Država Njujork pokrenula krivičnu istragu protiv Trampove organizacije

Džejms istražuje da li je Trampova organizacija “naduvala” vrijednost dijela svoje imovine da bi dobila povoljnije zajmove, a smanjila njihovu vrijednost da bi dobila poreske olakšice. Nezavisno od te istrage, okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens već dvije godine istražuje Trampove poslovne ugovore iz perioda prije nego što je postao predsjednik. Vensova kancelarija je saopštila da istražuje “potencijalno široke i dugotrajne kriminalne aktivnosti” u Trampovoj organizaciji, uključujući utaju poreza, malverzacije u naplati osiguranja I falsifikovanje poslovnih podataka

Kancelarija državne tužiteljke Njujorka saopštila je da je otvorila krivičnu istragu rada kompanije bivšeg predsjednika Donalda Trampa, čime se povećao rizik za Trampa i njegovu porodicu.

Tužiteljka Letiša Džejms istražuje da li je Trampova organizacija lažno prijavljivala vrijednost svoje imovine da bi osigurala kredite i dobila ekonomske i poreske olakšice.

To je treća krivična istraga pokrenuta protiv bivšeg predsjednika, koji je napustio položaj prije četiri mjeseca, prenosi Glas Amerike.

“Obavijestili smo Tramp organizaciju da naša istraga nije više u domenu građanskog prava”, saopštio je Fabijen Livaj, portparol kancelarije državne tužiteljke.

“Sada aktivno vršimo istragu Trampove organizacije u krivičnom kapacitetu, zajedno sa kancelarijom okružnog tužilaštva na Menhetnu”, rekao je.

Trampova organizacija, koja je u privatnom vlasništvu porodice Tramp, nije komentarisala vijest iz tužilaštva. Tramp je u srijedu izjavio da je “nepravedno napadnut i zlostavljan”.

“Nema ništa korumpiranijeg od istrage koja očajnički pokušava da pronađe krivično djelo”, kazao je bivši predsjednik u saopštenju u kome je rekao da će “pobijediti”.

Džejms istražuje da li je Trampova organizacija “naduvala” vrijednost dijela svoje imovine da bi dobila povoljnije zajmove, a smanjila njihovu vrijednost da bi dobila poreske olakšice.

Nezavisno od te istrage, okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens već dvije godine istražuje Trampove poslovne ugovore iz perioda prije nego što je postao predsjednik.

Vensova kancelarija je saopštila da istražuje “potencijalno široke i dugotrajne kriminalne aktivnosti” u Trampovoj organizaciji, uključujući utaju poreza, malverzacije u naplati osiguranja I falsifikovanje poslovnih podataka.

U februaru, tužioci u okrugu Fulton u Džordžiji otvorili su krivičnu istragu Trampovih pokušaja da utiče na izborne rezultate u toj državi 2020, nakon što je u telefonskom razgovoru 2. januara snimljen kako vrši pritisak na državnog sekretara Džordžije da poništi rezultate izbora, zbog neosnovane tvrdnje o namještanju glasova.

Vensova istraga je počela nakon što je Trampov bivši advokat i “fikser” Majkl Koen isplatio novac dvijema ženama prije izbora 2016, da ne bi pričale o svojim seksualnim aferama koje su imale sa oženjenim Trampom.

Džejms je izjavila da je otvorila istragu nakon što je Koen pred Kongresom svjedočio da su Trampova finansijska dokumenta manipulisana da bi se štedio novac kod kredita ili smanjio porez na imovinu. Koen, koji je nekada tvrdio da bi “primio metak da zaštiti Trampa” 2018. je priznao krivicu za kršenje zakona o finansiranju kampanje i trenutno služi trogodišnju uslovnu kaznu.

Foto: YouTube/Printscreen (MSNBC)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!