Majka Muharema Bazdulja obratila se Majkama Srebrenice: Ne tražim razumijevanje, ni opravdanje, niti bih imala obraza tražiti oprost

“Poštovane i drage Majke Srebrenice, pismo koje ste uputile mome sinu Muharemu, već dobrano potrešenu, dodatno me je potreslo. Rekle ste sve što je trebalo reći, a to ste učinile na human, ljudski način, istinito i objektivno, način koji i nalikuje nekome ko je pretrpio, trpi i koji će do kraja života trpjeti nezamisliv bol. I sama, nažalost, znam šta su ratne rane. Na surov način ubijeni su moja majka i dvedesetak članova moje familije”, napisala je Nura Bazdulj-Hubijar

Bosanskohercegovačka književnica Nura Bazdulj-Hubijar oglasila se povodom pisma Majki Srebrenice upućenog novinaru i književniku, Nurinom sinu Muharemu, zbog njegovog učešća u slavlju s negatorom genocida i nobelovcem Peterom Handkeom.

“Poštovane i drage Majke Srebrenice, pismo koje ste uputile mome sinu Muharemu, već dobrano potrešenu, dodatno me je potreslo. Rekle ste sve što je trebalo reći, a to ste učinile na human, ljudski način, istinito i objektivno, način koji i nalikuje nekome ko je pretrpio, trpi i koji će do kraja života trpjeti nezamisliv bol. I sama, nažalost, znam šta su ratne rane. Na surov način ubijeni su moja majka i dvedesetak članova moje familije”, napisala je Nura Bazdulj-Hubijar.

Dodaje kako je svjesna da nijedna bol nije uporediva sa gubitkom djeteta i naglašava da je cijeli rat provela u Travniku radeći i kao ljekar u bolnici i u Sanitetskom bataljonu kao pripadnik V korpusa ABiH do samog kraja rata, te da je oprostila i da ne mrzi nikoga.

“Nisam zaboravila. Ko zaboravi, i nije čovjek. Svaki 11. juli, crni dan u kome se desio genocid, odbolujem sa vama, a jedno gostovanje na FTV u direktnom prenosu obilježavanja toga dana bukvalno sam jedva preživjela. Ne tražim razumijevanje (ni ja ga nalazim), ni opravdanje koje takođe ne nalazim, niti bih imala obraza tražiti oprost. Želim Vam samo reći da se klanjam pred dubinom vašega bola i molim da mi oprostite što volim moga sina”, kazala je, prenosi Avaz.

Dodala je da “je neko pametniji napisao: “Vraćati zlo zlom je isto kao gasiti vatru benzinom”. Zato je, kaće, cijeli svoj život investirala u rečenicu: “Volite se, ljudi. Vjerujte u dobro i dobrotu”.

“Ja potroših život ne znajući je li to i do koga doprlo. Vi ste prvi kojim sam odgovorila, progovorila. Porazno i zastrašujuće je koliko je u ljudima zla i mržnje. S koliko sladostrašća su po mome sinu pljuvali oni koji su u svakom aspektu života i rada neuporedivi s njim. S njima ne želim komunicirati na bilo koji način. Neka se sjete ‘Ko nema nijedan vlastiti grijeh neka baci prvi kamen”, rekla je Nura Bazdulj-Hubijar.

Foto: Nura Bazdulj-Hubijar (Printscreen)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!