Marina Abramović dobitnica prestižne španske nagrade za izuzetan doprinos umjetnosti

Nagrada od 50.000 eura jedna od osam koju fondacija Princeze od Asturije, nazvana po španskoj princezi Leonor, godišnje dodjeljuje u raznim oblastima, uključujući umjetnost, sport i nauku. Žiri je rekao da “hrabrost Marine Abramović u posvećenosti apsolutnoj umjetnosti i privrženost avangardi pružaju dirljiva iskustva koja zahtijevaju intenzivnu vezu sa gledaocem i čine je jednom od najinspirativnijih umjetnika svog vremena”

Umjetnica performansa Marina Abramović dobitnica je prestižne španske nagrade Princeze od Asturije za izuzetan doprinos u umjetnosti, saopštila je danas španska fondacija.

Žiri je, prenosi rtcg.me, u obrazloženju kazao da je rad 74-godišnje Marine Abramović otkrio “do sada nepoznatu čulnu i duhovnu komponentu”.

Nagrada od 50.000 eura jedna od osam koju fondacija Princeze od Asturije, nazvana po španskoj princezi Leonor, godišnje dodjeljuje u raznim oblastima, uključujući umjetnost, sport i nauku.

Žiri je rekao da “hrabrost Marine Abramović u posvećenosti apsolutnoj umjetnosti i privrženost avangardi pružaju dirljiva iskustva koja zahtijevaju intenzivnu vezu sa gledaocem i čine je jednom od najinspirativnijih umjetnika svog vremena”.

Ona je osnivač Instituta Marina Abramović (MAI), umjetnost performansa u Hadsonu, Njujork.

Abramović se 1976. preselila u Amsterdam.

Zajedno sa njemačkim performans umjetnikom Ulajom (Ulay) 1988. godine izvela je performans “Hod po velikom zidu”.

Oni su pješice krenuli sa različitih krajeva Kineskog zida i za tri mjeseca prešli 2.000 kilometara, kako bi se tačno određenog datuma, prema dogovoru, sastali u jednoj tački zida. Taj susret je bio rastanak ovog umjetničkog dueta nakon čega je Marina nastavila da radi sama.

Na retrospektivnoj izložbi 2010. godine u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku, Marina Abramović je izvela performans “Umjetnik je prisutan”, tokom kojeg je provela 716 sati sjedeći nepomično u tišini dok je hiljade posjetilaca jedan po jedan sjedjelo nasuprot nje bez dodira ili razgovora sa njom.

Foto: Marina Abramović (Printscreen)

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!