U Luksemburgu proslavljen Dan nezavisnosti: Iseljenici zabrinuti za budućnost manjinskih naroda u Crnoj Gori

Predsjednik FK Union 05 Mita Ličina poručio je da će dijaspora iz Luksemburga i dalje snažno podržavati pozitivne tokove svoje domovine koja je bila i koja će ostati u srcu onih kojima je bilo suđeno da žive daleko od njenih granica i da će se svim srcem boriti da ne bude ničija provincija, već sama svoja sa svima koji žive u njoj

Tri udruženja koja okupljaju doseljenike Crne Gore u Luksemburgu – FK Union 05, ZK “Bihor” i Udruženje “Luksemburg – Crna Gora”, na stadionu FK Union 05 u gradu Tetanžu organizovali su obilježavanje 15. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore.

Bila je to prilika da se, poslije dužeg vremena, veći broj doseljenika iz Crne Gore okupi na jednom mjestu i da još jednom iz sveg glasa poruče: Volimo te, Crna Goro!

Svečanost je započela intoniranjem himne Crne Gore, a onda se okupljenima obratio predsjednik FK Union 05 Mita Ličina koji je istakao doprinos dijaspore Crne Gore u Luksemburgu prilikom obnavljanja nezavisnosti svoje domovine. Poručio je da će dijaspora iz Luksemburga i dalje snažno podržavati pozitivne tokove svoje domovine koja je bila i koja će ostati u srcu onih kojima je bilo suđeno da žive daleko od njenih granica i da će se svim srcem boriti da ne bude ničija provincija, već sama svoja sa svima koji žive u njoj.

Prisutnima se obratila i Amila Muhović koja je, u ime mladih u Luksemburgu, čestitala godišinjicu nezavisnosti, a književnik Faiz Softić u kratkom obraćanju je rekao da nema ljepše zemlje za živjeti u njoj od Crne Gore, “ali se nama jednostavno nije dalo i bilo nam je suđeno da idemo u svijet i tražimo mjesto pod suncem”. On je, između ostalog, izrazio zabrinutost za budućnost manjinskih naroda u Crnoj Gori “jer, na osnovu svega što vidimo, na sceni je gruba diskriminacija i revanšizam koji je neprimjeren modernom vremenu i onim vladama koje imaju iskrenu namjeru da svoju državu uvedu u evropsku zajednicu”.

Program obilježavanja 15 godina nezavisnosti moderirao je Hamdija Rastoder, sekretar ZK “Bihor”, koji je poručio:

“Ujedinite se suverenisti Crne Gore i računajte na nas! Nek’ je vječna Crna Gora!“

Okupljeni su se razišli noseći zastave i majice sa grbom Crne Gore, zabrinuti kuda ide njihova domovina kojoj su godinama bezrezervno poklanjali sebe.

Redakcija revije “Bihor”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!