U Luksemburgu proslavljen Dan nezavisnosti: Iseljenici zabrinuti za budućnost manjinskih naroda u Crnoj Gori

Predsjednik FK Union 05 Mita Ličina poručio je da će dijaspora iz Luksemburga i dalje snažno podržavati pozitivne tokove svoje domovine koja je bila i koja će ostati u srcu onih kojima je bilo suđeno da žive daleko od njenih granica i da će se svim srcem boriti da ne bude ničija provincija, već sama svoja sa svima koji žive u njoj

Tri udruženja koja okupljaju doseljenike Crne Gore u Luksemburgu – FK Union 05, ZK “Bihor” i Udruženje “Luksemburg – Crna Gora”, na stadionu FK Union 05 u gradu Tetanžu organizovali su obilježavanje 15. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore.

Bila je to prilika da se, poslije dužeg vremena, veći broj doseljenika iz Crne Gore okupi na jednom mjestu i da još jednom iz sveg glasa poruče: Volimo te, Crna Goro!

Svečanost je započela intoniranjem himne Crne Gore, a onda se okupljenima obratio predsjednik FK Union 05 Mita Ličina koji je istakao doprinos dijaspore Crne Gore u Luksemburgu prilikom obnavljanja nezavisnosti svoje domovine. Poručio je da će dijaspora iz Luksemburga i dalje snažno podržavati pozitivne tokove svoje domovine koja je bila i koja će ostati u srcu onih kojima je bilo suđeno da žive daleko od njenih granica i da će se svim srcem boriti da ne bude ničija provincija, već sama svoja sa svima koji žive u njoj.

Prisutnima se obratila i Amila Muhović koja je, u ime mladih u Luksemburgu, čestitala godišinjicu nezavisnosti, a književnik Faiz Softić u kratkom obraćanju je rekao da nema ljepše zemlje za živjeti u njoj od Crne Gore, “ali se nama jednostavno nije dalo i bilo nam je suđeno da idemo u svijet i tražimo mjesto pod suncem”. On je, između ostalog, izrazio zabrinutost za budućnost manjinskih naroda u Crnoj Gori “jer, na osnovu svega što vidimo, na sceni je gruba diskriminacija i revanšizam koji je neprimjeren modernom vremenu i onim vladama koje imaju iskrenu namjeru da svoju državu uvedu u evropsku zajednicu”.

Program obilježavanja 15 godina nezavisnosti moderirao je Hamdija Rastoder, sekretar ZK “Bihor”, koji je poručio:

“Ujedinite se suverenisti Crne Gore i računajte na nas! Nek’ je vječna Crna Gora!“

Okupljeni su se razišli noseći zastave i majice sa grbom Crne Gore, zabrinuti kuda ide njihova domovina kojoj su godinama bezrezervno poklanjali sebe.

Redakcija revije “Bihor”

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!