Padaju glave u Moskvi: Putin očekivao da će Kijev pasti za dva dana?

Ruski predsjednik, smatra Soldatov, mogao bi posumnjati da su informacije iz FSB-a procurjele do američkih službi, tim prije jer su Amerikanci uoči invazije objavljivali pojedinosti raznih ruskih planova

Šef američke obavještajne agencije CIA Vilijem Barns je američkom Kongresu ranije ovog mjeseca rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao da će Kijev pasti za dva dana, piše Jutarnji.hr. Ruski vrh nije očekivao tako snažan otpor, a zbog toga, vjeruje se, već “padaju glave”.

Sergej Beseda, zvaničnik FSB-a trenutno je pod istragom zbog loše procjene situacije na terenu u Ukrajini zbog koje se sada rat odužio.

Beseda je šef Pete službe FSB-a, takođe poznate kao Služba za operativne podatke i međunarodne komunikacije. Ruski istraživački novinar Andrej Soldatov, jedan od autora prvog izvještaja o Besedi u kućnom pritvoru, navodi kako bi Putin kao dežurnog krivca za ratne probleme u Ukrajini mogao pronaći upravo u FSB-u.

-Putin je uvjeren da jako dobro razumije Ukrajinu-rekao je Soldatov.

Imao je predsjednik Rusije, očito, prevelika očekivanja od FSB-a.

-Očekivao je da će agencije, u prvom redu FSB, odraditi velik dio posla poput kultivisanja političkih grupa koje mogu podržati rusku invaziju- naglašava on.

Ruski predsjednik, smatra Soldatov, mogao bi posumnjati da su informacije iz FSB-a procurjele do američkih službi, tim prije jer su Amerikanci uoči invazije objavljivali pojedinosti raznih ruskih planova.

Peta služba je dodatno sumnjiva jer je zadužena za saradnju sa američkim kolegama, vezano za borbu protiv terorizma. No Beseda je pod američkim sankcijama od aneksije Krima 2014. godine.

Podsjetimo, nezavisni ruski portal Meduza je još prije osam dana objavio da su u Moskvi u petak, 11. mart, uhapšena dvojica visokih zvaničnika FSB-a, a osim Besede pomenuli su i njegovog zamjenika Anatolija Boljuha.

Nakon njihovog hapšenja, postavlja se pitanje je li Putin započeo obračun sa onima koji su učestvovali u organizaciji invazije koja ne daje očekivane rezultate, ali i ko bi mogao biti sljedeći. Naime, Putin je pokrenuo intervenciju na Ukrajinu smatrajući da će sve biti okončano brzo, tzv. blickrigom i masovnom predajom ukrajinske vojske, te okupacijom zemlje u nekoliko dana.

Ilustracija: NY Post

Idi na VRH
error: Content is protected !!