Serija napada u Pojasu Gaze prvog dana Ramazana: Od početka ofanzive ubijeno najmanje 69 osoba, uključujući 17 djece (VIDEO)

Palestinske porodice iz mješovitog arapsko-jevrejskog grada Haifa rekle su za Al Jazeeru Arabic da je rulja jevrejskih Izraelaca u srijedu veče obilježavala domove u kojima žive arapske zajednice kako bi ih lakše identifikovali. Drugi su, u međuvremenu, koristeći smrtonosnu silu, napadali Arape u njihovim domovima, dok su policijske snage stajale pored. “Stotine, ako ne i hiljade doseljenika napali su sinoć arapska naselja u Haifi”, rekla je Heba, arapska stanovnica Haife. “Pitali su gdje žive Arapi. Napali su kamenjem u našem domu, sve pod zaštitom bezbjednosnih snaga. Bilo je tu na desetine policajaca, automobile pa čak i konja. Nismo se imali čime zaštiti u vlastitim domovima”, dodala je

Izraelski borbeni avioni napali su nebodere i druge ciljeve u Pojasu Gaze prvog dana Ramazanskog bajrama, jednog od najsvetijih dana u islamskom kalendaru, kojeg Palestinci obilježavaju pod neumoljivim vazdušnim bombardovanjem.

Od početka izraelske ofanzive kasno u ponedjeljak, ministar zdravlja Gaze rekao je da je ubijeno najmanje 69 osoba, uključujući 17 djece. Više od 390 osoba je povrijeđeno.

Ubijeno je i najmanje šest Izraelaca. Izraelska vojska kaže da je na stotine raketa ispaljeno iz Gaze prema različitim lokacijama u Izraelu, zbog čega su dodali pojačanje blizu istočne granice enklave.

Snažno bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je rano u četvrtak, dok su izraelske snage pokrenule seriju vazdušnih napada na razna mjesta.

“Većina Gaze je budna”, kaže reporter Al Jazeere Safwat al-Kahlout, napominjući da je bombardovanje nastavljeno tokom noći i rano u četvrtak.

“S vremena na vrijeme čuju se glasne eksplozije, a zgrade se tresu.”

Hamas je potvrdio da je njegov zapovjednik grada Gaze, Bassem Issa, ubijen u izraelskom zračnom napadu, zajedno s ostalim članovima grupe.

Kancelarija za nacionalnu bezbjednost Hamasa ponovo je pogođen u izraelskim napadima rano u četvrtak.

Lokalni izvori kažu da su izraelski borbeni avioni bombardovali mjesta koja pripadaju palestinskim oružanim grupama, pored zgrada bezbjednosnih agencija i policije.

U četvrti Tel al-Hawa grada Gaze trudnica Reema Telbani i njeno dijete ubijeni su u izraelskom napadu na njihov dom. Stariji par u susjedstvu Gaze Sheikh Zayed takođe je stradao u izraelskim napadima.

Hamas, grupa koja vlada Pojasom Gaze, takođe je lansirala raketu prema Izraelu, nakon što su izraelske rakete uništile treći toranj na opkoljenoj obalnoj teritoriji.

Ubijeno je najmanje sedam Izraelaca, među kojima je jedno dijete. Izraelska vojska kaže da je iz Gaze ispaljeno oko 1.500 raketa prema različitim lokacijama u Izraelu zbog čega su dodali pojačanje blizu istočne granice enklave.

Bilo je i žešćih sukoba između jevrejskih Izraelaca i palestinskih građana Izraela u nekoliko izraelskih gradova.

Riya Al-Sanah, palestinski aktivista i stanovnik Haife, reko je za Al Jazeeru: “Ovo nije građanski rat. Mi, Palestinci u takozvanom Izraelu, smo kolonizovan narod.”

“Ovo je počelo 1948. godine, uspostavljanjem izraelske države i kolonizacijom Palestine. Dakle, nije korektno opisivati to kao građanski rat. Ova situacija je nastavak procesa koji je davno počeo. Vlada prilično veliki strah među palestinskim zajednicama. Suočavamo se ne samo sa struktuiranim nasiljem izraelske države, policijskih institucija i vojske, već vidimo i kako organizovane i naoružane gomile cionista lutaju ulicama, tražeći Palestince i napadajući ih”, rekao je.

Palestinske porodice iz mješovitog arapsko-jevrejskog grada Haifa rekle su za Al Jazeeru Arabic da je rulja jevrejskih Izraelaca u srijedu veče obilježavala domove u kojima žive arapske zajednice kako bi ih lakše identifikovali.

Drugi su, u međuvremenu, koristeći smrtonosnu silu, napadali Arape u njihovim domovima, dok su policijske snage stajale pored.

“Stotine, ako ne i hiljade doseljenika napali su sinoć arapska naselja u Haifi”, rekla je Heba, arapska stanovnica Haife.

“Pitali su gdje žive Arapi. Napali su kamenjem u našem domu, sve pod zaštitom bezbjednosnih snaga. Bilo je tu na desetine policajaca, automobile pa čak i konja. Nismo se imali čime zaštiti u vlastitim domovima”, dodala je.

Heba kaže da su “doseljenici obilježavali arapske domove crvenim oznakama, baš kao što su to nacisti radili Jevrejima u prošlosti. “Zavjetovali su se da će se vratiti kako bi nas napali.”

“Napadaju sve Arape, bez obzira na to da li muslimani, hrišćani ili druzi. Užasno se plašimo da će se vratiti i napasti nas u našim domovima ili na ulicama. Nemamo se čime zaštiti od ovog nasilja koje finansira država.”

“Niko nije uhapšen. Policija ih je zapravo štitila. Te se grupe osjećaju zaštićenim od države, policije i vojske te ovog nasilja”, rekla je ona za Al Jazeeru Arabic.

Portparol brigade Qassam rekao je da je vojno krilo Hamasa prvi put ispalilo raketu prema aerodromu Ramon u južnom dijelu zemlje.

“Raketa Ayyash 250, dometa većeg od 250 km, lansirana je prema aerodromu Ramon, oko 220 km od Gaze”, rekao je Abu Obeida.

Raketa je dobila ime po Yahyi Ayyashu, jednom od vodećih Hamasovih operativaca koji je ubijen 1996. godine.

Abu Obeida kaže da je lansiranje rakete dio odgovara brigade Qassam na ubistvo njenih starijih zapovjednika.

Prema izraelskoj vojsci, više od 1.600 raketa lansirano je iz Gaze prema Izraelu od najnovijeg rasplamsavanja borbi početkom ove sedmice.

Uspješnost izraelskog vazdušnog odbrambenog sistema Iron Dome i dalje u prosjeku iznosi oko 90 odsto u presretanju raketa, rekao je gportparol izraelske vojske Jonathan Conricus.

Izraelska vojska napala je oko 600 ciljeva u Pojasu Gaze, uključujući postrojenja za proizvodnju raketa i skladišta.

Jedna od meta bio je tunel koji je, prema Conricusovim riječima, djelimično korišćen za skrivanje boraca, a izgrađen je ispod škole u naseljenom području.

Grad Rafah u južnom dijelu Pojasa Gaze pogođen je u najnovijim izraelskim vazdušnim napadima, dok je iz Gaze ispaljena raketa prema izraelskim gradovima u blizini enklave, rekla je reporterka Al Jazeere Nida Ibrahim, koja izvještava iz Ramallaha.

“Gaza je relativno mali komad zemlje s dva miliona Palestinaca – jedno je od najgušće naseljenih područja na svijetu, tako da možete zamisliti rezultate napada na tako gusto naseljeno područje”, rekla je.

“Također, radi se o zatvorenoj zoni što povećava šanse za stradanjem civila”, dodala je.

Portparol izraelske vojske Jonathan Conricus rekao je da će napadi na Gazu biti nastavljeni, dok se Izrael priprema za “više scenarija”.

“Imamo spremne kopnene jedinice koje su u različitim fazama pripreme kopnenih operacija”, rekao je novinarima u četvrtak.

Izraelska policija suočena je s optužbama za podsticanje nasilja nad arapskim stanovnicima Izraela.

Video zapisi koji su se pojavili na društvenim mrežama rano u četvrtak pokazuju grupu muškaraca u uniformi, u Haifi, kako nose pendreke i tuku nenaoružanog muškarca tokom upada u njegovu rezidenciju.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!