturolški i društveni sistem Crne Gore“, zaključio je Vučinić.

Nikola Belada je kazao da je SPC u Crnoj Gori nepostojeći pravni subjekt.

To je, kako je kazao, nije spriječilo da postane najjača politička i ekonomska sila.

„Ostaće našim potomcima da utvrde kako je jednom čovjeku uspjelo da od građanske napravi teokratsku državu. Po zakonu o vjerskim zajednicama svaka registrovana organizacija u Crnoj Gori, ima pravo da zaključi ugovor o međusobnim odnosima. SPC ovim zakonom želi da uđe na mala vrata u pravni promet i da se proglasi tradicionalnom crkvom. Onda će se desiti da je ćerka starija od majke“, kazao je Belada.

Dodao je da „mi ne postojimo, jer da postojimo, poslije emisije Svjedok božije ljubavi 100 hiljada ljudi bi bilo na ulici.“

„Žele da se aboliraju za dva zlodjela koja su počinili u sveri poreskog, cariniskog i spomeničkog. Temeljni ugovor istovremeno služi i da se aboliraju nedozvoljene radnje na spomenicima kulture“, zaključio je Belada.

Foto: PR centar

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!