Izrael bombarduje i medije: U Gazi srušena zgrada s uredima Al Jazeere, Associated Pressa, Frans pressa…

Izraelci tvrde da su u zgradi bili i pripadnici Hamasa, no vlasnik to demantira. Novinarima je rekao kako su u zgradi bili samo uredi medijskih kuća i drugi poslovni prostori te oko 60 stanova

Dvanaesterokatnica u Gazi s uredima medijskih kuća, katarske televizije Al-Jazeere i novinskih agencija Associated Press te France Press srušena je u subotu izraelskim projektilima, objavile su svjetske agencije.

Vlasnik zgrade bio je unaprijed obaviješten da slijedi izraelski napad, rekao je izvjestitelj Reutersa i potvrdio da je zgrada bila evakuirana. U zgradi su osim ureda medijskih kuća bili i brojni stanovi, dodaje Reuters.

Televizija Al-Jazeera izravno je prenijela slike razaranja tornja. “Naš kanal neće biti ušutkan. To vam garantiramo”, rekao je voditelj s Al Jazeere Halla Mohieddeen.

Dopisnik Al Jazzere Safwat al-Kahlout, koji je iz sada srušenih ureda u Gazi radio 11 godina, rekao je: “Pokrivao sam mnoga događanja iz ove zgrade, a sada je sve, u dvije sekunde, samo nestalo”.

“Bombe su pale na naš ured. Trčali smo niz stube od 11. kata i promatramo zgradu izdaleka, moleći se da se vojska ipak povuče”, napisao je naTwitteru prije samog raketiranja Fares Akram, dopisnik američke agencije AP iz Gaze.

Izraelci tvrde da su u zgradi bili i pripadnici Hamasa, no vlasnik to demantira. Novinarima je rekao kako su u zgradi bili samo uredi medijskih kuća i drugi poslovni prostori te oko 60 stanova.

Ova dvanaesterokatnica je najviša zgrada u Gazi koju su dosad srušili Izraelci.

Ranije se o svemu oglasio i predsjednik i izvršni direktor AP-a Gary Pruitt koji je rekao da su užasnuti i šokirani što je izraelska vojska gađala i uništila zgradu u kojoj su smješteni ured AP-a i drugih novinskih organizacija u Gazi.

“Dugo znaju lokaciju naše redakcije i znali su da se tamo nalaze novinari. Dobili smo upozorenje da će zgrada biti pogođena. Tražimo informacije od izraelske vlade i u kontaktu smo sa State Departmentom kako bismo doznali nešto više. Ovo je nevjerojatno uznemirujući razvoj događaja. Za dlaku smo izbjegli smrt. Desetak novinara i freelancera nalazilo se u zgradi i srećom uspjeli smo ih evakuirati na vrijeme. Zbog ovoga danas, svijet će znati manje o tome što se događa u Gazi”, rekao je Pruitt.

Reagirala je i Bijela kuća. Glasnogovornica Jen Psaki na Twitteru je napisala da su komunicirali direktno s Izraelom da moraju osigurati potpunu sigurnost novinarima i neovisnim medijima.

Izvor: Jutarnji list

Dešavanja u Gazi možete pratiti na sljedećem linku

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!